ΒΑΤΙΚΑΝΟ Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου Β’4. ΓΕΝΙΚΑ Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
Advertisements

Διαμαντής Κυριακόπουλος – Παντελής Moυρτζιάπης
Αντρέας Παναγιώτου ΣΤ΄2
Μαρία Μπελούμπαση Άρτεμις Παγάνη
ΕΛΒΕΤΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.
Η Περούτζια είναι ιστορική πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Βρίσκεται σε γραφικότατο λόφο στη κοιλάδα του άνω Τίβερη, περίπου 140 χλμ.
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
Εθνόσημο του Βατικανού
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΣΜΙΝ.
Γιάννης Βαρής Ε2’ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ
ΡΟΔΟΣ Αθηνά Παπακωνσταντίνου Στέλλα Φάσο Γιάννης Περιβολάρης.
Χώρες Δανάη Σαρναζίδου.
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ – ΒΑΝΤΟΥΖ Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας του Λιχτενστάιν «Βαντούζ» είναι κάτοικοι και είναι το 1/7 «14%» περίπου σε σχέση με τον πληθυσμό.
30. Μια πρώτη γνωριμία με τους Ρωμαιοκαθολικούς χριστιανούς
Οι Ιταλοί καλλιτέχνες τις Αναγέννησης
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
Τα αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας!!!. Βρετανικό Μουσείο Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές.
Αξιοθέατα και μνημεία των λαών της Ευρώπης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.
Παλαιολόγου Έλενα – Β 3 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΒέρνη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ /ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣΖυρίχη / Γενεύη, Βασιλεία, Λωζάννη, Νεσατέλ, ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣΓαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά.
Γεωγραφία Χρήστος Γκαρτζονίκας. Έκταση - Πληθυσμός  Με έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ουκρανία είναι η 44η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.
Λιθουανία πρωτεύουσα το Βίλνιους. Ιστορική Εξέλιξη 14ο αιώνας: Η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη. 1410: Μάχη του Γκρούνβαλντ. 1795: Ρωσική κυριαρχία. 1915:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: ΒΕΡΟΛΙΝΟ.
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Από την Παρασκευή Καραγιώργη - Μάγου.
Μαθαίνοντας τη Γερμανία!!! Ειρήνη Μηλαίου Ελένη Μεταξά Ευαγγελία Μπρέζα.
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Των μαθητών: Aldo Stoicho Krasimir Θεόδωρος Vitor Samvel Elis Χαράλαμπος Γιώργος Dulev Anton Επιμέλεια: Κακουλίδης Γιάννης Ποντίκη Κατερίνα.
ΓΑΛΛΙΑ. Εθνικό σύνθημα: Liberté, Égalité, Fraternité Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη Εθνικός ύμνος: La Marseillaise (Η Μασσαλιώτιδα) Σημαία της Γαλλίας.
Νίκος Καφρίτσας,Γιάννης Κιούλος,Μάνος Κουκουλάκης,Γιώργος Κολοκοτρώνης ΜΟΝΑΚΟ.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΙΤΑΛΙΑ Πρωτεύουσα = Ρώμη Γλώσσα = Ιταλικά Πολίτευμα = Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Πρόεδρος = Σέρτζιο Ματαρέλα.
10 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ!
Η εκστρατεία και το έργο του
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ Εργασία στη Γεωγραφία της μαθήτριας
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!
Μυρτώ Γεωργοπούλου Β3 Σχολ. Έτος:
ΒΙΕΤΝΑΜ.
Ολλανδία - Nederland Χαράλαμπος Ερωτοκρίτου – Δαμιανός Θρασυβούλου
λΙΘΟΥΑΝΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: βασιλικη-ελενη ζωιδη
Συνέπειες της Β’ Βατικανής Συνόδου
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΥΣΤΡΑ Αγιος Δημήτριος (Μητρόπολη) κτίσθηκε το Βασιλική ξυλόστεγη, με ωραία γλυπτά στο τέμπλο και τοιχογραφίες. Στο προαύλιο της βρίσκεται.
Η Β’ Βατικανή σύνοδος και οι συνέπειες
Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η ΑΛΛΙΩΣ…Suomi.
Κωνσταντίνα Σιώμου- Γκίζα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
Βασιλική Ηρακλέους Στ’1
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΤΑΞΗ Ε’
Ιταλία.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ.
Αυστρια Μια εργασία του μαθητή: Νίκου Μήτταρη
Νορβhγία ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΟΝΤΙΚΟΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΤ1.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ Π.Γ.Ζ.Σ.Ι ΈΤΟΣ:
Παρουσίαση: «ονοματεπώνυμο σπουδαστών»
Άντρεα Παπαϊωακείμ Σταύρη Χίντικου
3. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μια υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
Η εκκλησία στη Δύση Η διάσπαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
ΕικονογραφικοΙ κυκλοι δυτικησ τεχνησ
Ε΄ Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θες/νίκης
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
ΓΕΡΜΑΝΙΑ DEUTSCHLAND.
ΑΥΣΤΡΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΑΤΙΚΑΝΟ Αλεξάνδρα Πλιακοπάνου Β’4

ΓΕΝΙΚΑ Το Βατικανό είναι ανεξάρτητο κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία. Αποτελεί μοναδική περίπτωση ανεξάρτητου εθνικού σχηματισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα το Βατικανό κατορθώνει να συνδυάζει απόλυτα επιτυχημένα δύο διαφορετικές φύσεις και χαρακτήρες, μία θρησκευτική και μια κοσμική - διοικητική.

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ- ΕΚΤΑΣΗ- ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Το Βατικανό έχει πρωτεύουσα την πόλη του Βατικανού Χαρακτηρίζεται ως το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, ως προς την έκταση του (0,44 τετρ. χλμ.) και τον πληθυσμό του που αριθμεί 921 κατοίκους.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το Βατικανό χαρακτηρίζεται από χαμηλούς λόφους, οι οποίοι καταλαμβάνουν την ομώνυμη περιοχή της Ρώμης. Γενικά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης - κρατιδίου καταλαμβάνεται από κτίρια και λίγες μόνο εκτάσεις μένουν ακάλυπτες.Εκτείνεται δυτικά του Τίβερη, ποταμού που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ρώμης. Το κλίμα στην Πόλη του Βατικανού είναι τυπικά μεσογειακό (όπως και της γειτονικής Ιταλίας) και χαρακτηρίζεται από ήπιους βροχερούς χειμώνες και ξηρά θερμά καλοκαίρια. Καθ` όλη τη διάρκεια του έτους η θερμοκρασία επηρεάζεται σαφώς από τους ανέμους της Μεσογείου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η πλατεία

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει άτομα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η Καπέλα Σιξτίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ' στον οποίο οφείλεται και το όνομα του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Στους πελώριους κήπους του Βατικανού, που καλύπτουν περισσότερο από τη μισή έκταση του κρατιδίου η είσοδος δεν επιτρέπεται στο κοινό, παρά μόνο σε όσους συμμετέχουν στις οργανωμένες ξεναγήσεις. Εδώ θα δείτε όχι μόνο τους πολυτελείς, εκπληκτικά διαμορφωμένους κήπους, αλλά και γλυπτά, δαιδαλώδεις διαδρομές και σιντριβάνια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ (βίντεο)

ΙΣΤΟΡΙΑ Το Βατικανό ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1929 με τη συνθήκη του Λατερανού. Για πολλούς αιώνες, από την ίδρυση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και μετά, οι πάπες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στα ιταλικά εδάφη και να θέσουν κάτω από τη θεοκρατική τους εξουσία την πολιτική διακυβέρνηση του Ιταλικού βασιλείου. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής ήταν, για αρκετά μεγάλο διάστημα, Παπική Εκκλησία και Ιταλικό κράτος να είναι δύο έννοιες σύμφυτες και η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ιταλίας να διαμορφώνεται στα κονκλάβια (μυστικές συζητήσεις) του πάπα και των αξιωματούχων του. Το 1871 η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει ένα τέρμα στο, μειωτικό για την ίδια, καθεστώς και να διαχωρίσει τους δύο φορείς (Εκκλησία και κράτος), επανακτώντας για πρώτη φορά, μετά από πολλή καιρό, την κρατική εξουσία και την πολιτική της αυτενέργεια. Με νόμο που ψηφίστηκε την ίδια χρονιά (13 Μαΐου 1871) κάθε κοσμική δικαιοδοσία της Παπικής Εκκλησίας περιήλθε στο νέο Ιταλικό Βασίλειο, ενώ η εξουσία του ποντίφικα περιορίστηκε τυπικά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και ουσιαστικά στα όρια των ανακτόρων του Βατικανού.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ- ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η επίσημη γλώσσα του Βατικανού είναι η ιταλική. Παρ’ όλα αυτά το σύνολο των θρησκευτικών λειτουργών της Αγίας Έδρας κατέχει και ομιλεί και τη λατινική γλώσσα. Η επίσημη θρησκεία όλων των κατοίκων της μητρόπολης του ρωμαιοκαθολικισμού είναι εύλογα η ρωμαιοκαθολική χριστιανική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Βατικανό, όντας μια πόλη - κρατίδιο στα περίχωρα της Ρώμης δε διαθέτει πλουτοπαραγωγικές πηγές (πλούσιο έδαφος και υπέδαφος, θάλασσα, δάση κ.τ.λ.), κατά συνέπεια δεν αναπτύσσει και καμία από τις παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, υλοτομία κλπ.). Παρ’ όλα αυτά η οικονομία του κρατιδίου εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθηρή και ακμαία. Η βιομηχανία (εκδοτικοί οίκοι και τυπογραφεία, σουβενίρ και μωσαϊκά), το εμπόριο (ποτά, τρόφιμα, γραμματόσημα), ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης και η έντονη τουριστική δραστηριότητα προφέρουν πολλά έσοδα. Το εθνικό νόμισμα του Βατικανού είναι το ευρώ.

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Το πολίτευμα του Βατικανού είναι μοναρχικό-ιερατικό. Επίσης επικρατεί παποκαισαρισμός. Ο ανώτατος ποντίφικας (πάπας) εκτός από την ιδιότητα του παγκόσμιου ηγέτη της ρωμαιοκαθολικής θρησκείας, αποτελεί και τον ανώτατο διοικητικό άρχοντα της Αγίας Έδρας. Το καθεστώς αυτό κατοχυρώθηκε επίσημα με τη Συνθήκη του Λατερανού το 1929.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Πόλη - Χώρα μπορεί να φαίνεται μικρότερη και από το Μονακό, την Ανδόρρα και το Λιχτενστάιν αλλά στην πραγματικότητα ως «Αγία Έδρα» της Καθολικής εκκλησίας ασκεί σήμερα μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από ολόκληρη την Ιταλία. ο Βατικανό είναι ένα μικροσκοπικό θρησκευτικό κρατίδιο, το οποίο ξεχειλίζει από πολιτισμό. Συγκεκριμένα στα περιορισμένα τετραγωνικά του μέτρα υπάρχουν πλήθος λαμπρών ναών και αρχιτεκτονικών μνημείων και πολλά περίφημα μουσεία και βιβλιοθήκες. Τα περισσότερα από τα μνημεία αυτά ανάγονται στην περίοδο της Αναγέννησης, κατά την οποία η μικρή επικράτεια της Αγία Έδρας αποτέλεσε τον πόλο έλξης πολλών δυτικών καλλιτεχνών και μεγαλούργησε.

ΦΑΓΗΤΟ Στο Βατικανό κυριαρχεί η ιταλική κουζίνα

Δικτυογραφία F%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C F%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C vere-23.html vere-23.html