Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

2 Α' Μυθικό Παρελθόν Κέρκυρα: από τους περισσότερους αρχαιολόγους το μυθικό νησί των Φαιάκων. Όμηρος: Κέρκυρα -ο προτελευταίος σταθμός του ναυαγού πολυμήχανου Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας στην Αυλή του Αλκινόου

3 Β' Αρχαιότητα Παλαιολιθική Εποχή: Το νησί  κατοικείται και αποτελεί συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου, ενωμένο με την απέναντι Ηπειρωτική ακτή. 750 π.Χ.: Η ιδιαίτερα σημαντική γεωγραφική θέση του προκαλεί το ενδιαφέρον των Ερετριέων. 734 π.Χ.: Το νησί ονομάζεται, δωρικά, Κόρκυρα και επικρατεί η Δωρική γραφή.

4 Αποκτά ισχυρό πολεμικό στόλο και δική της αποικία: την Επίδαμνο (σημερινό Δυρράχιο).  
664 π. Χ.: Η αρχαιότερη ναυμαχία μεταξύ Κορίνθου και Κερκύρας, στην οποία υπερισχύει η Κέρκυρα.  λαμπρά έργα με την επίδραση των Κορινθίων καλλιτεχνών (το ταφικό μνημείο του Μενεκράτους, ο ναός Καρδακίου, και οι ναοί της Ήρας και της Αρτέμιδος με το περίφημο γλυπτό αέτωμα της Γοργούς).

5 585 π. Χ. Ανεξαρτησία της πόλης (μετά τον θάνατο του τυράννου της Κορίνθου Περίανδρου) διαθέτει 60 τριήρεις και κόβει το πρώτο δικό της νόμισμα. Πελοποννησιακός πόλεμος ( π. Χ.) Σταδιακή αποδυνάμωση του νησιού, εμπλοκή σε σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις, τελική κατάπτωση και παρακμή. 229 π. Χ.: Το νησί ζητάει την προστασία των Ρωμαίων, στους οποίους και υποτάσσεται με την θέλησή του. Στη Ρωμαϊκή κυριαρχία μένει για πέντε αιώνες.

6 Οι Ρωμαίοι παραχωρούν αργότερα ορισμένα προνόμια στην Κέρκυρα σε αναγνώριση των υπηρεσιών που παρείχε στο ρωμαϊκό στόλο. Το νησί διατηρεί σχετική αυτονομία με δικούς του νόμους και δικό του νόμισμα. Την εποχή αυτή πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι αγοράζουν κτήματα και κτίζουν πολυτελείς επαύλεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

7 Το σημαντικότερο γεγονός της περιόδου: ο εκχριστιανισμός της Κέρκυρας από τους μαθητές του Αποστόλου Παύλου, Ιάσωνα και Σωσίπατρο (β' μισό του 1ου μ.Χ. αιώνα)

8 968 μ.Χ.: Το Βυζαντινό όνομα Κορυφώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Η ειρηνική αυτή εποχή λήγει οριστικά με την πρώτη εκδήλωση του δυτικού επεκτατισμού Νορμανδοί κύριοι του νησιού.

9 Α΄ Ενετοκρατία Ενετοκρατία
Με την κατάλυση του Βυζαντινού κράτους από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας και σύμφωνα με την συνθήκη του Οκτωβρίου του 1204 η Κέρκυρα περιέρχεται στο μερίδιο των Βενετών. Οι Βενετοί στην πρώτη αυτή βραχυπρόθεσμη παρουσία τους στην Κέρκυρα ( ), διαιρούν τη γη σε δέκα φέουδα και την μοιράζουν σε ισάριθμους συμπατριώτες τους ευγενείς.

10 Στα δυτικά του νησιού, σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάζονται τα κάστρα Γαρδίκι και Αγγελόκαστρο.

11 Τελική μορφή των οχυρώσεων της Κέρκυρας κατά τον 18ο αιώνα
Χάρτης των οχυρώσεων της Κέρκυρας κατά τον 18ο αιώνα

12 Πρώτη Γαλλική Κατοχή Το τέλος του 18ου αιώνα βρίσκει την Ευρώπη στα όπλα. Η ιστορία της Κέρκυρας δεν μπορεί να απομονωθεί από το διεθνές πλαίσιο και τις ισορροπίες που επιδιώκουν οι ξένες δυνάμεις στην περιοχή του Ιονίου.   1797: Η Βενετική Δημοκρατία καταλύεται το  από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τα Επτάνησα και οι Ενετικές κτήσεις στην Ήπειρο προσαρτώνται στη Γαλλία. Κατάργηση του αριστοκρατικού πολιτεύματος και εφαρμογή του Γαλλικού Συντάγματος του 1795.

13 Αρνητικά εποχής Θετικά εποχής η επιβολή νέων φόρων
η εισφορά υπό τύπον "δανείου" οι λεηλασίες οι βεβηλώσεις εκκλησιών και θρησκευτικών συμβόλων και η διάψευση των ελπίδων για απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδος από τους Τούρκους Θετικά εποχής η ίδρυση δημόσιας βιβλιοθήκης η οργάνωση δημόσιας εκπαίδευσης η εγκατάσταση του πρώτου σε "Ελληνικό" έδαφος τυπογραφείου η φροντίδα για καλύτερη λειτουργία των δικαστηρίων και αστυνόμευσης η προστασία της δημόσιας υγείας και η ευρεία χρήση της Ελληνικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα.

14 Ρωσοτούρκοι Η Ρωσοτουρκική συμμαχία εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια των κατοίκων των Ιονίων Νήσων για τους Γάλλους, κατέλαβε τα νησιά ( ). 1800: Σύσταση της Επτανήσου Πολιτείας, του πρώτου Ελληνικού Κράτους μετά το 1453. Η στροφή σε αριστοκρατική μορφή πολιτεύματος και ο αποκλεισμός άλλων τάξεων από την εξουσία δεν άργησε να φέρει αναταραχές.

15 Δεύτερη γαλλική κατοχή
Σεπτέμβριος του 1807: Κατάλυση της Επτανήσου Πολιτείας-αποτελεί πλέον τμήμα της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.  Ο Ναπολέων διατάζει τον εκσυγχρονισμό των οχυρώσεών της, αναθέτοντας τη διοίκηση του νησιού στον Donzelot, με εντολή να κρατήσει την Κέρκυρα πάση θυσία. Βελτίωση της ρυμοτομίας και της αρχιτεκτονικής της πόλης. Εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας, καθιέρωση του εμβολιασμού και ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών. Το σημαντικότερο έργο τους: ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (1808), του πρώτου πανεπιστημίου της Νεότερης Ελλάδος.

16 26 Ιουνίου 1814: Ο Άγγλος στρατηγός Campell παρέλαβε την Κέρκυρα.
Το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 υιοθέτησε την πρόταση του εκπροσώπου της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια, να αναγνωριστούν τα Επτάνησα ελεύθερα και ανεξάρτητα υπό Βρετανική προστασία. Francois-Xavier Donzelot James  Campell

17 Ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα
Ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα Την 21η Μαΐου 1864, και μετά από έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις, η Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Επτάνησα ενώνονται με την Ελλάδα. Την Ένωση διευκολύνει η εκλογή στον θρόνο της Ελλάδος του φιλοβρετανού Δανού πρίγκιπα Γεωργίου Α΄ και από τότε τα Ιόνια Νησιά συμμερίζονται την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδος.

18 Το 1923 το νησί βομβαρδίζεται και καταλαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα από την Ιταλία.
Η προσωρινή κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς

19 Β΄ μισό του 20ου αιώνα: θα επιφυλάξει στην Κέρκυρα μια νέα καλύτερη τύχη, που θα επουλώσει τα τραύματα του πολέμου. Από το 1960 και μετά ο τουρισμός γίνεται για την Κέρκυρα μια από τις δύο πιο σημαντικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Άνοδος του βιοτικού επιπέδου με παράλληλη συστηματική καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών, η οποία από το 1984  και μετά συνδυάζεται με την ίδρυση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

20 H ομάδα μας Μπάνου Αντωνία, Νάστου Ειριάνα, Τίρχας Κωνσταντίνος Υ.Γ. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Αντωνία για όλη τη δουλειά που έκανε!!! Σας ευχαριστούμε.


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google