Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Απαραίτητο στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας είναι η χρήση της τεχνολογίας και ορισμένων μέσων ή αγαθών που λέγονται συντελεστές παραγωγής. Παπαδοπούλου Άννα[από το βιβλίο τεχνολογίας Β΄(ΗΛΙΑΔΗΣ-ΒΟΥΤΣΙΝΟς)]

2 Προϊόν είναι το αποτέλεσμα της παραγωγής ή παραγωγικής διαδικασίας μέσω μιας σειράς ορισμένων ενεργειών που γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο με συγκεκριμένο τρόπο.

3 Η παραγωγή έχει άμεση σχέση με την οικονομία
αφού τόσο οι συντελεστές παραγωγής όσο και τα προϊόντα έχουν οικονομική αξία. Το πρόβλημα της ανεπάρκειας όλων των αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν όλες μας οι ανάγκες οφείλεται στην ανεπάρκεια των συντελεστών παραγωγής.

4 Συντελεστές Παραγωγής
Ονομάζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται (συντελούν) για την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών και προέρχονται από τη φύση (φυσικοί πόροι) και από τον άνθρωπο (εργασία και κεφάλαιο).

5 Οι Φυσικοί πόροι

6 1. Οι φυσικοί πόροι Εδώ ανήκουν το έδαφος, τα δάση, οι λίμνες, η θάλασσα, τα μεταλλεύματα, οι διάφορες μορφές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, καύσιμα κ.λ.π.) και οποιοδήποτε άλλο αγαθό ή υλικό προέρχεται από τη φύση και χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

7 2. Η εργασία Βασικός συντελεστής παραγωγής είναι η ανθρώπινη εργασία (προσπάθεια), σωματική ή πνευματική.

8 3. Το κεφάλαιο Διακρίνεται σε φυσικό και ανθρώπινο.
Το φυσικό κεφάλαιο περιλαμβάνει όλα τα υλικά μέσα και αγαθά που προέρχονται από προηγούμενη δραστηριότητα του ανθρώπου και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων με οποιοδήποτε τρόπο π.χ. κτίρια, μηχανήματα, χρήμα,…

9 Το ανθρώπινο κεφάλαιο:
Περιλαμβάνει το απασχολήσιμο αλλά και το μη απασχολήσιμο ανθρώπινο δυναμικό μιας οικονομίας. Τέταρτος συντελεστής παραγωγής θεωρείται από ορισμένους η επιχειρηματικότητα δηλαδή η ικανότητα του ανθρώπου να συνδυάζει σωστά τους άλλους τρεις συντελεστές παραγωγής.

10 Η τεχνολογία παραγωγής ορίζει:
Ποιοι συντελεστές παραγωγής, σε ποιες αναλογίες και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν. Για να παραχθεί το σωστό προϊόν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους συντελεστές παραγωγής στην κατάλληλη αναλογία.


Κατέβασμα ppt "1.2 ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google