Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ. Έτος 2014-15 ΦΙΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 11.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ. Έτος 2014-15 ΦΙΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 11."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ. Έτος ΦΙΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 11

2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τροφή και τρόφιμα Τρόφιμο ονομάζουμε κάθε ουσία, φυσική, επεξεργασμένη ή ημιεπεξεργασμένη, η οποία προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η τροφή είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή.

4 Η τροφή θα επιτρέψει στον άνθρωπο: α)να αναπτυχθεί β)να έχει ενέργεια για τη λειτουργία της ζωής, για δράσεις και δραστηριότητες γ)να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει ασθένειες δ)να επουλώνει πληγές και να επανορθώνει βλάβες

5 Στόχοι της υγιεινής διατροφής (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) 1)Κάλυψη των αναγκών του κάθε οργανισμού ως προς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά 2)Η πρόληψη ασθένειας

6 Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες 1)Υποσιτισμός Γενικά συμπτώματα: Μειωμένο σωματικό βάρος και ύψος, ζαλάδα, ωχρό πρόσωπο, θαμπά μαλλιά, αυξημένη τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, ευπαθές ξηρό δέρμα, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη συγκέντρωση και πνευματική απόδοση, μειωμένη ικανότητα για εργασία και χαμηλή ποιότητα ζωής. Πρόκληση ανεπανόρθωτων ζημιών εξαιτίας: α)μη ύπαρξης ποικιλίας στις διάφορες ομάδες τροφίμων β)κατανάλωσης τροφών φτωχών σε θρεπτικά συστατικά & γ)ολιγοθερμιδικής ανθυγιεινής δίαιτας

7 Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες 2)Υπερφαγία Παχαίνουμε όταν με το φαγητό μας προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται το σώμα μας. Πρόκληση: α)παχυσαρκίας β)διαβήτη γ) υπέρτασης δ) καρδιαγγειακών νοσημάτων ε) εγκεφαλικών επεισοδίων στ) καρκίνου.

8 Διατροφική συμπεριφορά & διαιτητικές συνήθειες Επιρροή ασκούν: η οικογένεια, οι φίλοι, το σχολείο, τα μέσα επικοινωνίας και τα πρότυπα της κάθε εποχής. Βιολογικοί παράγοντες & υποκειμενικοί λόγοι

9 Ομάδες τροφίμων Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά Θερμιδογόνα θρεπτικά στοιχεία Μη θερμιδογόνα θρεπτικά στοιχεία Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Λιπίδια Βιταμίνες Μέταλλα/Ιχνοστοιχεία Νερό

10 Ομάδες τροφίμων 1 η Γάλα και γαλακτοκομικά 2 η Φρούτα και χορταρικά 3 η Δημητριακά-ψωμί 4ηΚρέας-ψάρι-όσπρια 5 η Λίπη-έλαια Αντιπροσωπευτικές τροφές Γάλα,τυρί,γιαούρτι Όλα τα φρούτα, λαχανικά,φρέσκα μυρωδικά Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι) Κόκκινο κρέας, πουλερικά,αβγά, ψάρια, θαλασσινά και όσπρια Όλα τα είδη λαδιού, βούτυρο, μαργαρίνες ξηροί καρποί

11 Η ποικιλία στο είδος της τροφής θεωρείται προϋπόθεση για την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή

12 Οι γευστικές προτιμήσεις είναι βασικό κριτήριο στην επιλογή της τροφής μας, γι΄αυτό είναι σημαντικό από την παιδική ήδη ηλικία να γνωρίζουμε νόστιμες και υγιεινές συνταγές.

13


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ. Έτος 2014-15 ΦΙΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 11."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google