Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget
O Piaget άρχισε τις μελέτες του παρατηρώντας τα τρία του παιδιά , ενώ εκείνα ήταν βρέφη.Τον τρόπο με τον οποίο εξερευνούσαν τα καινούργια παιχνίδια, πώς έλυναν απλά προβλήματα που τους έθετε και πώς γενικά κατάφερναν να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Ο Piaget μελέτησε αργότερα μεγαλύτερα δείγματα παιδιών μέσω της μεθόδου που έγινε γνωστή ως κλινική μέθοδος.

2 Τι Είναι η Νοημοσύνη; Ο Piaget υποστίριξε ότι η νοημοσύνη είναι μια μορφή ισορροπίας προς την οποία τείνουν όλες οι γνωστικές δομές. Το σύνολο την διανοητικής μας δραστηριότητας συντελείται έχοντας ένα στοχο,να δημιουργήσουμε μια αρμονική σχέση ανάμεσα στις διεργασίες της σκέψης μας και το περιβάλλον. Η ισορροποιημένη κατάσταση ονομάζεται γνωστική ισορροπία και η διαδικασία επίτευξης της ονομάζεται εξισορρόπηση .

3 Γνωστικά Σχήματα: Η Δομή της Νοημοσύνης
Συμπεριφοριστικά Σχήματα : Μια οργανωμένη σειρά συμπεριφορών, την οποία χρησιμοποιεί το παιδί, για να αναπαραστήσει ένα αντικείμενο ή μια εμπειρία και για να αντιδράσει σε αυτή. Τα σχήματα αυτά είναι οι πρώτες νοητικές δομές που εμφανίζονται στα 2 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Συμβολικά Σχήματα : Τα παιδιά είναι πλέον ικανά να αναπαριστούν νοητικά τις εμπειρίες και να χρησιμοποιούν αυτά τα νοητικά σύμβόλα, για να φτάσουν στο σκοπό τους. Διεργασιακά Σχήματα : Η σκέψη ενός παιδιού 7 ετών και άνω χαρακτηρίζεται απο διεργασιακά σχήματα. Η γνωστική διεργασία είναι μια εσωτερική νοητική δραστηριότητα την οποία επιτελεί ένα άτομο πάνω στα αντικείμενα της σκέψης του, για να φτάσει σε ένα λογικό συμπέρασμα.

4 Πώς Αποκτούμε τη Γνώση: Οι Γνωστικές Διεργασίες του Piaget
Οργάνωση: Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας τα παιδιά συνδυάζουν τα ήδη υπάρχοντα σχήματα σε νέες όλο και πιο πολύπλοκες δομές.O Piaget πίστευε ότι τα παιδιά οργανώνουν διαρκώς οποιαδήποτε σχήματα έχουν σε πολυπλοκότερες και προσαρμοστικότερες δομές. Προσαρμογή: Είναι η διαδικασία με την οποία προσαρμόζεται κανείς στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος του.Σύμφωνα με τον Piaget, η προσαρμογή επιτυγχάνεται μέσω δύο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.Της αφομοίωσης και της συμμόρφωσης. Αφομοίωση: Η διαδικασία που τα παιδιά προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις νέες εμπειρίες με τα μοντέλα του κόσμου που έχουν ήδη και τα σχήματα που έχουν αποκτήσει. Συμμόρφωση: Είναι η διαδικασία τροποποίησης των ήδη υπαρχουσών δομών, για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε αυτές τις νέες εμπειρίες.

5 Τα Στάδια της Γνωστικής Ανάπτυξης Κατά τον Piaget
O Piaget κάνει λόγο για 4 βασικές περιόδους της γνωστικής ανάπτυξης: Το αισθησιοκινητικό στάδιο (από την γέννηση έως 2 ετών). Το προσυλλογιστικό στάδιο (2 έως 7 ετών). Το στάδιο των συγκεκριμένων λογικών νοητικών ενεργειών (7 έως 11). Το στάδιο των τυπικών-αφαιρετικών σκέψεων (11 ετών και άνω). Τα παραπάνω στάδια ο Piaget τα ονόμασε αμετάβλητη αναπτυξιακή ακολουθία. O Piaget υποστήριξε ότι κανένα από τα στάδια δεν μπορεί να παραλειφθεί, επειδή κάθε στάδιο βασίζεται στις επιτεύξεις όλων των προηγουμένων σταδίων.

6 Ανάπτυξη των Δεξιοτήτων Επίλυσης Προβλημάτων
Πρωτογενείς Κυκλικές Αντιδράσεις: Τα πρώτα μη αντανακλαστικά σχήματα εμφανίζονται σε ηλικία από 1 έως 4 μηνών καθώς τα βρέφη ανακαλύπτουν τυχαία ότι ορισμένες αντιδράσεις τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν και να ελέγξουν προκαλούν ικανοποίηση και άρα αξίζουν να επαναληφθούν Δευτερογενείς Κυκλικές Αντιδράσεις: Σε ηλικία 4 και 8 μηνών, τα βρέφη ανακαλύπτουν ότι μπορούν να κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα, να συμβούν στα αντικείμενα πέρα από το ίδιο τους το σώμα.(π.χ. Να πιέζουν ένα παιχνίδι και να βγάζει ήχο). Συντονισμός Δευτερογενών Σχημάτων: Οι αντιδράσεις που βασίζονται σε κάποιο σχέδιο εμφανίζονται σε ηλικία 8 και 12 μηνών, κατά την υποπερίοδο συντονισμού των δευτερογενών κυκλικών αντιδράσεων, κατά την οποία τα βρέφη αρχίζουν να συντονίζουν δύο ή περισσότερες ενέργειες για να επιτυγχάνουν ένα απλό σκοπό.

7 Τριτογενείς Κυκλικές Αντιδράσεις: Σε ηλικία μεταξύ 12 και 18 μηνών τα παιδιά αρχίζουν να πειραματίζονται ενεργητικά με τα αντικείμενα και να προσπαθούν να επινοήσουν εντελώς νέες μεθόδους για την επίλυση προβλημάτων ή για την αναπαραγωγή αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Συμβολική Επίλυση Προβλημάτων: Το κορυφαίο επίτευγμα του αισθησιοκινητικού σταδίου έρχεται, όταν τα παιδιά αρχίζουν να εσωτερικεύουν τα συμπεριφοριστικά τους σχήματα κατασκευάζοντας νοητικά σύμβολα ή εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση της συμπεριφοράς τους στο μέλλον.


Κατέβασμα ppt "Η Θεωρία της Γνωστικής Ανάπτυξης του Piaget"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google