Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
3Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

2 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο ( ),που εξεγέρθηκαν διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.

3 Ένα κείμενο με πρωτοπόρες κοινωνικές ιδέες και η επίσημη αρχή ενός μο-
Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας Ένα κείμενο με πρωτοπόρες κοινωνικές ιδέες και η επίσημη αρχή ενός μο- ναδικού φαινομένου :δημιούργησε ένα νέο κράτος, τις Η.Π.Α., που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη μητρόπολή του, την Αγγλία. Αυτό το νέο κράτος βασισμένο σε μία νέα εθνική ταυτότητα, εκείνη του Αμερικανού, κατόρθωσε σε λιγότερο από δύο αιώνες να καταστεί υπερδύναμη.

4 Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική επανάσταση που κατήργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα και αντικαθιστώντας το με το δημοκρατικό. Ευγένιος Ντελακρουά:"Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό"

5 Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες
Μεγάλη οικονομική κρίση σε σημείο να κινδυνεύσει η Γαλλία με χρεωκοπία.Το φορολογικό σύστημα ήταν απαρχαιωμένο και είχε πολλές ελλείψεις. Από τον σημαντικότερο φόρο οι ευγενείς και ο κλήρος ήταν απαλλαγμένοι. Κοινωνική ανισότητα: η τρομερά σπάταλη και πολυτελής ζωή στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών κατανάλωνε το 20% του γαλλικού προϋπολογισμού, εις βάρος της γαλλικής οικονομίας αλλά και του φτωχού λαού που πέθαινε από την πείνα. Ο αγροτικός πληθυσμός σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.Ο πολύ βαρύς χειμώνας του ανέβασε τις τιμές του ψωμιού με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί από την πείνα.

6 Οι χωρικοί εξεγέρθηκαν και έκαψαν τις κατοικίες των μεγαλοϊδιοκτητών.
Το ξεκίνημα της Επανάστασης Η Γενική Συνέλευση των Τριών Τάξεων της Γαλλίας ( κληρικών,ευγενών και αστών) που συγκλήθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στο κρίσιμο έτος 1789 ορίζεται από τους ιστορικούς ως η αποφασιστική αφορμή για την Γαλλική Επανάσταση. Οι αστοί ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία και ο εξοργισμένος λαός κατέλαβε το φρούριο της Βαστίλλης,σύμβολο της απολυταρχικής καταπίεσης (φυλακή αντιφρονούντων). Οι εκπρόσωποι της τρίτης τάξης, με το επιχείρημα ότι αποτελούσαν το 98% του γαλλικού λαού, αυτοανακηρύχθηκαν σε Εθνική Συνέλευση . Οι χωρικοί εξεγέρθηκαν και έκαψαν τις κατοικίες των μεγαλοϊδιοκτητών.

7 Κυριαρχία μετριοπαθών και φιλελεύθερων απόψεων.
Τα στάδια της Επανάστασης 1ο Στάδιο: Κυριαρχία μετριοπαθών και φιλελεύθερων απόψεων. Η Εθνοσυνέλευση στις 26 Αυγούστου ψήφισε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την οποία προβάλλονταν οι θεμελιώδεις αρχές του Διαφωτισμού (ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη), επάνω στις οποίες θα θεμελιωνόταν το νέο καθεστώς.  Σύμφωνα με αυτή η εξουσία πηγάζει από το έθνος και όχι από το μονάρχη. Η εκκλησιαστική περιουσία δόθηκε στο κράτος. Καταργήθηκαν φόροι. Ψηφίστηκε φιλελεύθερο σύνταγμα (1791) ,που περιόρισε τις εξουσίες του βασιλιά προς όφελος του Κοινοβουλίου.

8 Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.
Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.

9 Η εξουσία στα χέρια ακραίων ριζοσπαστών.
2ο Στάδιο: Η εξουσία στα χέρια ακραίων ριζοσπαστών. Επιβολή καθεστώτος τρομοκρατίας. Εκτέλεση χιλιάδων Γάλλων,μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Λουδοβίκος και η βασίλισσα Αντουανέτα. Η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα λίγο πριν την εκτέλεση της, στις 16 Οκτωβρίου 1793.

10 Επικράτηση και πάλι των μετριοπαθών.
3ο Στάδιο: Επικράτηση και πάλι των μετριοπαθών. Εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η χώρα, η εξουσία παραχωρήθηκε στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο Ναπολέων έγινε τελικά αυτοκράτορας. Προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας. Ο θυρεός της Α' Γαλλικής Αυτοκρατορίας, υπό τον Ναπολέοντα Α'.

11 Συνέχισε μια σειρά από πολέμους εναντίον των εχθρών της Γαλλίας, που κράτησαν περισσότερο από είκοσι χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Ναπολέων κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης . Οι πόλεμοι τελείωσαν το 1815 με την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό (μία τοποθεσία 20 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες)

12 Οι ιδέες και τα μηνύματα των δύο επαναστάσεων διαδόθηκαν γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο.


Κατέβασμα ppt "Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google