Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΓΚΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΓΚΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΓΚΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING

2  Ο οργανισμός για να μπορέσει να επιβιώσει χρειάζεται ενέργεια.  Η δίαιτα πρέπει να προμηθεύει αρκετή ενέργεια για:  Τη διατήρηση της φυσιολογικής ανάπτυξης και των σωματικών λειτουργιών  Ικανοποίηση των απαιτήσεων της μυϊκής δραστηριότητας  Επανόρθωση βλαβών που προκάλεσε κάποιος τραυματισμός ή ασθένεια

3  Η ενέργεια παρέχεται από την οξείδωση των υδατανθράκων, των λιπών, των πρωτεϊνών και του οινοπνεύματος.  Η λήψη και η κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ μετριέται σε Kilo-calories (θερμίδες)  Η διεθνής μονάδα ενέργειας είναι το Kilojoule (KJ)  1 Kcal = 4.2 KJ

4 Θρεπτικά στοιχεία που αποδίδουν ενέργεια  Υδατάνθρακες (4 θερμίδες)  Πρωτεΐνη (4 θερμίδες)  Λίπη (9 Θερμίδες)  Αλκοόλ (7 «κενές» θερμίδες)

5 =175 Θερμίδες = 25 λεπτά

6  Επειδή η παραγωγή ενέργειας συντελείται μέσω των κύριων μεταβολικών οδών της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης, η συνολική παραγωγή ενέργειας είναι σχεδόν άμεσα ανάλογη με την κατανάλωση οξυγόνου.  Για κάθε λίτρο οξυγόνου που καταναλώνεται, δαπανώνται 4,8 θερμίδες (20 KJ). Η σχέση αυτή παρέχει μια χρήσιμη μέθοδο μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας.

7 Η κατανάλωση ενέργειας εξαρτάται: 1. Από το βασικό μεταβολισμό 2. Από τη φυσική δραστηριότητα 3. Από την παραγωγή θερμικής ενέργειας από την πέψη των διαφόρων τροφίμων 4. Από τη θερμογένεση του φαιού λιπώδους ιστού

8 Βασικός μεταβολισμός  Η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται κατά προσέγγιση για τη διατήρηση βασικών φυσιολογικών δραστηριοτήτων (π.χ. αναπνοή, νεφρική και εγκεφαλική λειτουργία, λειτουργία της αντλίας νατρίου κ.λ.π.) κάτω από μια σειρά συνθηκών.  Ζεστό δωμάτιο (22+1 ο C), συνθήκες ανάπαυσης, ύπτια στάση, νηστικός για 12 ώρες  Επειδή είναι δύσκολο να επιτευχθούν αυτές οι συνθήκες μετριέται η ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (ΕΔΗ- resting energy expenditure).

9 Ενεργειακή Δαπάνη Ηρεμίας  Είναι ανάλογη με το εμβαδόν της σωματικής επιφάνειας και με το σωματικό βάρος.  Αντίστροφα ανάλογη με το περιεχόμενο του σωματικού λίπους.  Υψηλότερες τιμές για άνδρες και παιδιά, ψυχρά κλίματα, ορισμένες ασθένειες  Μικρότερη σε περιόδους ασιτίας.  Διαφέρει σπάνια από το βασικό μεταβολισμό κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 3%, και γι’ αυτό οι όροι θεωρούνται σχεδόν ισοδύναμοι.

10 Φυσιολογικές τιμές κατανάλωσης ενέργειας ενηλίκων σε συνθήκες ανάπαυσης Βάρος (Kg) % Λίπους Kcal/min 50,981,121,271,39 100,931,081,221,34 150,881,031,171,29 200,830,981,121,24 250,870,931,081,20 300,881,031,15

11 Φυσική Δραστηριότητα  Αποτελεί ένα σημαντικό κλάσμα της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.  Εξαιτίας της γραμμικής σχέσης μεταξύ κατανάλωσης ενέργειας και πρόσληψης οξυγόνου μπορεί να μετρηθεί εύκολα

12 Κατανάλωση ενέργειας σε συνθήκες σωματικής δραστηριότητας Πολύ ελαφριά εργασία (χαρτιά, φαγητό, σιδέρωμα, κατάκλιση, πλέξιμο, γράψιμο) <2.5 Θερμίδες Ελαφριά εργασία (Ξυλουργική, καθάρισμα σπιτιού, μαγείρεμα, χορός, ψώνια, περπάτημα, πινγκ-πονγκ) Θερμίδες Μέτρια κοπιαστική εργασία (ποδήλατο, κηπουρική, γκολφ, φτυάρισμα, τένις) 5-7.4Θερμίδες Βαριά εργασία (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμπι) Θερμίδες Πολύ βαριά εργασία (Αγώνας ποδηλασίας, κόψιμο δένδρων, μαραθώνιος >10Θερμίδες

13 Θερμική ενέργεια από την πέψη τροφής  Αναφέρεται στην αυξημένη ενέργεια που παρατηρείται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής.  Περίπου 5-10% της συνολικά ημερήσιας δαπάνης ενέργειας  Πιθανολογείται ότι οφείλεται:  στη γαστρική έκκριση,  στην πρωτεϊνική σύνθεση και  στη διακίνηση (turnover) των πρωτεϊνών (ρυθμός σύνθεσης και αποικοδόμησης

14 Συμμετοχή των ιστών στο ΒΜΡ  Ήπαρ29%  Μυς18%  Εγκέφαλος19%  Καρδιά10%  Νεφροί7%  Άλλοι17%

15 Παράγοντες επηρεασμού του ΒΜΡ 1. Συνολική επιφάνεια του σώματος 2. Φύλο 3. Θερμοκρασία του σώματος 4. Θυροειδικές ορμόνες 5. Ηλικία 6. Εγκυμοσύνη 7. Καφεΐνη και 8. Κάπνισμα

16 Παράγοντες επηρεασμού του ΒΜΡ  % με μείωση πρόσληψης τροφής  2% μείωση για κάθε δεκαετία μετά τα 30  Η άσκηση αυξάνει ή διατηρεί την ΑΣΜ

17 Θερμογένεση  Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται σαν αντίδραση σε κρύο περιβάλλον ή υπερφαγία (overfeeding).  ~5% της συνολικής ενέργειας  Brown adipose tissue (μη-παραγωγή ΑΤΡ)  ΣΝΣ (β3 αδρενεργικοί υποδοχείς)

18 Ανάγκη ενέργειας  Η ανάγκη που έχει ένα άτομο, που ακολουθεί καθιστική ζωή, ημερησίως σε ενέργεια κυμαίνεται μεταξύ θερμίδες.  Μεγαλύτερη ανάγκη σε περιπτώσεις σωματικής ανάπτυξης, κύηση, γαλουχία, υψηλά επίπεδα δραστηριότητας, σοβαρές ασθένειες, τραυματισμούς  Το σωματικό βάρος εξαρτάται από το ισοζύγιο πρόσληψης και δαπάνης ενέργειας

19  Μια λίμπρα (454 γραμμάρια) σωματικού λίπους περιέχουν 3500 θερμίδες.  Ο αριθμός αυτός βασίζεται στην υπόθεση ότι ο λιπώδης ιστός αποτελείται από λίπος κατά 85%:  454 γραμ./λίμπρα Χ 9 θερμίδες/γραμ. Χ 0.85 = 3500 θερμίδες/λίμπρα  Για να μεταβληθεί το βάρος κατά 1 λίμπρα την εβδομάδα απαιτείται ένα έλλειμμα ή περίσσευμα της τάξης των 500 θερμίδων

20 Έλεγχος ισοζυγίου ενέργειας  Ο έλεγχος του σωματικού βάρους φαίνεται ότι βρίσκεται στην υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου  Μεσοκοιλιακή μοίρα = κέντρο κορεσμού  Πλάγια περιοχή = κέντρο όρεξης

21 Παράγοντες που αυξάνουν την όρεξη Παράγοντες που μειώνουν την όρεξη Παράγοντες που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας Άθικτος πλάγιος υποθάλαμος Άθικτη μεσοκοιλιακή μοίρα υποθαλάμου Νοστιμάδα (γεύση και μυρωδιά), λίπη τροφής και σάκχαρα Στοματική διέγερση, γαστρική διάταση, έλλειψη ισορροπίας αμινοξέων, χολοκυστοκινίνη Προγεστερόνη, τεστοστερόνη, ενδορφίνες Οιστρογόνα, κατεχολαμίνες, ινσουλίνη, καλσιτονίνη, προσταγλαδίνες Θυρεοειδικές ορμόνες, αδρεναλίνη Χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, στρες, υπερβολικός αριθμός λιποκυττάρων Υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, υψηλά επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα Φαιός λιπώδης ιστός, άσκηση, ΑΤΡαση νατρίου-καλίου

22 Βιβλιογραφία  Marion Nestle. Διατροφή στην κλινική πράξη, Σελ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΓΚΕΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google