Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟΣ ΤΑΞΗ : Β΄1 ΣΧΟΛΕΙΟ : 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

2 ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
Στην αρχή αυτού του βιβλίου μιλήσαμε για την τρύπα του όζοντος. Και από τότε δεν ξανάπαμε τίποτε άλλο για αυτήν. Όχι, βέβαια, γιατί δεν είναι σημαντική. Η αλήθεια είναι πως ίσως να αποδειχτεί το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Όμως, η μείωση του όζοντος είναι από εκείνα τα προβλήματα που λύνονται δύσκολα. Θα χρειαστεί για αυτό δουλειά και συνεργασία. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Θα βοηθήσεις κι εσύ; ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει ως αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας , η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων.

3 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωριοφθορανθράκων που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές. Στην επέκταση του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων. Οι χλωροφθοράνθρακες συναντώνται σε ψυκτικές συσκευές (ψυγεία, κλιματιστικά) και σε σπρέι. Η εκπομπή τους, για προφανείς λόγους, είναι μεγαλύτερη σε πυκνοκατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές. Από το 1987, χρονιά που ανακηρύχτηκαν ως η βασικότερη αιτία της τρύπας του όζοντος, γίνονται προσπάθειες για την αντικατάστασή τους από άλλες ουσίες, (οι οποίες όμως φαίνεται να επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για παράδειγμα, οι υδροφθοράνθρακες διαθέτουν δυναμικό πλανητικής υπερθέρμανσης ως και φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα μέσω του πρωτόκολλου του Μόντρεαλ.

4 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ
Το όζον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί απορροφά ηλιακές ακτινοβολίες Η καταστροφή του όζοντος επιτρέπει την είσοδο υπεριώδων ακτίνων στη Γη προκαλώντας έτσι την υπερθέρμανση της Γης που έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στον κόσμο. Η γενική αντίληψη είναι ότι εφόσον το όζον μειώνεται η τρύπα θα μεγαλώνει επιτρέποντας έτσι την εισχώρηση περισσότερων επιβλαβών ηλιακών ακτίνων η οποία , όπως αναφέρεται παραπάνω ανεβάζει την θερμοκρασία της Γης. Η αύξηση αυτή είναι μικρή αλλά σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όμως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, η οποία είναι ότι η τρύπα του όζοντος δεν θερμαίνει αλλά ψύχει την Γη. Έρευνες δείξανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τη Ανταρτική οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων που με τη σειρά του οδηγεί στο ψύξιμο των υποθαλάσσιων ρευμάτων που ουσιαστικά θα μειώσει δραστικά τη θερμοκρασία όλης της Γης.

5 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ● Αγορά κλιματιστικών που δεν χρησιμοποιούν υδροχρωλοφροράνθακες. ● Το στρώμα του όζοντος καταστρέφεται κυρίως από τους χλωροφθοριωμένους υδρογονάνθρακες που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά, τα ψυγεία, τις μονώσεις και τους πυροσβεστήρες. ● Πιστεύουμε πως οι μεγάλοι θα σταματούσαν να φτιάχνουν τέτοια αέρια, αν καταλάβαιναν πόσο κακό κάνουν σε όλη τη ζωή της Γης. ● Αν υψώσουν τη φωνή τους τα παιδιά - τα παιδιά σαν εσένα, τους φίλους σου και τους συμμαθητές σου και πουν στους μεγάλους πως πρέπει να συνέρθουν αμέσως, πριν ακόμα είναι πολύ αργά, τότε θα έχουν πετύχει ένα μεγάλο άθλο. ● Για αυτό να μιλάς παντού για την τρύπα του όζοντος! Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να σώσουν τα παιδιά τη Γη! Η σταδιακή εξάλειψη των ουσιών που φθείρουν το όζον όπως οι υδροχλωροφθοράνθρακες ή το μεθυλοβρωμίδιο.

6 Η έρευνα που έκανα σε 20 μαθητές της Α τάξης με την ερώτηση : « σε ποια από αυτά τα πράγματα οφείλεται η τρύπα του όζοντος;» Α. Στη διογκωμένη πολυστερίνη; Β. Στο αεροζόλ; Γ. Στα ψυγεία; είχα τα ακόλουθα αποτελέσματα:


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google