Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –
Μεσογειακή Οικονομία και περιβάλλον (επιπτώσεις – ρύπανση - αντιρρύπανση)

2 Καλλιέργειες στη Μεσόγειο
0ι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αρδευόμενων καλλιεργειών βρίσκονται στη Μεσόγειο. Έτσι, στις περιοχές της Μεσογείου στις οποίες υπάρχουν δυνατότητες άρδευσης οι καλλιέργειες είναι εντατικές (δηλαδή χρησιμοποιούνται πολλά μηχανήματα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, οι καλλιέργειες αρδεύονται με αρδευτικά συστήματα κ.ά.) και τα φυτά που καλλιεργούνται είναι λαχανικά, εσπεριδοειδή και φρούτα. Στις περιοχές όμως της Μεσογείου στις οποίες δεν υπάρχουν δυνατότητες άρδευσης καλλιεργούνται φυτά ανθεκτικά στη ζέστη και την ξηρασία, όπως το αμπέλι ή η ελιά. Η βιολογική γεωργία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στη Μεσόγειο, κατακτώντας προοδευτικά με τα προϊόντα τους την προτίμηση των καταναλωτών. Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες (κλίμα, ανάγλυφο, ύπαρξη νερού, παρουσία μεγάλων πόλεων κτλ.), υπάρχουν διάσπαρτες περιοχές στην Μεσόγειο με εξειδίκευση στην καλλιέργεια φυτών όπως, για παράδειγμα, το ρύζι, η μαστίχα κ.ά. Ενδεικτικά, εξειδικευμένες καλλιεργητικές ζώνες βρίσκονται στη βόρεια Ιταλία (ρύζι), στη Χίο (μαστίχα) κ.α.

3 Κτηνοτροφία Η βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων σε υγροτόπους είναι μία παραδοσιακή πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλούς υγροτόπους στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Σε γενικές γραμμές για την κτηνοτροφία, μπορούμε να πούμε ότι, παρά το γεγονός ότι ο κτηνοτροφικός πληθυσμός λιγοστεύει συνεχώς, η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση, χάρη στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων. Η νομαδική μορφή της κτηνοτροφίας έχει περιοριστεί αρκετά και μόνο στις ορεινές περιοχές υπάρχει, ενώ η σταβλική μορφή αναπτύσσεται και βελτιώνεται. Τα πιο σημαντικά είδη της μεσογειακής κτηνοτροφίας αποτελούν τα γιδοπρόβατα και τα βοοειδή. Παρ ’ότι τα παλαιότερα χρόνια τα βόσκοντα ζώα μπορεί να ήταν περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς, εντούτοις σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την υπερβόσκηση γιατί οι διαθέσιμες για ελεύθερη βόσκηση εκτάσεις είναι πολύ λιγότερες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ζώων ανά μονάδα επιφάνειας, από ότι στο παρελθόν. 

4 Περιβάλλον (επιπτώσεις – ρύπανση – αντιρρύπανση)
Περιβάλλον (επιπτώσεις – ρύπανση – αντιρρύπανση) Οι κυριότερες επιπτώσεις που προκαλούνται είναι:  Η έκπλυση των φυτοφαρμάκων από τα εδάφη και η μετακίνησή τους στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα καταστροφή της βλάστησης είτε άμεσα από την βόσκηση είτε από το ποδοπάτημα των ζώων, ποδοπάτημα φωλιών και νεοσσών των ειδών πουλιών που φωλιάζουν στο έδαφος συμπίεση του εδάφους σε βαθμό που δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα ρύπανση των νερών από τα απόβλητα της κάθε στάνης αυθαίρετες κατασκευές φωτιές 

5 Βιβλιογραφία:

6 Επιμέλεια: Βασίλης Λιατάκης Νίκος Λιναρδάκης


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακή Οικονομία Καλλιέργειες και κτηνοτροφία –"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google