Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα» Σχολικό Έτος – 2013 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων

2 Ξεκινώντας… Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αγγελόπουλος Άγγελος
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αγγελόπουλος Άγγελος Συνεργαζόμενοι: Φαρδέλλα Δήμητρα Τάξη: Νήπια - Προνήπια Τμήμα: Ολοήμερο

3 Εργαστήκαμε ομαδοσυνεργατικά
στην ολομέλεια και σε διαφορετικές ομάδες: 1η Ομάδα: Λιοντάρια 2η Ομάδα: Αετοί 3η Ομάδα: Δράκοι 4η Ομάδα: Πύραυλοι

4 ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤο Γιατί…. Ο μικρός Γιαννάκης θύμωνε κάθε φορά που κάποιο άλλο παιδί προσπαθούσε να παίξει μαζί του με τα παιχνίδια του. Διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούσε να νιώσει την χαρά του να παίζεις και να μοιράζεσαι με άλλους.

5 Η Δραση μας ... Γνωριμία με το πρόγραμμα
Συζητήσαμε και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας : το τι είναι ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, ποιος είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος, πώς θα δουλέψουμε Λύσαμε απορίες που εξέφρασαν οι μαθητές μας Συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης Η αφόρμηση της ενασχόλησης μας με το θέμα έγινε θέμα συζήτησης στην ολομέλεια προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά το τι συναίσθημα ένιωσε ο μικρός Γιαννάκης. Εξέφρασαν τις απόψεις τους και περιέγραψαν την δικιά τους εμπειρία από κάποιο ανάλογο γεγονός.

6 Τα βιβλία των συναισθημάτων
Διαβάσαμε στη τάξη βιβλία για τα συναισθήματα: Ο θυμός και η Υπομονή Μίσος και Αγάπη Χαρά και Λύπη Φόβος Η παλέτα των συναισθημάτων. Με αφορμή το εξώφυλλο και τον τίτλο του βιβλίου οι μαθητές έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες για το κάθε συναίσθημα που διαπραγματευόμασταν. Μετά την ανάγνωση των βιβλίων οι μαθητές εξέφραζαν τις εντυπώσεις τους και σύνδεσαν τα συναισθήματα (χαρά, λύπη, φόβο, θυμό) με καταστάσεις που έχουν βιώσει. Τα παιδιά ζωγράφισαν γεγονότα που τους προκαλούν τα παραπάνω συναισθήματα.

7 Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα

8 Ο κήπος των συναισθημάτων
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συζητούν για τα συναισθήματα που τους εκφράζουν και στην συνέχεια κόβουν και κολλούν χαρτονένια λουλούδια σε ένα κήπο από χαρτί. Στο κέντρο κάθε λουλουδιού απεικονίζεται το πρόσωπο του κάθε παιδιού εκφράζοντας και ένα συναίσθημα που τους αρέσει.

9 Παιχνίδια διαχείρισης συναισθημάτων
Παιχνίδια διαχείρισης συναισθημάτων 1. Ψυχοκινητικό παιχνίδι Σ’ αυτό το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει όταν σταματήσει η μουσική που ακούγεται να μπουν σε ένα στεφάνι συναισθήματος και να υποδυθούν το συναίσθημα που ορίζει το στεφάνι

10 Παιχνίδια διαχείρισης συναισθημάτων
Παιχνίδια διαχείρισης συναισθημάτων 2. Παιχνίδι Παντομίμας Σ’ αυτό το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να δώσουν στους άλλους να καταλάβουν ποιο είναι το εικονιζόμενο συναίσθημα χωρίς όμως να μιλήσουν.

11 Κατασκευές Ο άνθρωπος των συναισθημάτων
Ο άνθρωπος των συναισθημάτων Τα παιδιά σχεδιάζουν ένα ανθρώπινο σώμα και κολλούν φάτσες με συναισθήματα που έχουν σχεδιάσει και κόψει μόνα τους δημιουργώντας ένα τεράστιο κολλάζ.

12 Κατασκευές Τα φανάρια των συναισθημάτων Τα φανάρια των παιδιών
Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε ένα φανάρι που αναφέρονται τα στάδια διαχείρισης ενός συναισθήματος

13 Μας επισκέφθηκαν… Το κουκλοθέατρο Λαμίας που παρουσίασε το θεατρικό «Ο Μελομακαρονάκης» όπου γίνεται αναφορά στην διαφορετικότητα και στην διαχείριση των συναισθημάτων απέναντι στο άγνωστο και στο διαφορετικό. Ο εκπαιδευτικός Κων/νος Αντωνόπουλος, με τον οποίο παίξαμε παιχνίδια διαχείρισης και έκφρασης των συναισθημάτων του φόβου, της λύπης, της χαράς και του θυμού.

14 Η παρουσίασή μας… Για την παρουσίαση του προγράμματός μας επιλέξαμε την δημιουργία ενός cd με φωτογραφίες, ζωγραφιές των νηπίων και δρώμενα που έλαβαν χώρα μέσα στην τάξη. Το cd αυτό μοιράστηκε σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στους γονείς τους.

15 Ας αξιολογηθούμε… Μετά το πρόγραμμα
Στην αρχή του προγράμματός μας διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά δεν είχαν την ευχέρεια να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με ευκολία. Επίσης δυσκολεύονταν να περιγράψουν ένα συναίσθημα που ένιωθαν και να το διαχειριστούν Μετά το πρόγραμμα Τα παιδιά έπαιξαν και διασκέδασαν Δραματοποίησαν και υποδύθηκαν ρόλους συναισθημάτων. Κατανόησαν τις αιτίες και την συνάφεια που υπάρχει ανάμεσα στην αιτία κ αι στην εμφάνιση ενός συναισθήματος. Έμαθαν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να τα τροποποιούν. Οι γονείς των παιδιών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θετική ανταπόκριση απέναντι στο πρόγραμμα αφού παρατήρησαν θετική τροποποίηση στην συναισθηματική συμπεριφορά των παιδιών τους.

16 Κλεινοντασ …


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google