Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

2 Γεωγραφικά και άλλα δεδομένα
Γεωγραφικό πλάτος 34°<φ<42° και γεωγραφικό μήκος 19°<λ<29° Συνολική επιφάνεια του ελλαδικού χώρου είναι ~ km2. Η σχέση ξηράς-θάλασσας είναι 1:3. Πλούσιο ανάγλυφο με ιδιόμορφο οριζόντιο-κάτακόρυφο διαμελισμό με αποτέλεσμα ένα μωσαϊκό κλιμάτων.

3 …συνέχεια Βόρεια τμήματα της χώρας επηρεάζονται περισσότερο από τους παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα της ΝΑ Ευρώπης. Νότια τμήματα επηρεάζονται από το θαλάσσιο Μεσογειακό τύπο κλίματος. Δυτικά τμήματα της χώρας επηρεάζονται περισσότερο από τα καιρικά συστήματα που προέρχονται από τη Μεσόγειο.

4 Μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία
Ατμοσφαιρική πίεση-καιρικά συστήματα Επιρροή άλλοτε του σιβηρικού αντικυκλώνα (κακοκαιρία τον χειμώνα) και άλλοτε των διερχομένων υφέσεων από δυτικά (βροχές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου).

5 Αέριες μάζες Επικρατέστερες αέριες μάζες είναι οι πολικές.
Οι αέριες μάζες που διασχίζουν τη δυτική και κεντρική Ευρώπη φθάνουν ψυχρές, αλλά ξηρές. Οι τροπικές αέριες μάζες φέρουν μεγάλα ποσά θερμότητας και η επαφή τους με τις πολικές ευθύνεται για τις υφέσεις πάνω από τη Μεσόγειο.

6 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΞΗΡΕΣ ΜΑΖΕΣ
ΨΥΧΡΕΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΥΓΡΕΣ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΘΕΡΜΕΣ ΜΑΖΕΣ

7 Άνεμοι Άνεμοι που οφείλονται σε γενικότερα αίτια κατανομής της πίεσης στο Β. Ημισφαίριο. Άνεμοι που συνδέονται με διάφορους τύπους καιρού στον ελλαδικό χώρο. Άνεμοι τοπικοί: Sirocco di levante ή Λαμπαδίτσας

8 Θαλάσσια ρεύματα «Είναι οι οριζόντιες μετακινήσεις μεγάλων μαζών θαλάσσιου νερού μέσα στους ωκεανούς και στις θάλασσες.» Μέση ταχύτητα m/s. Χαρακτηρίζονται ως θερμά και ψυχρά. Γνώση των κινήσεων των πολύ σημαντική, καθώς ρυθμίζουν το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη.

9 Στην Ελλάδα, η σημασία των ρευμάτων όχι τόσο σημαντική.

10 Θερμοκρασία υδάτων


Κατέβασμα ppt "ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google