ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ Δήμητρα Παπαστεργίου MSc- Λάρισα 2016.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Μάθημα 10ον.
Advertisements

ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. 8 ο Μάθημα – 08/01/2016 Πρώτες βοήθειες σε καθημερινές καταστάσεις ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΟΥΤΑ Α. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ.
1 «Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ.
Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Ηγεσία Ενότητα 6: Οι βάσεις της Ομαδικής Συμπεριφοράς Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος.
Κοντού Γ. Μαρία Ph.D, M.Sc., ΚΦΑ. Ο όρος «προβλήματα όρασης» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της οπτικής ικανότητας από τα μικρά προβλήματα όρασης.
Κων/νος Πατερόπουλος (MSc) Αντιπρόεδρος ΜΓΣ Εθνικού Αντιπρόεδρος ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολη, 26 Σεπτεμβρίου 2015 Αθλητικά σωματεία: Βελτίωση της λειτουργίας.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ Γιώργος Σκόλιας, MSc.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 13: ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ- ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤHΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
PSY 101 Μάθημα 4ον ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Μονοπάτια Skywalker Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Φορολογικά Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Σύμβουλος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μεταλλικές Κατασκευές Ι Επιμέλεια Δημ. Σοφιανόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαρία Ντίνα, Πολ. Μηχ. MSc,
Έννοια, δομή και μέτρηση των στάσεων Η έννοια των στάσεων Η δομή των στάσεων Η μέτρηση των στάσεων Κλίμακα μέτρησης ίσων διαστημάτων Κλίμακα Likert Κλίμακα.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Παπαδόπουλος Κω/νος, MSc Καθηγητής φυσικής αγωγής.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός ΜEd – MSc Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Κατάρτιση δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Ηλίας Λίτσος Μηχανικός Παραγωγής, Msc Περιφ. Ανάπτυξη Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μάθημα 2 : Μεθόδευση πληροφοριών και λήψη αποφάσεων ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med,
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Πρόσβαση στα Δημόσια Έγγραφα.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών
Κωστής Χαρδαλιάς Νοσηλευτής, MSc Health Informatics Υποψήφιος Διδάκτορας Τμ. Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ.
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ) ΜΙΧΑΕΛΑ ΦΟΥΚΑΚΗ, MsC Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη ΚΗΦΗ Δήμου Γόρτυνας.
Εργοθεραπεία Μάθημα: Κινησιολογία
Κανελλοπούλου Γεωργία Γεωεπιστήμονας, Msc Περιβάλλον,
Θεωρίες των κινήτρων (1 από 2)
Οξέως και χρονίως πάσχοντες
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εταιρική Διακυβέρνηση
Δρ. Χριστακόπουλος Γιάννης
Εταιρική Διακυβέρνηση
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (12 ωρών)
Αντιμετωπίζοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μαθηματικα στην κουζινα
Η Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού
Εισηγήτρια: Τσιμεράκη Βαρβάρα, ACCT, MSc
Νέα Ιωνία Βόλου: ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 4
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής
Βιολογία Α΄ Γυμνασίου Ανθή Αποστολίδου Φυσικός, MSc
ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
Σχολικός εκφοβισμός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καραβόλτσου Α
Project τμηματοσ γυναικων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (12 ωρών)
Αντιμετωπίζοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)
Κεφάλαιο 4 Βενζινομηχανές Κυλινδροκεφαλή
Ειρήνη Κουφάκη Ψυχολόγος, M.sc – Επιστημονική Υπεύθυνη
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη.
Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΩΚΚ Παιδιατρικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ
Πρόσκληση Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD Ιανουαρίου 2018
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΣΤΑΣΕΙΣ.
Ημερίδα στη Μνήμη του Επίκουρου Καθηγητή Ηρακλή Χαλκίδη
ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Παραπτωματικότητα: πρόληψη & αντιμετώπιση
Παραπτωματικότητα: πρόληψη & αντιμετώπιση Μαρία Σμυρνάκη, Ψυχολόγος MSc στις Εξαρτήσεις, PhD Επιστημών Αγωγής Παν/μίου Κρήτης, Υπεύθυνη Ανοικτής Δομής.
ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Τσιμεράκη Βαρβάρα (Acc, MSc )
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (2)
Ζωοτεχνία Ι Πρώτο μάθημα: Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
«ΑΣΤΕΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους Υποομάδα Στόχου 7   Σαββάκης Ηλίας, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ,
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ M.Sc. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ
Συρόπουλος Χαράλαμπος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ Δήμητρα Παπαστεργίου MSc- Λάρισα 2016

Ορισμός  Κοινωνική Ψυχολογία είναι ο κλάδος εκείνος που μελετά επιστημονικά την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά.  Αυτός ο ορισμός υποδηλώνει την χρήση επιστημονικών μεθόδων για την μελέτη της κοινωνικής συμπεριφοράς.

 Ο Allport δίνει έναν ευρύτερο ορισμό του αντικειμένου λέγοντας ότι « στόχος της Κοινωνικής Ψυχολογίας είναι να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε πώς η σκέψη, το συναίσθημα και η συμπεριφορά των ατόμων επηρεάζονται από την πραγματική, φανταστική ή υπονοούμενη παρουσία των άλλων ».

Θέματα Κοινωνικής Ψυχολογίας  Αντίληψη προσώπων  Κοινωνική απόδοση ( ερμηνεία συμπεριφοράς )  Στάσεις & Αλλαγή στάσεων  Κοινωνική επιρροή ( συμμόρφωση, υποταγή, πλειοψηφική και μειονοτική επιρροή )

 Ενδο - ομαδικές και δι - ομαδικές διαδικασίες  Στερεότυπα  Προκατάληψη  Γλώσσα και Επικοινωνία

 Υπάρχει μια ταύτιση ανάμεσα στα θέματα που μελετά η Κοινωνική Ψυχολογία και σε αυτά που μελετά η Κοινωνιολογία.  Η διαφορά ανάμεσα στα 2 είναι ότι η κοινωνική Ψυχολογία εστιάζει στα άτομα που αποτελούν την ομάδα, ενώ η Κοινωνιολογία στην ομάδα ως σύνολο.

 Στην κοινωνική ψυχολογία υπάρχει η διάσταση ανάμεσα στην βορειο - αμερικάνικη σκέψη που προσπαθεί να ερμηνεύσει την κοινωνική συμπεριφορά μέσω ατομικών γνωστικών διαδικασιών.  Αντίθετα, στην ευρωπαϊκή σχολή συναντάμε συλλογικές θεωρίες, ερμηνεία δηλαδή μέσα στις ομάδες.

Επίπεδα ερμηνείας  Ενδο - ατομικό  Δι - ατομικό ( διαπροσωπική αλληλεπίδραση )  Δι - ομαδικό ( διαφορές θέσης που υπάρχουν σε διάφορες ομάδες )  Ιδεολογικό επίπεδο ( γενικές κοινωνικές πεποιθήσεις )

Διαμόρφωση εντυπώσεων  Είναι η διαδικασία συναγωγής συμπερασμάτων για τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου από την συμπεριφορά του και από άλλα ήδη γνωστά χαρακτηριστικά, και η οργάνωση διαθέσιμων πληροφοριών σε μια συνολική εικόνα.

 Υπάρχουν 3 αλγεβρικά μοντέλα που εξηγούν την διαδικασία διαμόρφωσης των εντυπώσεων.  προσθετικό  μοντέλο μέσου όρου  σταθμισμένο μοντέλο μέσου όρου.

Φαινόμενο του Πρότερου  Στα πειράματα του Asch για την διαμόρφωση των εντυπώσεων, έδειξαν ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται πρώτες επηρεάζουν την τελική εντύπωση περισσότερο από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται τελευταίες.

Φαινόμενο Ύστερου  Το ακριβώς αντίστροφο φαινόμενο όπου φαίνεται να επηρεάζουν οι πληροφορίες που παρουσιάζονται τελευταίες αλλά εμφανίζεται πιο σπάνια από αυτό του πρότερου.

Κοινωνική απόδοση  Αναφέρεται στην διαδικασία μέσω της οποίας ο ¨ μέσος άνθρωπος ¨ για να καταλήξει σε αιτιώδεις ερμηνείες τόσο για την δική του συμπεριφορά όσο και των άλλων.  Οι πιο γνωστές θεωρίες πάνω στο θέμα είναι του Heider, των Jones & Davis και του Kelley.

Heider  Υποστηρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να κατανοήσουν το περιβάλλον, ώστε να μπορούν να προβλέψουν και τελικά να ελέγξουν την πραγματικότητα.  Η έκβαση μιας πράξης αποτελεί συνδυασμός ατομικών ( εσωτερικών ) και περιβαλλοντικών ( εξωτερικών ) αιτιών.  Τόνισε τον ρόλο της πρόθεσης γιατί τότε μόνο μπορώ να κάνω απόδοση σε εσωτερικά αίτια.

Jones & Davis  Εισήγαγαν την θεωρία των επαγωγικών αντιστοιχιών που εξηγεί πώς οι άνθρωποι συμπεραίνουν ότι η συμπεριφορά αντιστοιχεί σε κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του.  Η σημασία της πρόθεσης συναντάται κι εδώ αφού μόνο αυτή αποτελεί προϋπόθεση για να αντιστοιχίσουμε συμπεριφορά με χαρακτηριστικό του αυτουργού.

 Η συγκεκριμένη θεωρία, στηρίζεται σε 3 βασικούς κανόνες για την εξαγωγή συμπερασμάτων :  μη κοινά αιτιατά  απόκλιση από το κοινωνικά επιθυμητό  ρόλος κινήτρου του παρατηρητή.

Kelley  O Kelley θεωρεί την άποψη του Heider για τον απλοϊκό ψυχολόγο, σημαντική για την δική του θεωρία.  Ο παρατηρητής ακολουθεί κάποιους κανόνες για να καταλήξει σε συμπεράσματα.

 Τα πιθανά αίτια σύμφωνα με τα οποία γίνεται απόδοση μιας πράξης είναι :  το ερέθισμα  το πρόσωπο  οι συνθήκες

Θεμελιώδες σφάλμα απόδοσης  Αναφέρεται στην τάση που έχουν τα άτομα να υπερεκτιμούν το ρόλο των προσωπικών χαρακτηριστικών ( εσωτερικά αίτια ) και να υποεκτιμούν τον ρόλο των περιστάσεων ( εξωτερικά αίτια ).

 Υπάρχει μια δεδομένη τάση να αποδίδουμε την δική μας συμπεριφορά σε εξωτερικά αίτια, ενώ την συμπεριφορά των άλλων σε εσωτερικά αίτια.  Υπάρχουν επίσης, δύο βασικές ερμηνείες για τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ αυτουργού και παρατηρητή.

 Πρώτον, ο αυτουργός έχει περισσότερες πληροφορίες συγκριτικά με το παρελθόν για τον εαυτό του, οπότε σωστά κάνει απόδοση σε εξωτερικά αίτια.  Ο παρατηρητής εστιάζει σε μια μεμονωμένη συμπεριφορά.

 Δεύτερον, ο αυτουργός με τον παρατηρητή έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες.  Ο πρώτος εστιάζει στο περιβάλλον, ο δεύτερος στον αυτουργό.

Στάσεις  Κατά τον Allport, στάση είναι μια νοητική και νευρική κατάσταση ετοιμότητας, οργανωμένη μέσω των εμπειριών, που ασκεί κατευθυντήρια ή δυναμική επίδραση στις αποκρίσεις του ατόμου προς όλα τα αντικείμενα και τις καταστάσεις που αυτός σχετίζεται.

 Στον παραπάνω ορισμό, δίνεται σημασία σε 2 στοιχεία των στάσεων, το γνωστικό και το αξιολογικό.  Σύμφωνα λοιπόν, με αυτόν, οι στάσεις είναι δυσδιάστατες.

 Κατά τους Petty & Cacioppo, στάση είναι ένα γενικό και διαρκές, θετικό ή αρνητικό συναίσθημα για κάποιο πρόσωπο, αντικείμενο ή θέμα.  Άλλος ορισμός θεωρεί ότι στάση είναι η αξιολόγηση που κάνει ένα άτομο για ένα αντικείμενο της σκέψης.  Σύμφωνα με αυτούς οι στάσεις είναι μονοδιάστατες.

 Τέλος, ένας ακόμη ορισμός θεωρεί ότι οι στάσεις είναι τρισδιάστατες καθώς, είναι προδιαθέσεις σε 3 είδη αποκρίσεων.  Συναισθηματική διάσταση - αξιολόγηση  Γνωστική διάσταση - γνωστική αναπαράσταση στάσης  Συμπεριφορική διάσταση - τάσεις ή προθέσεις.

 Πέρα από τους πολλούς ορισμούς διαφαίνεται ότι οι στάσεις έχουν ως βασικό άξονα την αξιολόγηση, αναπαρίστανται στην μνήμη, και έχουν γνωστικο - συμπεριφορικό - συναισθηματικές προϋποθέσεις και συνέπειες των στάσεων.

Λειτουργίες των στάσεων  Οι στάσεις υπάρχουν τόσο για άτομα και καταστάσεις που ξέρουμε όσο και για άτομα και καταστάσεις που γνωρίζουμε ελάχιστα.  Άρα υπάρχουν κίνητρα και λειτουργίες που οδηγούν τα άτομα στο να διαμορφώνουν στάσεις.

 Λειτουργούν ως μηχανισμοί άμυνας του Εγώ.  Εκφράσεις των αξιών του ατόμου  Ωφελιμιστικός λόγος  Γνωστικός λόγος - απλουστευμένα και πρακτικά εγχειρίδια για τα πάντα..

Διαμόρφωση στάσεων  Οι στάσεις είναι προϊόν μάθησης. Ως εκ τούτου υπόκεινται στους κανόνες της μάθησης  Η διαμόρφωση εξηγείται με το φαινόμενο της απλής έκθεσης, τις αρχές της κλασικής εξαρτημένης μάθησης, της συντελεστικής μάθησης, μάθησης μέσω προτύπου.

 Σύμφωνα με το φαινόμενο της απλής έκθεσης, η επαναλαμβανόμενη έκθεση ενός ατόμου σε ένα ερέθισμα είναι ικανή να αναπτύξει θετική στάση προς αυτό.

Κλασική εξαρτημένη  Ένα ουδέτερο ερέθισμα, αποκτά την ικανότητα να προκαλεί μια συγκεκριμένη απόκριση μέσω της συστηματικής του σύνδεσης με ένα ανεξάρτητο ερέθισμα που ήδη προκαλεί την συγκεκριμένη απόκριση.  Η αρχή αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον στην διαφήμιση. Σύνδεση προϊόντων με μουσική που προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.

Συντελεστική εξάρτηση  Βασίζεται στην αρχή ότι οι συμπεριφορές που έχουν θετικές συνέπειες, ενισχύονται.  Αυτός ο τρόπος συμβαίνει από την παιδική μας ηλικία όπου συμπεριφορές ενισχύονται από τους γονείς.

Μάθηση μέσω προτύπου  Η μάθηση μπορεί να συντελεστεί μέσα από την παρατήρηση των συνεπειών που έχουν οι πράξεις ενός προτύπου.  Η αρχή αυτή χρησιμοποιείται έντονα στην διαφήμιση.

Στάσεις και συμπεριφορά  Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι στάσεις επηρεάζουν συμπεριφορές αλλά πότε και πως μπορούν να τις προβλέψουν ;;  Οι επιστήμονες μελετούν ακριβώς αυτό και θεωρούν ότι οι μεταβλητές που εμπλέκονται πρέπει να μετρηθούν στο ίδιο επίπεδο συνάφειας.  Αυτό σημαίνει αντιστοιχία ως προς την πράξη, το στόχο, τον χρόνο και το πλαίσιο.

Θεωρία Λογικής Πράξης  Σύμφωνα με αυτήν, η συμπεριφορά εξαρτάται από την πρόθεση του ατόμου να εκτελεί την συγκεκριμένη πράξη.  Η πρόθεση εξαρτάται από την στάση του ατόμου ως προς την εκτέλεση και από τους υποκειμενικούς κοινωνικούς κανόνες.

 Η στάση ορίζεται από τα μοντέλα προσδοκίας - αξίας, ως συνάρτηση των πεποιθήσεων για τις συνέπειες της εκτέλεσης των πράξεων και της αξιολόγησης αυτών των συνεπειών.  Ακόμη, ο υποκειμενικός κοινωνικός κανόνας αναφέρεται στην πεποίθηση του ατόμου να συντονιστεί με τις επιθυμίες των άλλων και κατά πόσο αυτή η συμμόρφωση αποτελεί κίνητρο του ατόμου.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας !!!