ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εισήγηση θέμα : Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση Γιάννης Γούπιος Διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών ΤΑ της ΕΕΤΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΕΝΤΡΙΚΗ.
Advertisements

Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
Πληθωρισμός και Ανεργία
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Γιάννης Σταματίου Τεχνικές αντιστροφής γεννητριών συναρτήσεων Webcast 7.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
ΑΝΕΡΓΙΑ 13η Διάλεξη.
επιπτώσεις της στους νέους
Η περίπτωση της SIEMENS
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Υπό της σπουδάστριας: ΑΜΠΡΑΖΗ ΜΑΡΙΑ
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΑΝΕΡΓΙΑ Ανεργία είναι η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία.
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Μία διδακτική π ρόταση για το μάθημα : « Αρχές οργάνωσης και διοίκησης των ε π ιχειρήσεων » ΤΣΙΟΥΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ.
ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΩΝ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ανεργία David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 6th Edition, McGraw-Hill, 2000 Power Point presentation by Peter Smith.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Απασχόληση και ανεργία Απασχολούμενοι είναι εκείνοι που σε μια δεδομένη στιγμή συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Η απασχόληση ως έννοια αναφέρεται.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Νικολίνα Ιωάννου Γ’4 Μαριλένα Κωνσταντίνου Γ΄4 Ελένη Διονυσίου Γ’4 Εύη Πέτρου Γ’9 Κωνσταντίνος Κούκος Γ’4 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Χριστόδουλος.
ΑνεργΙα ΒικτΩρια Χριστοφορου ΜαρΙα πολυχρονΙδου, Γ2
1 Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις Απασχόληση και Ανεργία Καραµάνης Κώστας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Οικονομικό Πρόβλημα, Οικονομική Επιστήμη, Οικονομικό Σύστημα, Ορθολογικότητα Eπιλογών, Εξειδίκευση.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η πιο συνηθισμένη στατιστική υπόθεση είναι η λεγόμενη Υπόθεση Μηδέν H 0. –Υποθέτουμε ότι η εμφανιζόμενη διαφορά μεταξύ μιας.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οικονοµική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι
Τάσεις στην αγορά εργασίας Σταύρος Κατσούρας, σύμβουλος Απασχόλησης στο ΚΕΣΥΠ Βόλου Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius Regio EDUCATION AND THE LABOUR.
Παίρνω τον έλεγχο: Βρίσκω τον δρόμο αντιμετωπίζοντας την ανεργία
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
Κινητική θεωρία των αερίων
Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Σ.Ε.Π.)
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 2
Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους. 1 Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους! 1. Ο πρώτος συνίσταται.
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΚΑΜΠΥΛΗ PHILLIPS Σύμφωνα με την θεωρία της βραχυχρόνιας καμπύλης του Phillips, ο πληθωρισμός και η ανεργία σχετίζονται αντίστροφα μεταξύ τους, δηλαδή.
Διδακτικοί στόχοι Βγήκε σε 3 ώρες.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Κινητική θεωρία των αερίων
Κλικ για επιστροφή στην ερώτηση
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Η Νεο-Κλασική Θεωρία της Ανεργίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ Παράγραφος 4 η : ΑΝΕΡΓΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γαλανάκης Γιάννης & Μαλαγκονιάρη Μαρία, Οικονομολόγοι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1. Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους 2. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 3. Ερώτηση Αντιστοίχισης 4. Ασκήσεις 5. Cases Studies

1. Ερωτήσεις Σωστού – Λάθους Να σημειώσετε το Σωστό (Σ) ή το Λάθος (Λ) στο τέλος κάθε πρότασης. 1. Οι μεταβολές της παραγωγής συνοδεύονται από αντίστοιχες μεταβολές της ανεργίας. Αυτή η ανεργία ονομάζεται εποχιακή. 2. Χαρακτηριστικό της ανεργίας τριβής είναι ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, είναι προσωρινή και μικρής σχετικά διάρκειας. 3. Οι στρατιώτες δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. 4. Άτομα που μπορούν να εργαστούν, αλλά δε θέλουν, ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. 5. Η διαρθρωτική ανεργία οφείλεται μόνο σε τεχνολογικές μεταβολές.

6. Άνεργοι είναι τα άτομα που μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν να βρουν απασχόληση. 7. Το άθροισμα των απασχολούμενων και των ανέργων είναι ίσο με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. 8. Η ανεργία έχει μόνο οικονομικές συνέπειες. 9. Η ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης προέρχεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στις φάσεις της καθόδους και της ύφεσης του οικονομικού κύκλου. 10. Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. 11. Τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας τριβής. 12. Μία από τις συνέπειες της ανεργίας είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

2. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Επιλέξτε τη σωστή απάντηση, θέτοντας σε κύκλο το κατάλληλο γράμμα. 1. Η ανεργία που προέρχεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στις φάσεις της καθόδου και της ύφεσης του οικονομικού κύκλου είναι η: α) εποχιακή ανεργία, β) ανεργία τριβής, γ) διαρθρωτική ανεργία, δ) ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης. 2. Η ανεργία που οφείλεται σε τεχνολογικές μεταβολές και σε αλλαγές στη διάρθρωση της ζήτησης ονομάζεται: α) εποχιακή ανεργία, β) ανεργία τριβής, γ) διαρθρωτική ανεργία, δ) ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης. 3. Η ανεργία που δημιουργείται από τη δυσαναλογία προσφοράς και ζήτησης των ειδικεύσεων είναι η: α) εποχιακή ανεργία, β) ανεργία τριβής, γ) διαρθρωτική ανεργία, δ) ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης.

3. Ερώτηση Αντιστοίχισης Να αντιστοιχίσετε τις προτάσεις της στήλης Α με μία ή περισσότερες προτάσεις της στήλης Β (είναι δυνατόν στη στήλη Β να υπάρχουν προτάσεις που δεν αντιστοιχούν στη στήλη Α). ΣΤΗΛΗ ΑΣΤΗΛΗ Β 1.ΆνεργοιΑ. είναι τα άτομα, τα οποία εργάζονται. Β. είναι τα άτομα, που μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν βρίσκουν απασχόληση. 2. ΑπασχολούμενοιΓ. είναι το σύνολο των ατόμων που δεν μπορούν να εργαστούν. Δ. είναι το σύνολο των ατόμων που δεν θέλουν να εργαστούν. 3. Εργατικό δυναμικόΕ. είναι το σύνολο των ατόμων που μπορούν και θέλουν να εργαστούν.

4. Ασκήσεις 1. Σε μία χώρα με πληθυσμό κατοίκων, εργατικό δυναμικό και απασχολούμενους , ζητείται ο αριθμός των ανέργων, το ποσοστό της ανεργίας και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός. 2. Αν γνωρίζουμε ότι το ποσοστό της ανεργίας μιας χώρας κατοίκων και εργατικού δυναμικού ίσου με είναι ίσο με 5%, ζητείται ο αριθμός των κατοίκων που δε θέλουν και δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς και ο αριθμός των ανέργων. 3. Το ποσοστό της ανεργίας μίας χώρας είναι ίσο με 10%, ο αριθμός των ανέργων είναι ίσος με και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αποτελεί το 20% του συνολικού πληθυσμού. Ζητείται ο αριθμός των κατοίκων της χώρας και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε απόλυτο μέγεθος.

5. Cases Studies Στις παρακάτω περιπτώσεις, να διακρίνεται το είδος της ανεργίας. 1. Πτυχιούχος οδοντιατρικής σχολής παραμένει άνεργος γιατί ως οδοντίατρος δε μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα. 2. Πτυχιούχος οδοντιατρικής σχολής δουλεύει ως υπάλληλος Δήμου Δράμας, αν και μπορεί να δουλέψει ως οδοντίατρος στο Νοσοκομείο της Κορίνθου. 3. Πτυχιούχος οδοντιατρικής σχολής δουλεύει σε μία καφετέρια των Χανιών, παρόλο που μπορεί να βρει δουλειά στο Νοσοκομείο των Χανιών, αλλά δεν τον έχει πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη θέση. 4. Υπάλληλος σε super market απολύθηκε από τη δουλειά του, γιατί η εργασία του αντικαταστάθηκε από μηχάνημα.

5. Ξεναγός στην Κρήτη δουλεύει από το Πάσχα μέχρι τα Χριστούγεννα κάθε έτος, και στη συνέχεια, παραμένει άνεργος. 6. Υπάλληλος σε εργοστάσιο υφασμάτων απολύθηκε από τη δουλειά του, γιατί η εργασία που έκανε συγχωνεύτηκε με τις διαφορετικές εργασίες τριών άλλων υπαλλήλων και τώρα γίνεται από το χειριστή ενός νέου μηχανήματος. Παρακαλείσθε όπως ασχοληθείτε επισταμένα με τις παραπάνω εφαρμογές επί της διδακτικής ενότητας, αφού μελετήσετε την παρουσίαση – PowerPoint 1-, και παραδώσετε γραπτώς στους διδάσκοντες την δουλειά σας στο επόμενο μάθημα.