ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προσωπικές δεξιότητες
Advertisements

Επιχειρησιακές Εφαρμογές της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.Q.)
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
ΑΓΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΤΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ.
Η σημασία της αυτογνωσίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Όταν οι άλλοι πέφτουν, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να τρέχουμε ! Σημασία δεν έχει αν πέφτεις, Αλλά αν μπορείς να σηκωθείς και Να συνεχίσεις !
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
Δραστηριότητα 12‘Σκέψου και Παρουσίασε τον Εαυτό σου’ Οδηγίες Συμπλήρωσε τα πεδία Ονειρεμένη Καριέρα Καριέρα ‘Όλα Καλά’ Μέτρια Καριέρα Υποχρεωτική Καριέρα.
Αξιολόγηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Alfred Adler ΑνθρΩπινη τυπολογΙα.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Οι μαθητές να: 1.Επεξηγούν τη σχέση συναισθήματος και συμπεριφοράς 1.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 1.Επιλεκτική ανταπόκριση του στις ανάγκες του κόσμου μέσα στην επιχείρηση και έξω από αυτήν με τρόπο που να βελτιστοποιεί.
Η επιχείρηση διαφέρει από τις άλλες παραγωγικές μονάδες γιατί: β) παράγει προϊόντα που τα διαθέτει έναντι μιας αξίας ανταλλαγής α) παράγει προϊόντα που.
Θεωρίες γνωστικής ασυνέπειας
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 14/05/2004.
ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΓΚΩΝ Abraham Maslow
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «Διοίκησης και Οργάνωσης.
Αυτογνωσία - Αυτοβελτίωση
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου
Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. Ρόλος και Λειτουργίες  Θεραπευτικός ή αποκατάστασης  Προληπτικός  Εκπαιδευτικός.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
Το δίλλημα του μάνατζερ Πως ο μάνατζερ θα ΄΄βάλει΄΄ τους διαφορετικούς ανθρώπους της επιχείρησης στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του οργανισμού;
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Επιχειρησιακές Εφαρμογές της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.Q.)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 4η Θεματική ενότητα Γλώσσα, ταυτότητα και εξουσία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης
Δρ. Σπυρούλα Σπύρου C.D.A. Κολλέγιο  Μάθημα
14-1 STEPHEN P. ROBBINS, DAVID A. DECENZO, MARY COULTER Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές.
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Νάνσυ Μπουραντά Αγρίνιο, 2016 Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων.
ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ KEΦΑΛΑΙΟ 3. Η μελέτη της ηθικής παίζει σπουδαίο ρόλο σήμερα στην διοίκηση και μπορεί να καθορίσει τις δραστηριόητες.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
Ηγεσία είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο επηρεάζει άλλα άτομα για την επίτευξη επιθυμητών στόχων. Επίσημος ηγέτης είναι ο προϊστάμενος ο οποίος.
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;; «Είναι Ένα Από Τα Μικρά Μυστικά Του Ελέγχου Της Σκέψης. Ο Θετικός Αυτοδιάλογος Βοηθάει Τους Αθλητές/τριες Να Βρίσκονται.
PSY 301 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 10 : ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc,
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ (MOTIVATION) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ (MOTIVATION) Κάποια άτομα δουλεύουν περισσότερο από άλλα, κάποια άτομα είναι πιο αποδοτικά, άλλα άτομα.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Θετική Σκέψη “Σκέψου θετικά, και θετικά πράγματα θα συμβούν”
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11
Δυο πράγματα χρειάζεσαι να ξέρεις, για να πετύχεις οποιοδήποτε Επίτευγμα…
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η Θεωρίες Κινήτρων
ΗΘΙΚΟΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΜΟΣ.
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
H τηλεόραση και το παιδί
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
H ψυχοκοινωνική θεωρία του Erik Erikson
Χρόνος χρήσης ψηφιακών συσκευών
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);

Στάση (attitude) Η στάση είναι ένα συναίσθημα, ένα πιστεύω, μία συμπεριφορά που σχετίζεται με ένα άτομο, μια ομάδα, μια ιδέα ή ένα αντικείμενο. Η στάση ενός ατόμου επηρεάζεται από τις διαφορετικές εμπειρίες που έχει από την ζωή πχ το αίσθημα που έχει ένα άτομο για την δουλειά του, θετικό ή αρνητικό, είναι μία στάση. Η στάση συμπεραίνεται από αυτά που λένε και κάνουν τα άτομα, δηλαδή από την συμπεριφορά τους. Η στάση είναι ένα συναίσθημα, ένα πιστεύω, μία συμπεριφορά που σχετίζεται με ένα άτομο, μια ομάδα, μια ιδέα ή ένα αντικείμενο. Η στάση ενός ατόμου επηρεάζεται από τις διαφορετικές εμπειρίες που έχει από την ζωή πχ το αίσθημα που έχει ένα άτομο για την δουλειά του, θετικό ή αρνητικό, είναι μία στάση. Η στάση συμπεραίνεται από αυτά που λένε και κάνουν τα άτομα, δηλαδή από την συμπεριφορά τους.

Το μοντέλο της στάσης δείχνει πως συνδέεται με τις αξίες και τα πιστεύω του ατόμου. Ανάλυση του μοντέλου. Οι αξίες αντιπροσωπεύουν για το άτομο το σωστό ή λάθος ενώ τα πιστεύω είναι σκέψεις και αντιλήψεις σχετικά με κάποιο αντικείμενο, καθώς και συμπεράσματα που συνάγονται σχετικά με αυτό. Οι αξίες αντιπροσωπεύουν για το άτομο το σωστό ή λάθος ενώ τα πιστεύω είναι σκέψεις και αντιλήψεις σχετικά με κάποιο αντικείμενο, καθώς και συμπεράσματα που συνάγονται σχετικά με αυτό. Το μοντέλο της στάσης έχει 4 στάδια τα οποία αποτελούνται από 3 συστατικά. Στο 1ο στάδιο είναι οι αξίες και τα πιστεύω ενός ατόμου για κάποιο άτομο ή αντικείμενο, στο 2ο είναι η δημιουργία μιας στάσης ή συναισθήματος από το άτομο, στο 3ο είναι η επίδραση αυτής της στάσης στην συμπεριφορά και το 4ο είναι η κατάληξη σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Το μοντέλο της στάσης έχει 4 στάδια τα οποία αποτελούνται από 3 συστατικά. Στο 1ο στάδιο είναι οι αξίες και τα πιστεύω ενός ατόμου για κάποιο άτομο ή αντικείμενο, στο 2ο είναι η δημιουργία μιας στάσης ή συναισθήματος από το άτομο, στο 3ο είναι η επίδραση αυτής της στάσης στην συμπεριφορά και το 4ο είναι η κατάληξη σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Τα 3 συστατικά είναι τα γνωστικά συστατικά δηλαδή οι αξίες και τα πιστεύω (πχ. Ο επόπτης μου δεν είναι καλός στην δουλειά του), το συναισθηματικό συστατικό (πχ δεν μου αρέσει η δουλειά μου) και το συστατικό της συμπεριφοράς (πχ θέλω να παραιτηθώ από την δουλειά). Τα 3 συστατικά είναι τα γνωστικά συστατικά δηλαδή οι αξίες και τα πιστεύω (πχ. Ο επόπτης μου δεν είναι καλός στην δουλειά του), το συναισθηματικό συστατικό (πχ δεν μου αρέσει η δουλειά μου) και το συστατικό της συμπεριφοράς (πχ θέλω να παραιτηθώ από την δουλειά).

Τι είναι οι αξίες και πώς πιστεύετε επιδρούν σε ένα οργανισμό;

Τι είναι οι αξίες και πώς επιδρούν σε ένα οργανισμό; Οι αξίες έχουν περιεχόμενο και ένταση. Το περιεχόμενο προσδιορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς ενώ η ένταση τον βαθμό σπουδαιότητας. Η ιεράρχηση των αξιών με βάση την ένταση δείχνει πώς τα άτομα δίνουν διαφορετική βαρύτητα σε διάφορες αξίες όπως ελευθερία, τιμιότητα, σεβασμό κλπ. Οι αξίες έχουν περιεχόμενο και ένταση. Το περιεχόμενο προσδιορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς ενώ η ένταση τον βαθμό σπουδαιότητας. Η ιεράρχηση των αξιών με βάση την ένταση δείχνει πώς τα άτομα δίνουν διαφορετική βαρύτητα σε διάφορες αξίες όπως ελευθερία, τιμιότητα, σεβασμό κλπ.

Οι αξίες είναι ευρύτερες από τις στάσεις. Σημαντικά γεγονότα στην ζωή κάποιου μπορεί να αλλάξουν το σύστημα αξιών του. Οι αξίες του ατόμου καθοδηγούν την συμπεριφορά του. Το ίδιο ισχύει και για ένα οργανισμό ο οποίος δεν θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας αν η διοίκηση δεν πιστεύει στην αξία της ποιότητας. Οι αξίες είναι ευρύτερες από τις στάσεις. Σημαντικά γεγονότα στην ζωή κάποιου μπορεί να αλλάξουν το σύστημα αξιών του. Οι αξίες του ατόμου καθοδηγούν την συμπεριφορά του. Το ίδιο ισχύει και για ένα οργανισμό ο οποίος δεν θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας αν η διοίκηση δεν πιστεύει στην αξία της ποιότητας.

Αξίες και παρακίνηση στην εργασία. Τι καταλαβαίνετε από αυτό;

Αξίες και παρακίνηση στην εργασία Τα άτομα για να εργαστούν και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό δεν θέλουν απλά κίνητρα, αλλά χρειάζονται να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας και το είδος της δουλειάς να είναι τέτοια, ώστε η ίδια η εργασία να έχει αξία για το άτομο ώστε να θέλει και ο ίδιος να αυξήσει την απόδοση του. Τα άτομα για να εργαστούν και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό δεν θέλουν απλά κίνητρα, αλλά χρειάζονται να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας και το είδος της δουλειάς να είναι τέτοια, ώστε η ίδια η εργασία να έχει αξία για το άτομο ώστε να θέλει και ο ίδιος να αυξήσει την απόδοση του.

Ικανοποίηση από την εργασία. Πώς το καταλαβαίνετε και πόσο σημαντικό είναι πιστεύετε για εργοδότη και υπαλλήλους;

Ικανοποίηση από την εργασία. Η ικανοποίηση της εργασίας αναφέρεται στην στάση και συμπεριφορά που έχει ένα άτομο προς την εργασία του. Μπορεί να είναι θετική αλλά και αρνητική. Αυτή η ικανοποίηση από την εργασία όμως μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και γι αυτό οι μάνατζερς πρέπει να εξετάζουν την συνέπεια της εργασίας και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Η ικανοποίηση από την εργασία μπορεί να θεωρηθεί κυρίως σαν το αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει το άτομο από την εργασία του. Η ικανοποίηση της εργασίας αναφέρεται στην στάση και συμπεριφορά που έχει ένα άτομο προς την εργασία του. Μπορεί να είναι θετική αλλά και αρνητική. Αυτή η ικανοποίηση από την εργασία όμως μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και γι αυτό οι μάνατζερς πρέπει να εξετάζουν την συνέπεια της εργασίας και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Η ικανοποίηση από την εργασία μπορεί να θεωρηθεί κυρίως σαν το αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει το άτομο από την εργασία του.