Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος

2 Τι είναι ποιότητα για τη γεωργική επιχείρηση; ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ; (Σε πρώτη σκέψη, ναι!)

3 Τι θέλει ο τελικός πελάτης/ ο καταναλωτής;  Οπτική ποιότητα (!!!)  Χαμηλή τιμή  Γεύση και άρωμα  Χαρακτηριστικά ασφάλειας (π.χ. χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων)  Συσκευασία  Διατηρησιμότητα και άλλα

4 Ποια είναι η εγγύηση ποιότητας για τον καταναλωτή; Είναι το σήμα ποιότητας πάνω στο προϊόν (ή στο ράφι του λιανοπωλητή)

5 Τι έχει συμβεί στην Ευρώπη; (1) Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου αποφάσισαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση των καταναλωτών για εγγυημένη ποιότητα

6 Τι έχει συμβεί στην Ευρώπη; (2) Εμφανίσθηκε η ανάγκη σχημάτων Πιστοποίησης Ποιότητας (και εμπορικού σήματος)

7 Τι έχει συμβεί στην Ευρώπη; (3)  Έτσι σχηματοποιήθηκαν:  Η Βιολογική Γεωργία (Καν. 2092)  Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Καλλιεργειών (τέλος δεκαετίας ’90)

8 Τι είναι το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών   Ορθολογική και συνδυασμένη χρήση μέσων & εισροών για βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα   Διασφάλιση ποιότητας προϊόντων   Ελάχιστη διατάραξη περιβάλλοντος

9 Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Καλλιεργειών στην Ευρώπη  Οι αλυσίδες σουπερ-μάρκετ δημιούργησαν τον Οργανισμό EUREP  Αυτός ανέπτυξε το EUREP GAP (Εφαρμογή Ορθής Γεωργικής Πρακτικής κατά EUREP)

10 Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Καλλιεργειών στην Eλλάδα  Ιδρύθηκε ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π και ανέπτυξε τo Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή και τα Ελληνικά Πρότυπα  Agro 2.1  Agro.2.2

11 AGRO 2-1. Προδιαγραφή  Περιλαμβάνει γενικές απαιτήσεις στο σύνολο της γεωργίας που μπορούν να επιθεωρηθούν αντικειμενικά. στο σύνολο της γεωργίας που μπορούν να επιθεωρηθούν αντικειμενικά.  Αποτελεί το σύνολο των αρχών για την πιστοποίηση του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

12 AGRO 2-2. Απαιτήσεις για την εφαρμογή  Περιγράφει τις τεχνικές και νομικές απαιτήσεις του συστήματος στη φυτική παραγωγή  Περιλαμβάνει: - Τους γενικούς Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και - Τα συνοδευτικά μέτρα φιλοπεριβαλλοντικής άσκησης της φυτικής παραγωγής ώστε να παράγονται ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα και να επιτυγχάνεται η άριστη διαχείριση του περιβάλλοντος.

13 Εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών στην Ελλάδα (1)  Γίνεται εθελοντικά.  Ομάδα Καλλιεργητών προσλαμβάνει εταιρεία – Σύμβουλο.  Με τις Οδηγίες του (Σχέδια Διαχείρισης) εξασφαλίζεται για την ποιοτική καλλιεργητική διαδικασία σύμφωνα με το Πρότυπο

14 Εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών στην Ελλάδα (2)  Ένας Πιστοποιητικός Οργανισμός Επιθεωρεί και πιστοποιεί.  Η πιστοποίηση είναι περιορισμένης διάρκειας.  Γίνονται πιστοποιήσεις κατά Agro και κατά EUREPGAP

15 Τι δίδει η Πιστοποίηση;   Πιστοποιούνται οι έγκυρες διαδικασίες παραγωγής προϊόντων   • Έμμεση πιστοποίηση προϊόντων

16 Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών Οφέλη από εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών (1)   • Ανταποκρίνεται στις 3 προτεραιότητες ΚΑΠ   Υγιεινή και ασφάλεια ποιοτικών προϊόντων,   Φιλοπεριβαλλοντική γεωργία,   Ανταγωνιστικότητα χωρίς στήριξη τιμών.   • Εξασφαλίζει (εκτός ποιότητας):   Ταυτότητα προϊόντος,   Ιχνηλασιμότητα

17 Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών Οφέλη από εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών (2)   Διασφαλίζει τις αποδόσεις της καλλιέργειας   Διασφαλίζει επιδοτήσεις ΕΕ (πολλαπλή συμμόρφωση –Κώδικες Ο.Γ.Π.)   Προωθεί συμβουλευτική γεωργία και την Επιστημονική προσέγγιση με τον Επιβλέποντα Γεωπόνο.

18 Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών Οφέλη από εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Καλλιεργειών (3)   Υποβοηθεί για χρηματοδοτήσεις από Ε.Ε.   Προωθεί συλλογικές δράσεις Ομάδων Παραγωγών που εξασφαλίζουν:   Ανταγωνιστικότητα   Διαπραγματευτική δύναμη για διάθεση και για μεταποίηση προϊόντων   Τυποποίηση   Προωθεί τη συμβολαιακή γεωργία

19 Οι Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (1)  Τελευταία μορφή  Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 Αυγούστου 2003  Ελλάδα 20 Ιανουαρίου 2004  Στοχεύουν  Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πού έχει δημιουργήσει η γεωργική δραστηριότητα  Στη συνέχιση των θετικών λειτουργιών της

20 Οι Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (2) Αποσκοπούν:   Στην αειφορική διαχείριση των γεωργικών γαιών και των φυσικών πόρων   •Στην προστασία και διαφύλαξη του αγροτικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του   Στην προστασία της υγείας των αγροτών και των καταναλωτών.

21 Οι Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (3) Η τήρηση των Κωδίκων είναι υποχρεωτική για τους Αγρότες τους Αγρότες

22 Η Πολλαπλή Συμμόρφωση  Από 1 Ιανουαρίου 2005, μια από τις τρεις Βασικές Ρυθμίσεις της Νέας ΚΑΠ είναι η Πολλαπλή Συμμόρφωση, δηλαδή: «…για να μπορούν να εισπράττουν τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να τηρούν πιστά τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και τα διάφορα αγρο-- περιβαλλοντικά μέτρα που κατά καιρούς έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

23 Μια Περίπτωση Εφαρμογής Κωδίκων Ο.Γ.Π. Ο Καν. 1334/2002 και οι Κώδικες Ορθής Ελαιοκομικής Πρακτικής

24 Οι Κώδικες Ορθής Ελαιοκομικής Πρακτικής (1)  Πιλοτικό Έργο Εφαρμογής από την ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ και πολλές Ενώσεις της Κρήτης και της Υπόλοιπης Ελλάδας στην Ελιά.  Έτη 2003/ο4 και 2004/05.  Θα υπάρξει τριετές Πρόγραμμα πλήρους εφαρμογής.

25 Οι Κώδικες Ορθής Ελαιοκομικής Πρακτικής (2)  Αποσκοπεί στην τεκμηριωμένη τήρηση των Κωδίκων Ο.Γ.Π.  Οδηγεί σε Ολοκληρωμένη Διαχείριση  Τεχνική υποστήριξη από το ΤΕΙ Κρήτης με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον ομιλούντα

26 Τέλος Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση Από τους φοιτητές Μελιτζανά Ελευθέριο και Μυργιώτη Βασίλειο Επιβλέπων καθηγητής Παλάτος Γεώργιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google