Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς έφηβων αγοριών. Ο μικρός από την Αθήνα ζήτησε στήριξη και το e- mail του ανέφερε: 'Βοηθήστε με! Δεν ξέρω τι να κάνω... Ντρέπομαι να το πω στους γονείς μου, ντρέπομαι να ζητήσω βοήθεια από τον καθένα'. Ζούσε με θυμό μέσα του και είχε σκέψεις ακόμα και για αυτοκτονία”.

2 "Είχαμε και την περίπτωση μιας έφηβης που βίωνε έντονο εκφοβισμό λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης. Επέλεξε τον δρόμο να ζητήσει βοήθεια αρχικά από το διαδίκτυο και μέσω του προσωπικού της blog, απευθυνόμενη ουσιαστικά στους φίλους της. Η κατεύθυνση που της δώσανε ήταν αυτή του αυτοτραυματισμού !!!. Όπως με εκδορές από ξύστρες, με οπές από γυαλάκια κ.λπ. Της είπανε, δηλαδή, πώς να κόψει τα χέρια της. Και η κοπέλα το έκανε!

3 Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) ή θυματοποίησης (victimization) αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και για τη διαδικασία της μάθησης. Είναι η επανειλημμένη και για αρκετό χρονικό διάστημα έκθεση του παιδιού σε αρνητικές πράξεις άλλου ή άλλων μαθητών, οι οποίες εκδηλώνονται ως μορφές βίαιης ή επιθετικής συμπεριφοράς (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε). Ο εκφοβισμός συμβαίνει χωρίς εμφανή πρόκληση και στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης που χαρακτηρίζεται από ανισότητα δύναμης

4 Μορφές Σωματικός : άσκηση βίας, αρπαγή -καταστροφή περιουσίας, χτυπήματα και επιθετικές κινήσεις Λεκτικός : απειλές, προσβολές, μειώσεις, βωμολοχίες, απειλητικά βλέμματα, ειρωνεία, σαρκασμός Έμμεσος –Ψυχολογικός-Κοινωνικός : κουτσομπολιό, διάδοση άσχημων φημών, κοινωνική απομόνωση, διάκριση για την καταγωγή, μηνύματα στους τοίχους Σεξουαλικός: λεκτική παρενόχληση, γκράφιτι, υβριστικά σχόλια σε εμφανή σημεία, απρεπή αγγίγματα κ.ά. Ηλεκτρονικός (cyber bullying): απειλές μέσω e-mail, παρενόχληση σε συζητήσεις, μηνύματα με κινητό

5 Έρευνα 2004-2006 Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ- Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας ΑΤΕΙΘ - Στο Δημοτικό η κυρίαρχη μορφή εκφοβισμού είναι ο λεκτικός και ακολουθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός Στα Γυμνάσια και Λύκεια, περίπου 1 στους 3 μαθητές/τριες δήλωσε ότι έχει υποστεί αρκετές φορές λεκτικό εκφοβισμό με τη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης ή κοροϊδίας ή διάδοσης φημών. Πιο συχνά τα αγόρια παρά τα κορίτσια παρενοχλούν σεξουαλικά και διαδίδουν φήμες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θυμάτων, ένα ποσοστό γύρω στο 10%-14% των μαθητών/τριών έχει υποστεί με συστηματικότητα κάποια μορφή σχολικού εκφοβισμού τους τελευταίους 2-3 μήνες Περίπου ένας/μία στους δέκα μαθητές/ήτριες έχουν υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού για χρόνια.

6

7 Τι μπορεί να κάνει το σχολείο σε ατομικό επίπεδο και στην τάξη Συζήτηση με το παιδί (θύτη ή θύμα). Το παιδί δεν φέρει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει Προστασία Αντίδραση Αντιμετώπιση προβλήματος Συνεργασία με γονείς Ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες Συζητήσεις και καλό κλίμα στην τάξη Βοήθεια από ειδικούς

8 Όλη η σχολική κοινότητα Παραδείγματα «Συνολικής Προσέγγισης» είναι τα Προγράμματα του Olweus (1993) και Smith (1997), τα οποία περιλαμβάνουν: Κανόνες στο σχολείο και στην τάξη για τον εκφοβισμό Επιτροπή στο σχολείο για πρόληψη εκφοβισμού Εκπαίδευση του προσωπικού και χρόνος για ομαδικές συζητήσεις Καλύτερη εποπτεία στα διαλείμματα Ανάπτυξη συμβουλευτικής, ενίσχυση συνεργατικών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων κ.ά. Ενημέρωση –συναντήσεις με γονείς Θύτες-καλλιέργεια ενσυναίσθησης Θύματα - διεκδικητικοί τρόποι συμπεριφοράς

9 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google