Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ: Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια

2 Α) Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Ίδρυση της Τραπεζούντας το 1204 από τους Μεγάλους Κομνηνούς στις νοτιοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου. Ενσωμάτωση της Σινώπης, Παφλαγονίας και Ηράκλειας του Πόντου. Η κατάληψη της Σινώπης από τους Σελτζούκους οδήγησε στην αποκοπή της αυτοκρατορίας από τη δυτική Μ. Ασία. Η Τραπεζούντα επί 250 έζησε σε απομόνωση και δεν άσκησε ιδιαίτερη επίδραση στη τύχη του Βυζαντίου.

3 Β) Το κράτος της Ηπείρου
Το κράτος της Ηπείρου ιδρύθηκε και οργανώθηκε από τον Μιχαήλ Κομνηνό Δούκα τον οποίο διαδέχτηκε ο αδερφός του Θεόδωρος (1215). Κορυφαία νίκη επί της διακυβέρνησής του ήταν η άλωση της Θεσσαλονίκης και η κατάλυση του Λατινικού Βασιλείου της (1224). Συντριπτική ήττα υπέστη όταν στράφηκε εναντίον του τσάρου των Βουλγάρων Ιωάννη Ασάν Β’ κοντά στον ποταμό Έβρο και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Ο Ασάν ίδρυσε βραχύβια αυτοκρατορία, εκτεινόμενη μέχρι το Δυρράχιο.

4 Γ) Η Αυτοκρατορία της Νίκαιας και η ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Το κυριότερο από τα ελληνικά κράτη στη Μικρά Ασία με κέντρο την Νίκαια. Εκεί από τον Θεόδωρο Λάσκαρη συγκεντρώθηκαν όλες οι πιστές στο κράτος δυνάμεις των Βυζαντινών. Το 1205 οι Λατίνοι ηττήθηκαν από τους Βούλγαρους. Το 1208 ο Θεόδωρος στέφθηκε αυτοκράτορας και βασιλιάς των Ρωμαίων.

5 Ο διάδοχος του, Ιωάννης Βατατζής κατόρθωσε να επεκτείνει σημαντικά την επικράτεια του και να ανυψώσει τη μικρή αυτοκρατορία σε σημαντική δύναμη. Εξίσου σημαντικά υπήρξαν τα επιτεύγματα του Ιωάννη Βατατζή στο χώρο της εσωτερικής πολιτικής: Προσπάθησε να πατάξει τις καταχρήσεις στη διοίκηση. Ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, για να απαλύνει και τα βάρη των φτωχών. Εξασφάλισε ένα αποτελεσματικό σύστημα άμυνας των ανατολικών συνόρων του με τη δημιουργία στρατιωτικών κτημάτων.

6 Στόχος της οικονομικής του πολιτικής ήταν η αυτάρκεια και γι’αυτό απαγόρευσε την εισαγωγή ειδών πολυτελείας από τις ιταλικές πόλεις. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στην ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας.

7 Όταν ο ίδιος πέθανε, οι κτήσεις στη Μ
Όταν ο ίδιος πέθανε, οι κτήσεις στη Μ. Ασία ήταν απόλυτα ασφαλείς, ενώ μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων ήταν υπό την εξουσία του. Η Ήπειρος και η Βουλγαρία δεν αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο, ενώ η Λατινική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε αξιοθρήνητη κατάσταση

8 Μια τελευταία προσπάθεια για να ανακτηθεί η Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο το 1261 όταν σύναψε συνθήκη με τους Γενουάτες με την οποία οι τελευταίοι προσφέρουν στον Μιχαήλ πολεμική βοήθεια κατά της Βενετίας με αντάλλαγμα τελωνειακές και φορολογικές απαλλαγές, λιμάνια και εμπορικές περιοχές της Αυτοκρατορίας.

9 Με τα προνόμια αυτά θεμελιώθηκε η δύναμη της Γένουας στην Ανατολή.
Στις 25 Ιουλίου του ίδιου έτους έπεσε στα χέρια του στρατηγού της Νίκαιας Αλέξιου Στρατηγόπουλου. Η στέψη του Μιχαήλ Παλαιολόγου έγινε το Σεπτέμβριο του 1261 για δεύτερη φορά στον ναό της Αγίας Σοφίας και συμβόλιζε την αναγέννηση της Αυτοκρατορίας στις ακτές του Βοσπόρου.


Κατέβασμα ppt "Τραπεζούς, Ήπειρος, Νίκαια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google