Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΟΥΡΑ ΑΝΝΑ ΚΑΛΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ ΑΛΑΜΑΝΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

2 ..ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ…
Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1927. Το ψευδώνυμο του ήταν Γιώργος Σορολόπης Επίσης, σπούδασε στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας στην φυσική σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως φιλόλογος στην Αθήνα αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Τέλος, πέθανε το 1985 σε ηλικία 57 ετών.

3 ..ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ… Ποίηση: το 1959 άρχισε να γράφει την ποιητική συλλογή. Μετά από 9 χρόνια δημιούργησε ένα έργο με τίτλο << Χίλια Δέντρα>>. Πεζογραφία: το 1964 ασχολήθηκε με αυτήν και έγραψε 22 πεζογραφίες με τίτλο << Για ένα κουνάβι >>.

4 ..ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ…: Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παράδοση και κατέγραψε και εξέδωσε δημοτικά τραγούδια, παραμύθια και έργα του Θεάτρου Σκιών.  Επιπλέον, έκανε και μεταφράσεις των κειμένων του στα ισπανικά.

5 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΑΡΑΔΟΣΗ»;
Η παράδοση αναπτύσσεται ιστορικά και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σε σχέση με συμπεριφορές, αντιλήψεις, ιδέες, έθιμα, δραστηριότητες, πρακτικές κτλ.: Παλιά / αρχαία / μακραίωνη / αξιόλογη / λαϊκή .

6 ..Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΕΊΝΑΙ…: Λαογραφία είναι η επιστήμη που εξετάζει το λαϊκό πολιτισμό στις διάφορες εκδηλώσεις του (ήθη, έθιμα, παραδόσεις, τραγούδια, χειροτεχνήματα κ.ά.).

7 ..ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ… Ο λαϊκός πολιτισμός, όπως αναφέρεται στο κείμενο, περιέχει παλιές ιστορίες, γλυκά παραμύθια, όμορφα ανέκδοτα και τραγουδούσαν και δημοτικά τραγούδια. Επίσης, ο λαϊκός πολιτισμός περιλαμβάνει ήθη, έθιμα, χορούς, έργα τέχνης, εργαλεία, φορεσιές , οικοδομήματα κ.α.

8 ..ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΙΜΑ…
Τα παιδιά στις μέρες μας και κυριότερα οι μαθητές αντιμετωπίζουν την λαϊκή παράδοση με επιφύλαξη ή και υποτίμηση. Στο κείμενο του Γ. Ιωάννου «Να ‘σαι καλά δάσκαλε!» τα παιδιά ντράπηκαν και φοβήθηκαν να μην τους καταλάβουν οι άλλοι ότι τους αρέσουν τα δημοτικά τραγούδια. Αυτό συμβαίνει, γιατί στις μέρες μας τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και η τηλεόραση προβάλλουν κατά κύριο λόγο διαφορετικά πρότυπα από το παρελθόν, με το όποιο η παράδοση συνδέεται.

9 ..Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ… …
..Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ… … Ο φιλόλογος μέσα από τον λαϊκό πολιτισμό προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά όλοι του την αγάπη, την γνώση όπου κατέχει αλλά και την αισθητική απόλαυση. Επίσης, θέλει να ανανεώσει την σχέση των παιδιών με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

10 ..ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ… Ήταν έλληνας λαογράφος καθηγητής του πανεπιστήμιου Αθηνών. Θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας . Σημαντικότερο έργο του είναι το << Εκλογαί>> από τα τραγούδια του ελληνικού λάου.

11 ..ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ…
Σήμερα στα Λαογραφικά Μουσεία λειτουργούν δύο από τις τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, που προγραμματίστηκαν και εντάχθηκαν στο θεματικό άξονα διατροφή, στέγαση, ένδυση στην παραδοσιακή κοινωνία.

12 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

13 ..ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΤΣΟΥ ΜΑΚΡΗ…
Το « ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΤΣΟΥ ΜΑΚΡΗ» στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου που βρίσκεται στην περιοχή Αναύρου στο Βόλο, στην οδό Κίτσου Μακρή 38. Περιλαμβάνει την λαογραφική συλλογή του, την βιβλιοθήκη του, που αποτελείται από τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με διαφάνειες και φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δεν σώζονται σήμερα.

14 ..ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ…
Από τα σημαντικότερα επίσης εκθέματα της συλλογής είναι και 25 έργα του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που έζησε στην περιοχή της Μαγνησίας από τα τέλη του περασμένου αιώνα ως το 1927, που έφυγε οριστικά για την πατρίδα του, την Μυτιλήνη.


Κατέβασμα ppt "ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google