Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΕΜΕ ΌΧΙ Στο σχολικο εκφοβισμο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΕΜΕ ΌΧΙ Στο σχολικο εκφοβισμο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΕΜΕ ΌΧΙ Στο σχολικο εκφοβισμο
Μαρία Κοκκάρη , Μαρία Κουκιά , Γεωργία Μιχαλάκη , Ηλιάνα Λούπη

2 Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
 Σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying): φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας σε πολλές χώρες του κόσμου. αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

3

4 Επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;
*  Επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης. *Τα παιδιά αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. *Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. *Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι.

5 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Το 25% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο. ( αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του ΑΠΘ ). Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή, ο διάδρομος και η τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

6 ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΘΥΜΑ
- Το παιδί αποσιωπά αυτό που του συμβαίνει είτε επειδή  ντρέπεται είτε επειδή φοβάται. Έτσι, υποφέρει σιωπηλά. - γίνεται επιθετικό ή υπερβολικά ανήσυχο - εκφοβίζει ή θυματοποιεί άλλα παιδιά ή τα αδέλφια του - φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό του  - κάνει αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολείο, ή καθυστερεί να πάει ή αργεί να επιστρέψει στο σπίτι ή έχει μειωμένη διάθεση να πάει στο σχολείο ή αρνείται να πάει στο σχολείο με πρόσχημα κάποια αδιαθεσία ή αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες - σχεδόν καθημερινά πηγαίνει από διαφορετικό δρόμο στο σχολείο  - συχνά χάνει τα πράγματά του  - έχει σημάδια στο σώμα του ή έχει σχισμένα ρούχα  - ζητά συχνά χρήματα γιατί λέει ότι έχασε τα δικά του - έχει εφιάλτες - πέφτει  η  σχολική του επίδοση - απειλεί να αυτοκτονήσει

7 ΠΡΟΣΟΧΗ! Όλα τα παιδιά μπορεί να παίξουν κατά καιρούς τον πρώτο ή τον δεύτερο ρόλο. Ο θύτης μπορεί να γίνει θύμα κάποιων ισχυρότερων. Το θύμα μπορεί με τη σειρά του να γίνει θύτης μόλις του δοθεί η ευκαιρία στην αντιπαράθεση με κάποιους ασθενέστερους.

8

9

10 ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ *Απασχολεί πολλούς γονείς σε όλα τα κράτη του κόσμου.
*Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αυτά τα φαινόμενα είναι σχετικά πιο συνηθισμένα σε σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα. * Τα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα εμφανίζεται και στον τόπο μας με αυξανόμενη συχνότητα.

11 ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

12

13 ΠΗΓΕΣ Βικιπαίδεια Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου


Κατέβασμα ppt "ΛΕΜΕ ΌΧΙ Στο σχολικο εκφοβισμο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google