Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING

2  Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας  Ενεργούν σαν διαλύτες των λιποδιαλυτών βιταμινών  Αποτελούν πηγή λινολεϊκού οξέος  Δύο σημαντικές κατηγορίες τροφικών λιπών είναι τα λιπαρά οξέα και η χοληστερόλη

3 Κατηγορίες λιπαρών οξέων  Κορεσμένα (καθόλου διπλοί δεσμοί)  Μονοακόρεστα (1 διπλός δεσμός)  Πολυακόρεστα (περισσότεροι από ένας διπλός δεσμός)

4  Τα πολύ κορεσμένα λίπη κορεσμένα λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και λιώνουν μόνον όταν θερμαίνονται  Τα πολυακόρεστα λίπη παραμένουν υγρά ακόμα και όταν καταψύχονται  Σε γενικές γραμμές, τα ζωικά λίπη τείνουν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και φτωχότερα σε λινελαϊκό οξύ απ’ ότι τα φυτικά λίπη

5

6

7 Μεταβολισμός  Τα λιπαρά οξέα που προσλαμβάνονται διαμέσου της διατροφής δεν αποικοδομούνται κατά τη διάρκεια της πέψης, της απορρόφησης ή της μεταφοράς.  Τα τριγλυκερίδια των τροφών υδρολύονται στο έντερο, αποδίδουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, που, στη συνέχεια, απορροφώνται και ανασυγκροτούνται σε νέα τριγλυκερίδια στον εντερικό βλενογόνο.

8 Χοληστερόλη  Αποτελεί πρόδρομο ουσία των γεννητικών ορμονών και της βιταμίνης D και σημαντικό συστατικό όλων των κυτταρικών μεμβρανών.  Δεν αποτελεί θρεπτική ουσία επειδή μπορεί και συντίθεται μέσα στο σώμα από το ακετυλ-συνένζυμο Α.

9 Χοληστερόλη  Μεγάλη ποσότητα προσλαμβάνεται από την τροφή  Η προερχόμενη από τη δίαιτα χοληστερόλη αναστέλλει την ενδογενή σύνθεση της  Εάν αποτύχει ο μηχανισμός της αντίστροφης αλληλορύθμισης, τα επίπεδα της χοληστερόλης του ορού ανεβαίνουν με επακόλουθο την αύξηση του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου.

10 Χοληστερόλη  Η χοληστερόλη δεν αποτελεί πηγή ενέργειας επειδή οι ιστοί του ανθρώπινου οργανισμού δε μπορούν να τη μεταβολίσουν  Η χοληστερόλη και τα παράγωγα της εκκρίνονται στη χολή

11 Εντεροηπατικός κύκλος  Αν και τα κόπρανα αποτελούν το κύριο μέρος αποβολής χοληστερόλης, ένα μόνο μικρό κλάσμα της χάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο.  Το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται και πάλι στον ειλεό και μεταφέρεται στο ήπαρ μέσω του εντεροηπατικού κύκλου  Σημαντική οδός για τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης  Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες και φάρμακα που δεσμεύουν τα χολικά οξέα έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξήσουν την απέκκριση της χοληστερόλης

12 Τροφή mg χοληστερόλης/100 gr Αυγά (2 περίπου) 550 Βοδινό και χοιρινό κρέας 70 Κοτόπουλο Κοτόπουλο60 Μορταδέλα100 Συκώτι300 Αστακός200 Βούτυρο220 Τυρί τύπου cheddar 100 Παγωτά με 12% λιπαρά 60 Αποβουτυρωμένο γάλα 2 Γάλα με λίγα λιπαρά 8 Πλήρες γάλα 14

13 Scavenger Pathway απομάκρυνσης χοληστερόλης  Scavenger WBC απομακρύνει την οξειδωμένη LDL από την κυκλοφορία και έτσι προλαμβάνει την επαναφορά οξειδωμένης χοληστερόλης η οποία μπορεί να εναποτεθεί στις αρτηρίες και να οδηγήσει σε αθηροσκλήρυνση  Αιτίες οξείδωσης: κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση, ομοκυστείνη, LDL.

14 Τι είναι αθηροσκλήρυνση;  Η αθηροσκλήρυνση αποτελεί τη βασική συνιστώσα των καρδιαγγειακών ασθενειών και αναφέρεται στη δημιουργία θρόμβων σε αρτηρίες οι οποίοι όταν σχηματίζονται σε στεφανιαίες αρτηρίες τότε μιλάμε για έμφραγμα του μυοκαρδίου.  Ο θρόμβος αποφράζει την αιματική ροή κι έτσι μέρος της καρδιάς καταστρέφεται

15 Τι είναι αθηροσκλήρυνση;  Η αθηροσκλήρυνση αποτελεί τη βασική συνιστώσα των καρδιαγγειακών ασθενειών και αναφέρεται στη δημιουργία θρόμβων σε αρτηρίες οι οποίοι όταν σχηματίζονται σε στεφανιαίες αρτηρίες τότε μιλάμε για έμφραγμα του μυοκαρδίου.  Ο θρόμβος αποφράζει την αιματική ροή κι έτσι μέρος της καρδιάς καταστρέφεται

16 Χοληστερόλη και αθηροσκλήρυνση  Η αυξημένη συγκέντρωση LDL και κυρίως όταν αυτή μετατρέπεται στην οξειδωμένη μορφή της οδηγεί στη δημιουργία αφρωδών κυττάρων τα οποία τελικά οδηγούν στη δημιουργία θρόμβων

17 Υδρογόνωση των λιπαρών οξέων  Διαδικασία κατά την οποία ένα υγρό έλαιο μετατρέπεται σε σταθερή μορφή  Επιτυγχάνεται με την εισαγωγή Η σε διπλούς δεσμούς άνθρακα για να μετατραπούν σε μονοί δεσμοί.  Δημιουργία trans fatty acid

18 Κίνδυνοι στην υγεία από την αλόγιστη χρήση trans fatty acid  Αύξηση της LDL  Μείωση της HDL  Αύξηση της πιθανότητας για καρδιαγγειακή ασθένεια  Η τωρινή πρόσληψη υπολογίζεται σε ~3% των ΣΗΠΘ  Αποφυγή υδρογονομένων ελαίων, τηγανιτών φαγητών και ψητών φαγητών που περιέχουν πολλά λιπαρά

19 Μεταβολισμός λιπιδίων  Αφού τα λίπη είναι αδιάλυτα στο νερό (επομένως και στο αίμα), μεταφέρονται δεσμευμένα στις πρωτεΐνες  Χυλομικρά  VLDL  LDL  HDL

20 Λίπη και υγεία  Αυξημένη συσχέτιση μεταξύ διαίτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπη και εμφάνιση χρόνιων παθήσεων  Στεφανιαία νόσος  Καρκίνος του εντέρου και του μαστού  Νόσοι της χοληδόχου κύστεως  Παχυσαρκία

21 Βιβλιογραφία  Marion Nestle. Διατροφή στην κλινική πράξη, Σελ. 21-28.


Κατέβασμα ppt "ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Ph.D., C.S.C.S MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google