Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)
C. Rogers, 1941

2 Ενορατικές-Συναισθηματικές Θεωρίες
 “Ο άνθρωπος διαθέτει από μόνος του την ικανότητα για προσωπική ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση, γιατί είναι ον λογικό, κοινωνικό, προοδευτικό και ρεαλιστικό. Έμφαση στη σπουδαιότητα του Εαυτού ως ενωτικής και καθοδηγητικής δύναμης στη συμπεριφορά”

3 Φιλοσοφία  Έμφαση στο παρόν, όχι στο παρελθόν
 Έμφαση στην προσωπική ευθύνη και ελευθερία επιλογής στην ανθρώπινη συμπεριφορά  Ψυχολογική Πραγματικότητα: Ο,τιδήποτε αντιλαμβάνεται ή βιώνει ο άνθρωπος σ’οποιαδήποτε στιγμή συνιστά μια ψυχολογική παρά αντικειμενική πραγματικότητα γι’αυτόν.  Πρόσωπο σε πλήρη λειτουργία (fully-functioning person) (Άτομο σε πρόοδο, εξέλιξη, προσαρμόσιμο σε νέες καταστάσεις)

4 Θεωρία  Ανάγκη για Αυτοπραγμάτωση
 Αυτο-αντίληψη (οργανωμένος σχηματισμός των αντιλήψεων του εαυτού, οι οποίες είναι παραδεκτές στην επίγνωση)  Ανάγκη για Θετική Εκτίμηση (στάσεις ζεστασιάς, φροντίδας, αγάπης, ενδιαφέροντος και σεβασμού)  Ανάγκη για Θετική Αυτο-εκτίμηση (θετικές στάσεις απέναντι στον εαυτό)  Όροι Αξίας (conditions of worth) (Μια εμπειρία του εαυτού αποφεύγεται (ή επιδιώκεται) μόνο γιατί είναι λιγότερο ή περισσότερο άξια εκτίμησης)  Εστία Αξιολόγησης (εσωτερική – εξωτερική)

5 Θεωρία της Θεραπείας  Σκοπός: Η εποικοδομητική αλλαγή της προσωπικότητας… Μια πορεία αποδιοργάνωσης και αναδιοργάνωσης του Εαυτού.  Βασικός Όρος: Αποδοχή Απελευθέρωση συναισθημάτων Αλλαγή στον τρόπο που βιώνει το άτομο τις εμπειρίες του Απελευθέρωση των Γνωστικών Χαρτών της εμπειρίας Αλλαγή της σχέσης του ατόμου με τα προβλήματά του

6 Συμβουλευτική Διαδικασία
Σκοπός: Να βοηθήσει τον πελάτη να αποκτήσει θετική γνώμη για τον εαυτό του, να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες μεταξύ των εμπειριών του και της αυτο-αντίληψής του και να αποδεσμευτεί από τους μηχανισμούς άμυνας που χρησιμοποιεί….να γίνει ένα άτομο με πλήρη λειτουργικότητα…(fully functioning person)  Σημασία Θετικής Συμβουλευτικής Σχέσης

7 Βασικές Προϋποθέσεις Ενσυναίσθητη Κατανόηση (Empathic Understanding)
(Ικανότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου να κατανοεί τον κόσμο του πελάτη έτσι όπως εκείνος τον βλέπει) Γνησιότητα (Genuineness) (Ικανότητα επίγνωσης του Σ.Ψ. των προσωπικών εσωτερικών του εμπειριών κατά την θεραπεία) Απεριόριστος Θετικός Σεβασμός (Unconditional Positive Regard) (Στάση αποδοχής ατομικότητας του πελάτη, χωρίς όρους)

8 «6 αναγκαίες και επαρκείς συνθήκες της θεραπευτικής αλλαγής»
Δύο πρόσωπα βρίσκονται σε ψυχολογική επαφή. Το πρώτο πρόσωπο (πελάτης) βρίσκεται σε μια κατάσταση ασυμφωνίας, είναι ευάλωτος ή ανήσυχος. Το δεύτερο πρόσωπο (Σ.Ψ.) είναι αυθεντικός στη σχέση.

9 Ο Σ.Ψ. βιώνει άνευ όρων θετική αποδοχή προς τον πελάτη.
Ο Σ.Ψ έχει ενσυναισθητική κατανόηση του εσωτερικού πλαισίου αναφοράς του πελάτη. Ο πελάτης αντιλαμβάνεται, σε κάποιο βαθμό, την άνευ όρων αποδοχή και την ενσυναισθητική κατανόηση του Σ.Ψ προς το πρόσωπό του

10 Εφαρμογές Εφαρμόζεται σε όλων των ειδών τις ανθρώπινες σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές) Θεραπεύει με επιτυχία νευρώσεις και άλλες ψυχικές διαταραχές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση (μαθητοκεντρική, ανάληψη πρωτοβουλιών, προσαρμογή σε εκάστοτε περιστάσεις, δημιουργική αξιοποίηση της εμπειρίας)


Κατέβασμα ppt "Προσωποκεντρική Θεωρία (Client-centered theory)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google