Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

2 Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Το πλήθος των οργανισμών που ζουν στη γη συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεργασίες που συμβαίνουν. Είναι η βάση για πολλά βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και για την παραγωγή φαρμάκων. Η εξάλειψη ενός φυτού ή ζώου δημιουργεί τόσο μεγάλη απώλεια που κανένας φυσικός ή και τεχνολογικός μηχανισμός δεν μπορεί να ξαναδημιουργήσει.

4 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής είναι η ισόρροπη μέριμνα για το περιβάλλον και την ποιότητα των προϊόντων. Εφαρμόζοντας ένα σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης επιτυγχάνουμε την αειφόρο παραγωγική διαδικασία με συνεχή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών (για την καλλιέργεια, τα μέσα παραγωγής και το περιβάλλον). Στόχος της εφαρμογής είναι η άριστη ποιότητα με τις ελάχιστες αναγκαίες εισροές (γεωργικά εφόδια, νερό, καύσιμα κ.α.) ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών, εφαρμόζοντας καλλιεργητικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αποτελεσματική φυτοπροστασία σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις. Διασφαλίζεται η απόδοσης της καλλιέργειας με αποτέλεσμα το οικονομικό κέρδος και την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

5 ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Όρος διαχωρισμού των φυτών, μια μονάδα συστηματικής κατάταξης του είδους, με άλλα λόγια μια παραλλαγή του είδους. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ Η φυσική ποικιλία, που περιλαμβάνει άτομα(φυτά) που κληρονομούν τα χαρακτηριστικά σταθερά. Η τεχνητή ποικιλία, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για λόγους οικονομικούς. Τα φυτά αυτής της κατηγορίας, δεν κληρονομούν τα χαρακτηριστικά με τα οποία δημιουργήθηκαν, σταθερά με εγγενή πολλαπλασιασμό δηλαδή με σπόρο παρά μόνο με αγενή πολλαπλασιασμό, δηλαδή με εμβολιασμό, παραφυάδες, καταβολάδες κ.λ.π.

6 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ποικιλία Άλλα ονόματα Περιοχές καλλιέργειας Επιτραπέζιες Κονσερβολιά Αμφίσσης, Άρτας, Βολιώτικη, Χονδρολιά Χαλκιδικής Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, Χαλκιδική Καλαμών Καλαματιανή, Αετονυχιά,Κορακοελιά Πελοπόννησος, Κρήτη,Δυτική Ελλάδα Λαδολιές Κορωνέικη Λιανολιά, Ψιλολιά, Λαδολιά, Κρητικιά Πελοπόννησος, Κρήτη, Νησιά Ιονίου Λιανολιά Κερκύρας Σουβλολιά, Κορφολιά, Πρεβεζάνα,Δαφνόφυλλη Κέρκυρα, Παξοί, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Παραλία Ηπείρου Κουτσουρελιά Πατρινή, Λιανολιά, Πατρινιά Λαδολιά Πελοπόννησος, Ναύπακτος Μαστοειδής Τσουνάτη, Ματσολιά, Πελοπόννησος, Κρήτη Μουρατολιά Διπλής Χρήσης Περαχωρίτικη, Βοβοδίτικη,Χονδρολιά Αίγινας Αττική, Βοιωτία, Κυνουρία Μεγαρίτικη Κολοβή Μυτιληνιά, Βαλανολιά Λέσβος, Χίος Κοθρέικη Μανάκι, Μανακολιά, Κορινθιακή Δελφοί, Άμφισσα, Τροιζηνία, Κυνουρία Θρουμπολιά Θασίτικη, Χονδρολιά Εύβοιας Νησιά Αιγαίου, Αττική, Εύβοια

7 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Σιτηρά, βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά και καπνά. Τα δενδροκομικά είδη που καλλιεργούνταν ήταν, αχλαδιές, μηλιές, συκιές, καρυδιές και ροδακινιές.

8 Η κτηνοτροφία ήταν αρκετά ανεπτυγμένη με εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών.
Σηροτροφία (καλλιέργεια μεταξοσκώληκα).

9 Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η καλλιέργεια της μοναδικής ποικιλίας ελιάς παγκοσμίως, της χονδρολιάς Χαλκιδικής για την παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Άλλα δενδροκομικά είδη: Αχλαδιές , ροδακινιές και δαμασκηνιές.

10 ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ:
Κηπευτικά-λαχανικά: Ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, φασολάκια, σπανάκια, λάχανα, παντζάρια, κουνουπίδια, μαρούλια, μελιτζάνες, ραπανάκια, πράσα, κολοκυθάκια, σκόρδα και κρεμμυδάκια. Ανθοκομικά είδη: Τριανταφυλλιές, ζέρμπερες και κυκλάμινα.

11 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι παρά την εντατική καλλιέργεια της ελιάς η παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη μείωση κυρίως στον κάμπο της Ορμύλιας.

12 ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η καλλιέργεια της ελιάς φτάνει έξω απ’ την αυλή του σχολείου μας.

13 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ Σε σχετική έρευνα που κάναμε με ερωτηματολόγια διαπιστώσαμε ότι αειφορικές πρακτικές ακολουθούν οι περισσότεροι γεωργοί και χρησιμοποιώντας σχετικά ερωτηματολόγια διαπιστώσαμε ότι το 33% των γεωργών ανήκει στους πλήρως συνειδητοποιημένους γεωργούς, 57% στους μερικώς συνειδητοποιημένους και το υπόλοιπο 10% στους αδιάφορους σχετικά με το περιβάλλον.

14 ΑΙΤΙΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Το μεγαλύτερο μέρος του εντόπιου γενετικού υλικού εκτοπίσθηκε ταχύτατα από την παραγωγική διαδικασία ως λιγότερο ανταγωνιστικό και σύντομα χάθηκε οριστικά. Η αρνητική συνέπεια της εκρηκτικής με τεχνο-οικονομικά κριτήρια προόδου της επιστήμης και τεχνολογίας, υπήρξε η εκτόπιση από το προσκήνιο και η βαθμιαία εξαφάνιση πολλών μη άμεσα χρήσιμων και λιγότερο ανταγωνιστικών παραδοσιακών γεωργικών και φυσικών πόρων. Εντατική γεωργική παραγωγή ειδών με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Έτσι αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε στην μονοκαλλιέργεια. Η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ακόμα και σε περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως δασικές. Οι ληστρικές γεωργικές πρακτικές.

15 Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ

17 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

18 Επίσκεψη περιβαλλοντικής ομάδας στο οινοποιείο του Καρανάτσιου

19 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καλλιέργειας; Η ολοκληρωμένη καλλιέργεια, με στοχευμένους ψεκασμούς ορθολογικές λιπάνσεις και αρδεύσεις. Ποιες ποικιλίες ελιάς καλλιεργούνται σήμερα στην περιοχή μας και πόση η ετήσια παραγωγή βρώσιμης ελιάς; Στην Ορμύλια υπάρχουν κυρίως ελιές Χαλκιδικής και καλαμών και η ετήσια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι τόνους. Για ποιους λόγους η παραγωγή της ελιάς την περασμένη χρονιά παρουσίασε σημαντική μείωση; Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται σε παγετούς, στην αυξημένη υγρασία κυρίως στον κάμπο της Ορμύλιας μ’ αποτέλεσμα να ευνοηθεί μια ασθένεια της ελιάς το κυκλοκόνιο καθώς επίσης και στο φαινόμενο που παρουσιάζει η ελιά να καρποφορεί στο ξύλο της προηγούμενης χρονιάς κι αυτό δυναμώνει την τάση της να καρποφορεί κάθε δεύτερο χρόνο. Η τάση αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η ποικιλία, το κλάδεμα και το μέγεθος του φορτίου της χρονιάς της μεγάλης παραγωγής.

20 Πως μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη παραγωγή ελιάς με οικολογική διαχείριση;
Θα πρέπει να καλλιεργούμε σε μικροκλίματα ορεινά με γόνιμο έδαφος χωρίς να χρησιμοποιούμε πολύ νερό στην άρδευση, με καθορισμένο πρόγραμμα ψεκασμών και λίπανσης. Ποια ποικιλία ελιάς είναι πιο ανθεκτική στις ασθένειες; Η πιο ανθεκτική ποικιλία ελιάς ως προς τις ασθένειες είναι η ελιά Χαλκιδικής. Ποιες ποικιλίες ελιάς ή άλλα φυτικά είδη έχουν πιο οικολογικές απαιτήσεις; Είναι οι ροδακινιές, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και οι ροδιές. Ποια άλλα φυτικά είδη καλλιεργούνται; Καλλιεργούνται επίσης λαχανικά, κυρίως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και μελιτζάνα όμως σε πολύ λιγότερες ποσότητες από τα προηγούμενα χρόνια.

21 Ποια καλλιεργούμενα είδη αντέχουν στα υφάλμυρα νερά και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό;
Τα σιτηρά, ντομάτα, σπανάκι και οι ροδιές. Τα είδη που παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στα υφάλμυρα νερά είναι οι μηλιές και οι αχλαδιές.

22 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google