Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … Μπορείς να σκεφτείς αν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας δίνει χαρτί, φρούτα, καρπούς, ξυλεία, φωλιές για τα πουλιά και τα άλλα ζώα,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … Μπορείς να σκεφτείς αν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας δίνει χαρτί, φρούτα, καρπούς, ξυλεία, φωλιές για τα πουλιά και τα άλλα ζώα,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … Μπορείς να σκεφτείς αν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας δίνει χαρτί, φρούτα, καρπούς, ξυλεία, φωλιές για τα πουλιά και τα άλλα ζώα, κλαριά για να σκαρφαλώνουν τα παιδιά και να βοηθάει και στον καθαρισμό του αέρα που αναπνέουμε εκτός από τα δέντρα; Η σωστή απάντηση είναι... ΟΧΙ. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα δέντρα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικά.

2 ΦΥΤΕΨΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ! Τα δέντρα είναι ζωή γιατί μας προσφέρουν σχεδόν τα πάντα . Είναι ευχαρίστηση να φυτεύεις ένα δέντρο, και ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις τη Γη. Το δέντρο θα λιγοστέψει το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, θα δώσει ομορφιά και σκιά και θα τραβήξει κοντά του διάφορα ζώα. Χρόνο με το χρόνο, εσύ και το δέντρο σου θα μεγαλώνετε μαζί και θα είσαι περήφανος που και οι δύο βοηθάτε τη Γη. Πρέπει να γεμίσουμε τον κόσμο με δέντρα. Μπορείς να βοηθήσεις σ' αυτό. Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο λοιπόν …

3 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΣΩ ΈΝΑ ΔΕΝΤΡΟ;
Γιατί ξέρεις ότι … Αν λογαριάσουμε το χαρτί, το ξύλο και άλλα προϊόντα από δέντρα που καταναλώνει κάθε Αμερικάνος, θα βρούμε πως χαλάει εφτά δέντρα το χρόνο. Δηλαδή, όλοι οι Αμερικάνοι μαζί καταστρέφουν από ενάμισι δισεκατομμύριο δέντρα το χρόνο! Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο που παράγουν οι άνθρωποι και τα ζώα καθώς αναπνέουν. Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια, που καίνε βενζίνη και κάρβουνο. Κάποτε δεν υπήρχε τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, αλλά σήμερα υπάρχει πάρα πολύ. Γιατί; Εκατομμύρια αυτοκίνητα και εργοστάσια σε όλο τον κόσμο αφήνουν διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, και δισεκατομμύρια δέντρα, που θα μπορούσαν να το απορροφήσουν, έχουν ήδη κοπεί. Τα δέντρα που υπάρχουν δεν φτάνουν για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

4 Επίσης… Τα δέντρα μάς δίνουν και σκιά. Όταν κάνει ζέστη, ένα σπίτι που έχει απ' έξω ένα δέντρο με πυκνή φυλλωσιά, είναι πιο δροσερό από ένα άλλο σπίτι που δεν έχει. Το σπίτι με το δέντρο θα χρειαστεί πολύ λιγότερη ενέργεια για κλιματισμό - τουλάχιστον 10-15% λιγότερη - κι αυτό σημαίνει πως θα καεί λιγότερο κάρβουνο για να παραχθεί ενέργεια, πράγμα που σίγουρα σώζει τη Γη!

5 Πολύ ενημερωμένα αποδεδείχθηκαν τα παιδιά της πρώτης γυμνασίου του σχολείου μας στα θέματα που εξετάσαμε παραπάνω και συγκεκριμένα όσον αφορά το τι μας προσφέρουν τα δέντρα .Στην παρακάτω απλή ερώτηση ‘Τι άλλο κάνει μια μηλιά εκτός από μήλα ’ ,το 83 % των παιδιων έδωσαν τη σωστή απάντηση η οποία είναι ‘Μας βοηθάει να αναπνέουμε’ ,το 17 % απάντησαν ‘Ίσκιο’ και ευτυχώς ,κανένα δεν απάντησε ‘λεμόνια’

6 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ Τώρα που σκέφτεσαι τι είδους δέντρο θα φυτέψεις, πήγαινε με τους γονείς σου να ρίξετε μια ματιά στο Βοτανικό ή τον Εθνικό κήπο, ακόμα και σε κάποιο πάρκο. Εκεί θα βρεις πολλά διαφορετικά δέντρα και φυτά. Αρκετοί άνθρωποι που εργάζονται εκεί ή ακόμα και επισκέπτες, μπορεί να σου φανούν χρήσιμοι και να απαντήσουν σε πολλές απορίες σου, όπως ας πούμε: Ποια δέντρα μεγαλώνουν γρηγορότερα και χρειάζονται λιγότερο πότισμα; Ποια τραβάνε περισσότερο τα πουλιά και τα άλλα ζώα; Κουβέντιασε με αυτούς τους ανθρώπους που αγαπούν τα δέντρα και με τους γονείς σου.

7 2. Πήγαινε σε ένα φυτώριο μαζί με τη μαμά σου ή με τον μπαμπά σου
2. Πήγαινε σε ένα φυτώριο μαζί με τη μαμά σου ή με τον μπαμπά σου. Κουβέντιασε με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, για να δεις τι είδους δέντρο θα φυτέψεις... και πού. Πόσο χώρο θα χρειαστείς; Τι χώμα; Ποιο δέντρο αντέχει στη ζέστη και ποιο στο κρύο; Φρόντισε να διαλέξεις ένα μέρος που να το βλέπει αρκετά ο ήλιος και να έχει τη σωστή υγρασία - με πολύ λίγη υγρασία θα στεγνώσει το χώμα και με υπερβολική υγρασία θα σαπίσουν οι ρίζες.

8 3. Αυτές οι λίγες σελίδες δεν χωράνε για να σου πούμε όλα όσα πρέπει να κάνεις για να φυτέψεις ένα δέντρο. Χωράνε όμως για να σου πούμε πως το φύτεμα ενός δέντρου είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις. Κουβέντιασε με τους γείτονες, τους φίλους και τους συμμαθητές σου, για να δεις μήπως μπορείτε να αρχίσετε ένα πρόγραμμα ομαδικής δεντροφύτευσης. Θα ξαφνιαστείς όταν δεις πόσο πολλοί θα ενθουσιαστούν με αυτή την ιδέα. Ιδιαίτερα όταν τους εξηγήσεις πόσο σπουδαία είναι τα δέντρα και πόσο καλός είναι αυτός ο τρόπος για να σώσουμε τη Γη.

9 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Πανωραία Δημάκη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Πανωραία Δημάκη


Κατέβασμα ppt "ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … Μπορείς να σκεφτείς αν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας δίνει χαρτί, φρούτα, καρπούς, ξυλεία, φωλιές για τα πουλιά και τα άλλα ζώα,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google