Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1927.  Το ψευδώνυμο του ήταν Γιώργος Σορολόπης  Επίσης, σπούδασε στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1927.  Το ψευδώνυμο του ήταν Γιώργος Σορολόπης  Επίσης, σπούδασε στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1927.  Το ψευδώνυμο του ήταν Γιώργος Σορολόπης  Επίσης, σπούδασε στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας στην φυσική σχολή Θεσσαλονίκης.  Εργάστηκε ως φιλόλογος στην Αθήνα αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.  Τέλος, πέθανε το 1985 σε ηλικία 57 ετών.

3  Ποίηση: το 1959 άρχισε να γράφει την ποιητική συλλογή. Μετά από 9 χρόνια δημιούργησε ένα έργο με τίτλο >.  Πεζογραφία: το 1964 ασχολήθηκε με αυτήν και έγραψε 22 πεζογραφίες με τίτλο >.

4  Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παράδοση και κατέγραψε και εξέδωσε δημοτικά τραγούδια, παραμύθια και έργα του Θεάτρου Σκιών. δημοτικά τραγούδιαπαραμύθια  Επιπλέον, έκανε και μεταφράσεις των κειμένων του στα ισπανικά.

5  Η παράδοση αναπτύσσεται ιστορικά και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σε σχέση με συμπεριφορές, αντιλήψεις, ιδέες, έθιμα, δραστηριότητες, πρακτικές κτλ.: Παλιά / αρχαία / μακραίωνη / αξιόλογη / λαϊκή.

6  Λαογραφία είναι η επιστήμη που εξετάζει το λαϊκό πολιτισμό στις διάφορες εκδηλώσεις του (ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, χειροτεχνήματα κ.ά.).

7 Ο λαϊκός πολιτισμός, όπως αναφέρεται στο κείμενο, περιέχει παλιές ιστορίες, γλυκά παραμύθια, όμορφα ανέκδοτα και τραγουδούσαν και δημοτικά τραγούδια. Επίσης, ο λαϊκός πολιτισμός περιλαμβάνει ήθη, έθιμα, χορούς, έργα τέχνης, εργαλεία, φορεσιές, οικοδομήματα κ.α.

8  Τα παιδιά στις μέρες μας και κυριότερα οι μαθητές αντιμετωπίζουν την λαϊκή παράδοση με επιφύλαξη ή και υποτίμηση.  Στο κείμενο του Γ. Ιωάννου «Να ‘σαι καλά δάσκαλε!» τα παιδιά ντράπηκαν και φοβήθηκαν να μην τους καταλάβουν οι άλλοι ότι τους αρέσουν τα δημοτικά τραγούδια.  Αυτό συμβαίνει, γιατί στις μέρες μας τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και η τηλεόραση προβάλλουν κατά κύριο λόγο διαφορετικά πρότυπα από το παρελθόν, με το όποιο η παράδοση συνδέεται.

9  Ο φιλόλογος μέσα από τον λαϊκό πολιτισμό προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά όλοι του την αγάπη, την γνώση όπου κατέχει αλλά και την αισθητική απόλαυση. Επίσης, θέλει να ανανεώσει την σχέση των παιδιών με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

10  Ήταν έλληνας λαογράφος καθηγητής του πανεπιστήμιου Αθηνών.  Θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας.  Σημαντικότερο έργο του είναι το > από τα τραγούδια του ελληνικού λάου.

11  Σήμερα στα Λαογραφικά Μουσεία λειτουργούν δύο από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, που προγραμματίστηκαν και εντάχθηκαν στο θεματικό άξονα διατροφή, στέγαση, ένδυ ση στην παραδοσιακή κοινωνία.

12

13  Το « ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΤΣΟΥ ΜΑΚΡΗ» στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου που βρίσκεται στην περιοχή Αναύρου στο Βόλο, στην οδό Κίτσου Μακρή 38. Περιλαμβάνει την λαογραφική συλλογή του, την βιβλιοθήκη του, που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δεν σώζονται σήμερα.

14  Από τα σημαντικότερα επίσης εκθέματα της συλλογής είναι και 25 έργα του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που έζησε στην περιοχή της Μαγνησίας από τα τέλη του περασμένου αιώνα ως το 1927, που έφυγε οριστικά για την πατρίδα του, την Μυτιλήνη.


Κατέβασμα ppt " Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1927.  Το ψευδώνυμο του ήταν Γιώργος Σορολόπης  Επίσης, σπούδασε στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google