Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H τηλεόραση και το παιδί

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H τηλεόραση και το παιδί"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H τηλεόραση και το παιδί
Μέλη: Γαβριέλα Ραπασάνη, Ματούλα Σαρρή, Ευγενία Νικολέτου

2 H τηλεόραση στη ζωή των παιδιών
Για την τηλεόραση έχουμε ακούσει πολλά! Ειδικοί υποστηρίζουν π.χ. ότι για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, το παιδί χρειάζεται αλληλεπίδραση και όχι την παθητική στάση που έχει όταν βλέπει τηλεόραση Ο χρόνος που τα παιδιά επιτρέπεται να περνάνε μπροστά σε κάποια οθόνη (έχοντας θετική ή αρνητική επίδραση) εξαρτάται από 3 βασικούς παράγοντες: Την ηλικία των παιδιών Την ποιότητα του περιεχομένου (τηλεοπτικό πρόγραμμα, παιχνίδι κλπ.) και τον χρόνο που ο γονέας περνάει μαζί με το παιδί

3

4 Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.3430.asp
Τι τραβάει τα παιδιά στη μικρή οθόνη ● Τα παιδιά θέλουν ήρωες, φιγούρες-πρότυπα που μπορούν να υπερνικούν όρια τόπου και χρόνου, λογική και τάξη, να αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα, να χρησιμοποιούν το θάρρος, τη δύναμη, την ευστροφία και τη φαντασία τους και να τα βάζουν με μεγαλύτερους και δυνατότερους. Αγαπητές στα παιδιά είναι και οι φιγούρες που έχουν παιδικές αδυναμίες, ενώ είναι ταυτόχρονα συμπαθητικές και χαριτωμένες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τέτοιους «παντοδύναμους φίλους», που τα βοηθούν να ξεπερνούν την «αδυναμία» της δικής τους ηλικίας και θέσης. Σημαντικός παράγοντας είναι ο συνδυασμός εικόνας και ήχου. Ως το δέκατο έτος της ηλικίας τους, οπότε ολοκληρώνεται η οπτική αντίληψη, η ακοή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι «αποκομίζουν» τα παιδιά από αυτό που παρακολουθούν, επειδή τα ακουστικά ερεθίσματα έχουν πολύ πιο άμεσο συναισθηματικό αντίκτυπο. Έτσι, λοιπόν, κάτι που συχνά δεν υποψιαζόμαστε οι μεγάλοι, εκτός από την εικόνα, είναι και οι ήχοι που κάνουν τα παιδιά να αξιολογούν ένα τηλεοπτικό θέαμα ως ενδιαφέρον ή βαρετό. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από «παντοδύναμους φίλους»

5 7) Η τηλεόραση μυεί τα παιδιά στη βία, την ανηθικότητα
Οι εκτεταμένες έρευνες φανέρωσαν και άλλες σημαντικές αρνητικές επιδράσεις της πολύωρης τηλεθέασης: 1) Η τηλεόραση αντικαθιστά διάφορες ωφέλιμες δραστηριότητες όπως το ομαδικό παιχνίδι, τη σωματική άσκηση και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. 2) Η τηλεόραση μειώνει το χρόνο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με άλλα μέλη της οικογένειας. 3) Η πολύωρη τηλεθέαση ευθύνεται για χαμηλές σχολικές επιδόσεις, προβλήματα ύπνου (π.χ δημιουργία εφιαλτών), επιθετική κα ανάρμοστη συμπεριφορά, παχυσαρκία, δημιουργία φοβιών, εκμάθηση επιβλαβών συνηθειών κ.α. 4) Τα περισσότερα παιδικά προγράμματα δεν δημιουργούνται από παιδαγωγούς αλλά από άτομα που στοχεύουν στο κέρδος, γι αυτό είναι γεμάτα με αρνητικά πρότυπα και στερεότυπα. Η βία και ο αποκρυφισμός, ως στοιχεία εντυπωσιασμού, είναι βασικά συστατικά των καρτούν και άλλων παιδικών προγραμμάτων. 5) Οι διαφημιστές γνωρίζουν ότι τα παιδιά δεν διαθέτουν την κριτική σκέψη των ενηλίκων με συνέπεια να είναι εύκολη λεία των εμπορικών τους στόχων. Έτσι τα παιδιά, μέσω της τηλεόρασης, βομβαρδίζονται με χιλιάδες διαφημίσεις άχρηστων και επιβλαβών προϊόντων και εθίζονται σε ένα πρώιμο και ασύνετο καταναλωτισμό. 6) Η τηλεόραση δημιουργεί στα παιδιά την τάση να ειδωλοποιούν ανθρώπους (π.χ. ηθοποιούς, τραγουδιστές) και να μιμούνται τις αρνητικές συμπεριφορές τους όπως το κάπνισμα και το πιοτό 7) Η τηλεόραση μυεί τα παιδιά στη βία, την ανηθικότητα και την μαγεία. Εύστοχα, κάποιοι Χριστιανοί ερευνητές, την παρομοίασαν με τον δούρειο ίππο της χριστιανικής οικογένειας.

6 Απαραίτητες ενέργειες των συνετών γονιών:
Προσευχηθείτε να σας δώσει ο Θεός σοφία και σύνεση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Περιορίστε δραστικά τον χρόνο τηλεθέασης των παιδιών προσφέροντάς τους εναλλακτικές δημιουργικές απασχολήσεις και περισσότερη επικοινωνία μαζί τους. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα που παρακολουθεί το παιδί είναι κατάλληλο για την ηλικία του και συμβατό με τις χριστιανικές σας πεποιθήσεις. Παρακολουθείστε το πρόγραμμα μαζί με το παιδί και βοηθείστε το, μέσω συζήτησης, να αποκτήσει κριτική σκέψη.

7 Μερικές εικόνες

8

9

10

11 ΤΕΛΟΣ!


Κατέβασμα ppt "H τηλεόραση και το παιδί"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google