Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το πρόγραμμα «Ο Ιλυρρικός λαός από το χθες στο σήμερα» Μας έδωσε την ευκαιρία να…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το πρόγραμμα «Ο Ιλυρρικός λαός από το χθες στο σήμερα» Μας έδωσε την ευκαιρία να…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το πρόγραμμα «Ο Ιλυρρικός λαός από το χθες στο σήμερα» Μας έδωσε την ευκαιρία να…

2 1.Μάθουμε για την ιστορία αυτού του λαού. Ανατρέχοντας σε εγκυκλοπαιδείες ΠΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΌΧΙ ΑΠΛΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ!!!

3 Να δανειστούμε και να διαβάσουμε λογοτεχνικά και ποιητικά βιβλία από την δανειστική βιβλιοθήκη Τρικάλων,στην ελληνική και οξυπτερική. Να κάνουμε γλωσσολογική και ανθρωπολογική μελέτη του λαού και να βγάλουμε συγκινητικά συμπεράσματα για τις σχέσεις αίματος και κουλτούρας που μας ενώνουν,σχέσεις ξεχασμένες ή και σκόπιμα κρυμμένες. Να μοιράσουμε ερωτηματολόγια ξεχωριστά για έλληνες και ξεχωριστά για οξύπτερους μαθητές,απ’όπου βγάλαμε τρομερά συμπεράσματα τόσο για την άγνοια των ελλήνων νέων όσο και για την άγνοια των οξύπτερων νέων σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τους Οξύπτερους και την Οξυπτερία.

4 Να μελετήσουμε τους παραδοσιακούς χορούς. Να συγκρίνουμε παραδοσιακά τραγούδια. Να βρούμε παραδοσιακά όργανα. Να ψάξουμε την κουζίνα της Οξυπτερίας,τα τοπωνύμια,τα ονόματα ανθρώπων,την καταγωγή της σημαίας και του αγαπημένου ελληνοχριστιανού ήρωά τους ΣΚΕΡΤΈΜΠΕΗ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ.

5 Να γνωρίσουμε το σχολείο οξυπτερικής γλώσσας στην Καλαμπάκα και την εμπνευσμένη ιδρυτή και εκπαιδεύουσά του Merita Hida Ymeri,μητέρα τριών παιδιών. Και να προσφέρουμε εκεί βιβλίο αξίας 30ε

6 Να φωτοτυπήσουν τα παιδιά ποιητικές συλλογές,δώρο για το εκεί σχολείο. Να ακούσουμε Αρβανίτικα παραδοσιακά τραγούδια και να συνειδητοποιήσουν ότι τα οξυπτερικά είναι ουσιαστικά τα πιο σύγχρονα αρβανίτικα, που μιλούν και οι Αρβανίτες μας εδώ. Ενώ οι καταβολές τους είναι μια αρχαία προ-ομηρική διάλεκτος.

7 Ευχαριστούμε όσους μόχθησαν πριν από μας, εθνολόγους,ιστορικούς και μας χάρισαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους,όπως -Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ - του Ιωάννη Ρωμανίδη. Και το - Αλβανοί –Ελληνες - του Μάριου Δημόπουλου που καταδεχόταν και μας απαντούσε και στα email μας.

8 Μυριστήκαμε και αέρα υπερεθνικισμού και κατακτητισμού προερχόμενο από την σύγχρονη Οξυπτερία----σκιπερια=φθορά του οξυπτερια από το οξύπτερος που σημαίνει Αετός--- και καλλιεργείται σε ποδοσφαιρικές αρένες. Αυτές τις ιδέες τις εντοπίσαμε και κρούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου σε μαθητές,γονείς και καθηγητές, για το πόσο επικίνδυνες είναι για τον τόπο μας αλλά και για την ψυχή των μαθητών και εν τέλει για την Αλήθεια των πραγμάτων.

9 Διαπιστώσαμε με λύπη ότι εξωτερική πολιτική από Ελλάδα δεν υπάρχει προς τα αδέρφια οξύπτερους χριστιανούς και μουσουλμάνους και καταλάβαμε πόσο σημαντικό ρόλο εξωτερικής πολιτικής θα παίξει η αδερφικότητα, που θα νιώσουν πρώτα κι έπειτα θα μεταδώσουν στην ξεχασμένη ελληνική αρβανιτόφωνη αρβανιτιά,οι συμμαθητές έλληνες.

10 Στα παιδιά δόθηκε μαγνητάκι με την οξυπτερική-βυζαντινή σημαία τους και το σύνθημα Έλληνες και Οξύπτεροι -αδέρφια εξ αίματος αξίας 6 Ε.

11 Η ελπίδα μας είναι να θυμούνται το ενδιαφέρον μας γι’αυτά. Να θυμούνται πόσο όμορφα και δημιουργικά περάσαμε.Στιγμές γεμάτες εκπλήξεις για όλους μας. Να νιώσουν ότι είναι δικοί μας και τους αγαπάμε. Και να είναι σε θέση να γυρίσουν το πρόσωπό τους ενάντια σε τυχόν ναζιστικές( περί κάτι σαν αρείας φυλής ) συμπεριφορές που βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη χώρα τους αλλά και εντός της χώρας μας.


Κατέβασμα ppt "Το πρόγραμμα «Ο Ιλυρρικός λαός από το χθες στο σήμερα» Μας έδωσε την ευκαιρία να…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google