ΜΑΡΙΑ ΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Υγεία: η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. ( καταστατικό ΠΟΥ 1946).ασθένειαςαναπηρίας Υγιεινή: λέγεται η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη των ασθενειών, τη διαφύλαξη και την προαγωγή της υγείας του ατόμου και του κοινωνικού συνόλου. Είναι πιο συμφέρον να προλαμβάνουμε από το να θεραπεύουμε εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
ΥΓΙΕΙΝΗ Ατομική Πληθυσμιακή
Ατομική Υγιεινή Κανόνες και μέσα προφύλαξης ατόμου από ασθένειες
Να έχει θεωρημένο βιβλιάριο υγείας Να αναφέρει στον προϊστάμενο τυχόν ασθένεια του Όταν αισθανθεί αδιαθεσία δεν έρχεται σε επαφή με τρόφιμα Κανόνες σε σχέση με την υγεία του
Τακτικό πλύσιμο χεριών Κοντά και καθαρά νύχια Κάλυψη ανοιχτών πληγών με χρωματιστό επίδεσμο Όχι κοσμήματα κατά την εργασία Όχι αρώματα Κανόνες σε σχέση με την ατομική του καθαριότητα
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΛΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ Πριν αναλάβει εργασία Μετά το διάλειμμα, το φαγητό, το κάπνισμα Μετά τη χρήση τουαλέτας Κάθε φορά που αγγίζει σκουπίδια Κάθε φορά που χειρίζεται ωμά τρόφιμα Μετά από φτέρνισμα ή βήξιμο Μετά την επαφή με σωματικές κοιλότητες, δέρμα, μαλλιά κ.λ.π Κάθε φορά που αγγίζει οτιδήποτε έχει «περάσει από πολλά χέρια» π.χ χρήματα,μενού αλατιέρες
Καθαρή ποδιά Σκούφος Γάντια Μάσκα όπου απαιτείται Μέσα
Χρησιμοποιούμε γάντια Για να αποφύγουμε τη μεταφορά μικροβιολογικών κινδύνων από τα χέρια στα τρόφιμα και στα σκεύη Για να μειώσουμε την αντίστροφη μεταφορά από τα τρόφιμα στον χειριστή Για προστασία του χειριστή από χημικούς κινδύνους π.χ απορρυπαντικά ΧΡΗΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ κάθε 30 λεπτά Όταν λερωθούν Όταν σχιστούν Όταν αλλάξει το είδος εργασίας Όταν αλλάξει το είδος τροφίμου που χειριζόμαστε
Προς αποφυγή!!! Δεν τρώμε- πίνουμε- βήχουμε- φταρνιζόμαστε – καπνίζουμε πάνω από τρόφιμα
Προς αποφυγή!!! Δεν πιάνουμε το στόμα,τη μύτη,τα αυτιά, το λαιμό και τα μαλλιά κατά την εργασία
Προς αποφυγή!!! Δεν δοκιμάζουμε το φαγητό με το δάχτυλο και δε σκουπίζουμε τα χέρια μας στη στολή εργασίας
Προς αποφυγή!!! Δεν αφήνουμε τον ιδρώτα μας να στάζει στο φαγητό
Πληθυσμιακή υγιεινή 1. Δημόσια: π.χ. συλλογή απορριμάτων, υδροδότηση με καθαρό νερό, αποχετευτικό σύστημα κλπ. 2. Κοινωνική 3. Ψυχική 4. Ευγονική 5. Ομαδική και κλειστοπληθυσμιακή
Αντιμετώπιση υγειονομικών προβλημάτων Πρόληψη Έλεγχος: υγειονομικοί φορείς
Ασφάλεια στο χώρο εργασίας ασφάλεια πρόληψη ατυχημάτων Ορισμός: ασφάλεια ή πρόληψη ατυχημάτων είναι ο τρόπος συμπεριφοράς και οι ενέργειες που μας προφυλάσσουν από τους κινδύνους στην εργασία μας
ΑΙΤΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Απερίσκεπτη εργασία Ψυχολογικός παράγοντας Ριψοκίνδυνες ενέργειες 1) Ανθρώπινος Παράγοντας
Απερίσκεπτη εργασία 88% των ατυχημάτων 3% σε σοβαρό τραυματισμό Απερίσκεπτες ενέργειες: Αφηρημάδα Αμέλεια Άγνοια κινδύνου Υπερβολική τόλμη
Ψυχολογικός Παράγοντας Υπόκειται στη ψυχολογία του εκάστοτε εργαζομένου
Ριψοκίνδυνες ενέργειες Ενέργειες προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, χώρος, απόσταση με συνέπεια παραβίαση των κανόνων ασφαλείας
2) Εξοπλισμός εργασίας Ακατάλληλα σχεδιασμένος Ακατάλληλα εγκατεστημένος Κακοσυντηρημένος
Έλλειψη τάξης και καθαριότητας 1. Όχι εγκαταλειμμένα εργαλεία στο δάπεδο 2. Συλλογή και απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων και απορριμμάτων 3. Ελεύθεροι διάδρομοι διέλευσης 4. Δάπεδα καθαρά από χυμένα υγρά 5. Προσοχή στις σκάλες 3) Οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο εργασίας
4) Ο εργονομικός σχεδιασμός
Τέλος!!!