Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων. Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Advertisements

Προσωπικές δεξιότητες
Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)
Διδακτικοί στόχοι.
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Θεωρίες γνωστικής ασυνέπειας
Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
project: οψεις της ψυχολογιας
ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ Ένα φυλλάδιο με ερωτήσεις οι οποίες τονίζουν τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας ως τώρα. Οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές από τον καθένα.
Παιδαγωγική θεωρία και χριστιανική θεολογία ΕΡΩΤΗΜΑ: Υφίστανται σχέσεις μεταξύ παιδαγωγικών αρχών και χριστιανικών πεποιθήσεων;
ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΣΕΜΙ ΤΖΕΝΗ.
Συνείδηση Τι είναι συνείδηση;
Φιλοσοφική / Ερμηνευτική Παιδαγωγική
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 Γκέκα Μαρία Πανεπιστήμιο Κρήτης
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχείρηση
Μαθηματικά Διοικητικής Επιστήμης Ι – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας 1 Μαθηματικά Διοικητικής Επιστήμης Ι Διδακτικό Προσωπικό: Λέκτορας Χρήστος.
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
PSY 301 Μάθημα 2ον KOINΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.
Αντίληψη, Απόδοση Αιτιών Συμπεριφοράς, Μάθηση (Perception, Attribution, Learning) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Η διδασκαλία: έννοια και χαρακτηριστικά ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ»  Η έννοια της διδασκαλίας.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
Υποδείγματα Συμπεριφοράς n Η ερμηνεία της χωροθέτησης πρέπει να στηρίζεται στην συμπεριφορά: –των ατόμων (decision makers) –των επιχειρήσεων (decision.
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Ερμηνευτική προσέγγιση
ΕΡΕΥΝΑ -ΟΡΙΣΜΟΣ-ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Πώς τα παιδιά κατανοούν την οικονομία
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
Ραχήλ Μαρτίδου Σχ. Σύμβουλος 37ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας
Τι είναι η στρατηγική? Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρουλης.
Σκεπτόμενοι σαν οικονομολόγοι
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π. .
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Επιστημολογικό παράδειγμα Θεωρία μάθησης Προσέγγιση ε/τ
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ
Jerome Bruner Η συμβολή της θεωρίας μάθησης του Jerome Bruner
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
Πληροφοριακά Συστήματα Και Επιχείρηση
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ως οπλο επικοινωνιας
Εισαγωγή στην μέθοδο του κοινωνικού σχεδιασμού
Μεταφορές... Διαφορετικές προοπτικές απέναντι στη μάθηση.
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Ψυχολογία της Λήψης Αποφάσεων

Εισαγωγή Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την λήψη των αποφάσεων από την οπτική γωνία της Ψυχολογίας.

Γιατί χρειάζεται αυτή η μελέτη; Η γνώση εννοιών από τη Ψυχολογία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την διαδικασία λήψης των αποφάσεων και να την βελτιώσουμε.

Τι είναι η Ψυχολογία; Σύμφωνα με τον Miller (1966) είναι η επιστήμη την διανοητικής ζωής. Αυτός ο ορισμός εστιάζει στη μελέτη των διανοητικών λειτουργιών για την εξήγηση της συμπεριφοράς των ατόμων.

Τι είναι η Ψυχολογία; Σύμφωνα με τους Ribeaux και Poppleton (1978) Η Ψυχολογία μελετά την συμπεριφορά και την εμπειρία με την χρήση μεθόδων οι οποίες διαρκώς ελέγχονται και εξετάζονται.

Διαφορετικές Τάσεις στην Ψυχολογία; Μελέτη των Διανοητικών Διαδικασιών έναντι της Μελέτης της Συμπεριφοράς. Η εξέταση της καταλληλότητας και της αξίας χρησιμοποίησης επιστημονικών μεθόδων όπως γίνεται στις φυσικές επιστήμες.

Τρείς βασικές περιοχές έρευνας στην Ψυχολογία Περιγραφικές Θεωρίες (Descriptive). Ερμηνευτικές Θεωρίες (Explanatory). Κανονιστικές Θεωρίες (Prescriptive).

Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς (άρα και του τρόπου λήψης των αποφάσεων) ενός ατόμου η γνωστική ψυχολογία αναγνωρίζει την συνεισφορά των...

Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Εσωτερικών Διανοητικών Λειτουργιών Της Επίδρασης του Περιβάλλοντος και των Κοινωνικών Εμπειριών του ατόμου.

Σύμφωνα με την Γνωστική Ψυχολογία Ένα άτομο είναι ένας επεξεργαστής πληροφοριών. Του οποίου η συμπεριφορά μπορεί να κατανοηθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει.

Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας δεδομένων που γίνονται αντιληπτά από το περιβάλλον και τα οποία ερμηνεύονται και αναλύονται.

Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Η αντίληψη και ερμηνεία των δεδομένων εξαρτάται από προηγούμενες εμπειρίες. Η αντίληψη των δεδομένων δεν είναι απαραίτητα αντικειμενική.

Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Το κάθε άτομο κατασκευάζει το δικό του “κόσμο” (unique world, personal construct).

Θυμάστε τα Cognitive Maps?

Γνωστική Ψυχολογία (Cognitive Psychology) Κάθε τέτοιο κατασκεύασμα παίρνει τη μορφή διπολικών χαρακτηρισμών για –πράγματα –ανθρώπους γενικά ή συγκεκριμένα –συναισθήματα, κλπ.

Διπολικοί Χαρακτηρισμοί Ζεστός - Ψυχρός Σκληρό - Μαλακό Αγάπη - Μίσος Ωραίο - Άσχημο, κλπ.

Τα δεδομένα που λαμβάνει ένα άτομο... ερμηνεύονται με βάση τις “δομές” του δικού του κόσμου, έτσι κάθε δεδομένο ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά άτομα.

Παράδειγμα... Όταν χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος από δύο άλλους αυτοί μπορεί να μη συμφωνούν στο εάν ο κρινόμενος είναι “ζεστός ή ψυχρός”

Παράδειγμα... Έστω και αν συμφωνούν ότι “αυτός είναι ψυχρός άνθρωπος”, μπορεί κάποιος να θεωρεί θετικό το να είναι ψυχρός και κάποιος όχι.

Στύλ Λήψης Αποφάσεων Δεν είναι κάποιο καλύτερο στύλ. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίπτωση. Όλα έχουν τις υποθέσεις τους και τα προβλήματά τους. Γιατί χρειάζεται όμως να γνωρίζουμε γι’ αυτά;

Στύλ Λήψης Αποφάσεων Ορθολογικό (Rational) Πολιτικό (Political) Αναβλητικό (Avoidance) Αποφασιστικό (Decisive)

Παράδειγμα αγοράς ακινήτου με δάνειο από ένα ζευγάρι… Διαφορετικές εκτιμήσεις...