Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά
ΠΥΡΓΑ Το χωριό μας τα Πυργά- επιλογή για διαμονή από πολλούς ξένους/καινούριους κατοίκους Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά Χρυστάλλα Κουλουμή

2 Το χωριό μας τα Πυργά χώρος διαμονής για πολλούς ξένους/καινούριους κατοίκους
Για να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε σχετικά με τους ξένους που έχουν μόνιμη ή εξοχική κατοικία στα Πυργά, χρησιμοποιήσαμε ερωτηματολόγια. Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν στους ξένους που έχουν κατοικία στα Πυργά και στη συνέχεια επιστράφηκαν στο σχολείο 14 απαντημένα ερωτηματολόγια.

3 Από τη μελέτη των απαντήσεων τους φαίνονται τα πιο κάτω:
Από τους 14 που απάντησαν, όλοι έχουν ιδιόκτητη κατοικία εκτός από 1 που ενοικιάζει κατοικία. Επίσης, όλοι αγόρασαν οικόπεδο ή κατοικίας στο χωριό, εκτός από 1 που έχει κληρονομήσει τη γη όπου είναι κτισμένη η κατοικία του. Οι περισσότεροι έχουν αγοράσει οικόπεδο/ χωράφι και όχι έτοιμο σπίτι. Απ’ όσους ξένους έχουν κατοικία στο χωριό, οι μισοί μένουν μόνιμα και οι υπόλοιποι μερικές μόνο μέρες της εβδομάδας.

4 Α. Για όσους ξένους μένουν μόνιμα στο χωριό φάνηκε ότι:
Α. Για όσους ξένους μένουν μόνιμα στο χωριό φάνηκε ότι: Προηγουμένως οι περισσότεροι διέμεναν σε πόλεις σε όλη την Κύπρο. Οι περισσότεροι κατάγονται από κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Κύπρου. Είναι άτομα με επαγγέλματα που απαιτούν μόρφωση. Είναι άτομα που εργάζονται σε διάφορα μέρη σε όλη την Κύπρο. Οι λόγοι που ανέφεραν ότι τους ώθησαν να επιλέξουν τα Πυργά για μόνιμη κατοικία τους είναι οι πιο κάτω: -Οι καλές κλιματολογικές συνθήκες -Το όμορφο φυσικό περιβάλλον. -Ο καθαρός αέρας. -Η καθαριότητα μέσα στο χωριό. -Η θέση του χωριού κοντά στην πρωτεύουσα. -Η θέση του χωριού κοντά στον τόπο εργασίας τους. -Οι χωριανοί είναι φιλικοί και φιλόξενοι. - Το φυσικό περιβάλλον θυμίζει σε κάποιους τα κατεχόμενα μέρη τους.

5 Έτσι, συμπεραίνουμε τα πιο κάτω:
Όταν άρχισαν κάποιοι να έρχονται για να μείνουν στο χωριό, δεν υπήρχαν έτοιμα σπίτια προς πώληση. Γι’ αυτό οι ξένοι αγόρασαν γη και έκτισαν εκεί τις κατοικίες τους. Από τα επαγγέλματά τους συμπεραίνουμε ότι είναι άτομα με ανώτατη μόρφωση. Η κεντρική θέση του χωριού παρέχει τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης σε διάφορες περιοχές της Κύπρου για εργασία. Το φυσικό περιβάλλον του χωριού και ο καθαρός αέρας ήταν οι βασικότεροι λόγοι που τους ώθησαν στην αγορά γης στο χωριό. Όλοι σχεδόν επέλεξαν το χωριό ανάμεσα σε άλλες περιοχές της Κύπρου και αγόρασαν γη σ’ αυτό. Τους προσέλκυσε η απλότητα του χωριού και των κατοίκων του.

6 Στην ερώτηση « Τι δεν μου αρέσει ή με δυσκολεύει στο χωριό;» αναφέρθηκαν τα πιο κάτω:
Πολλά σκουπίδια στο όμορφο φυσικό περιβάλλον γύρω από το χωριό. Ο σκουπιδότοπος κοντά στο χωριό. Οι μάντρες ζώων κοντά στα σπίτια. Η έλλειψη πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο χωριό. Δεν υπάρχούν αρκετοί αθλητικοί χώροι και χώροι για τους νέους. Η έλλειψη φιλομάθειας στον μαθητικό πληθυσμό. Δεν υπάρχούν αρκετά καταστήματα. Κυκλοφορούν πολλοί αδέσποτοι σκύλοι στην περιοχή του χωριού. Οι δρόμοι έξω από το χωριό χρησιμοποιούνται από νεαρούς που οδηγούν επικίνδυνα μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους και να δημιουργείται μεγάλη ηχορύπανση/ οχληρία.

7 Η ανεξέλεγκτη οικοδομική επέκταση του χωριού τα τελευταία χρόνια.
Στην ερώτηση « Τι δεν μου αρέσει ή με δυσκολεύει στο χωριό;» αναφέρθηκαν τα πιο κάτω: Η ανεξέλεγκτη οικοδομική επέκταση του χωριού τα τελευταία χρόνια. Το πεδίο βολής του Καλού Χωριού είναι κοντά στην περιοχή των Πυργών και τις μέρες των στρατιωτικών ασκήσεων υπάρχει οχληρία και κίνδυνος από τα βλήματα. Στους χώρους που χρησιμοποιούνται για παρουσία μελών της Εθνικής Φρουράς, μετά αφήνονται πολλά σκουπίδια που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον

8 Οι εισηγήσεις που έγιναν για βελτίωση της διαμονής τους στο χωριό είναι οι πιο κάτω:
Οι περισσότερες εισηγήσεις αφορούν στην διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος του χωριού, το οποίο αποτελεί το βασικότερο λόγο που οι ξένοι επέλεξαν τα Πυργά ως χώρο διαμονής τους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν οι πιο κάτω εισηγήσεις: Να τοποθετηθούν κάλαθοι αχρήστων στο χωριό, στον εκδρομικό χώρο και σε άλλες περιοχές που επισκέπτονται ντόπιοι και ξένοι. Να καταργηθεί ο σκουπιδότοπος που είναι δίπλα από το χωριό. Να γίνεται συνεχής και προγραμματισμένη δεντροφύτευση για να διατηρηθεί και να ανανεωθεί το πράσινο του χωριού.

9 Εισηγήσεις (συνέχεια)
5. Να σταματήσει η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τα σκουπίδια που αφήνονται στους χώρους παρουσίας των μελών της Εθνικής Φρουράς. 6. Να δημιουργηθούν μονοπάτια της φύσης στην περιοχή του χωριού, ώστε να μπορούν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες να πηγαίνουν εκδρομές και περιπάτους. 7. Να δημιουργηθούν χώροι για αθλητικές δραστηριότητες ώστε να οδηγηθούν οι νέοι μακριά από τα τσιγάρα και τις εξαρτήσεις. 8.Να δοθεί η ευκαιρία στους ξένους κατοίκους των Πυργών να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού μέσα από τη συμμετοχή στη διοργάνωση εκδηλώσεων.

10 Εισηγήσεις (συνέχεια)
9.Να διοργανώνονται περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου να μπορούν να συμμετέχουν οι νέοι του χωριού. 10. Να κτιστεί νέο και σύγχρονο δημοτικό σχολείο, μακριά από το δρόμο και χωρίς συμπλέγματα τάξεων. 11. Να υπάρχει περισσότερος φωτισμός σε όλους τους δρόμους του χωριού.


Κατέβασμα ppt "Δασκάλες: Ολυμπία Κουκουμά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google