Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαραλαμπάκη Ελένη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαραλαμπάκη Ελένη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαραλαμπάκη Ελένη

2 Αγροτουρισμός & Οικοτουρισμός Τρόπος διαφυγής από την
στη Θράκη. Τρόπος διαφυγής από την οικονομική δυσπραγία.

3 Ομάδα μαθητών Αυγερίδης Γεώργιος Βαλσαμίδου Δέσποινα
Γενήουστα Ραφαηλία Δουδουλακάκης Στέφανος Καβάζη Δήμητρα Καλπίδης Κωνσταντίνος Καρατσώλης Κομνηνός Κατσανούδη Ελευθερία Κωστενίδης Δημήτριος Μάρκογλου Ιωάννα Μπαξεβάνης Γεώργιος Ναντσόπουλος Στυλιανός Πατσάρας Ιωάννης Πεχλιβάνης Χρήστος Τσακλίδης Ιωάννης

4 Ας γνωρίσουμε τη Θράκη μας

5 Θράκη – Νομοί – Πόλεις - Σύνορα
Βουλγαρία Διδυμότειχο Εχίνος Ν. Ξάνθης Ν. Έβρου Τουρκία Κομοτηνή Σουφλί Ξάνθη Σάπες Ν. Ροδόπης Αλεξανδρούπολη Θρακικό πέλαγος

6 Βουλγαρία Τουρκία Θρακικό πέλαγος Θράκη – Όρη Διδυμότειχο
Οροσειρά Ροδόπης Εχίνος Όρος Παπίκιο Τουρκία Κομοτηνή Σουφλί Ξάνθη Σάπες Ν. Ξάνθης Ν. Ροδόπης Ν. Έβρου Αλεξανδρούπολη Θρακικό πέλαγος

7 Βουλγαρία Τουρκία Θρακικό πέλαγος Θράκη – Λίμνες Διδυμότειχο Εχίνος
Ν. Ξάνθης Ν. Έβρου Τουρκία Κομοτηνή Σουφλί Ξάνθη Σάπες Λ. Βιστωνίδα Ν. Ροδόπης Αλεξανδρούπολη Θρακικό πέλαγος

8 Θράκη - Ποταμοί Ποταμός Έβρος Ποταμός Κομψάτος Ποταμός Νέστος
Ν. Ξάνθης Ν. Έβρου Ποταμός Λίσσος Ν. Ροδόπης

9 Και τώρα ας Μιλήσουμε για τον
τουρισμό

10 Είδη Τουρισμού: ΜΑΖΙΚΟΣ SEA SUN SAND
Προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες & στο περιβάλλον

11 Είδη Τουρισμού: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ή ΗΠΙΕΣ ή ΑΕΙΦΟΡΕΣ.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ή ΗΠΙΕΣ ή ΑΕΙΦΟΡΕΣ. Φύση-Φιλία-Φιλοξενία Σεβασμός στη φύση και στον άνθρωπο.

12 Ο Αγροτουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες επιδιώκουν την αποφυγή αρνητικών και τη δημιουργία θετικών κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

13 ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ: Εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό, από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών.

14 Ο αγροτουρισμός σκοπό έχει:
Την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών.

15 Είδη Αγροτουρισμού: 1. οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. (Μορφή αναπτυγμένη κυρίως στο εξωτερικό) 2. Οι επισκέπτες απλά διαμένουν σε καταλύματα μέσα σε ένα αγροτικό οικισμό.

16 Είδη Αγροτουρισμού: 3. Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα ή να απολαύσουν υπηρεσίες που παράγουν ντόπιοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί.

17 Προσφορά του Αγροτουρισμού στην τοπική οικονομία.
Συνεργασία των τριών τομέων της παραγωγής της Θράκης (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς) Περιφερειακή ανάπτυξη, αφού η ύπαρξη του αποτελεί σημαντικό λόγο δημιουργίας αναπτυξιακών έργων υποδομής . Ανάπτυξη με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικολογικών επιβαρύνσεων

18 Προσφορά του Αγροτουρισμού στην τοπική οικονομία
Άνοδος του οικονομικού επιπέδου της περιοχής και συμπλήρωση του εισοδήματος των κατοίκων καθώς και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού Διασφάλιση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

19 Προσφορά του Αγροτουρισμού στην τοπική οικονομία
Βελτίωση και διάθεση των τοπικών και γεωργικών προϊόντων καθώς και γνωριμία τους με το κοινό. Διατήρηση, προβολή και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γνωριμία με τη φύση ψυχολογική ικανοποίηση και ανάταση του τουρίστα από την επαφή του με αυτή.

20 Προσφορά του Αγροτουρισμού στην τοπική οικονομία
Ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού με την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητη ενώ στη πραγματικότητα διαθέτει δυναμική ανάπτυξης. Επιβίωση επαγγελμάτων που τείνουν να εκλείψουν, όπως αυτά που σχετίζονται με χειρονακτικές τέχνες π.χ. η ξυλογλυπτική, η σηροτροφία, η κεραμική, η υφαντική, η παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων.

21 ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ο οικοτουρισμός ορίζεται ως «ταξίδι σε φυσικές περιοχές με υπευθυνότητα απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ευημερίας των τοπικών πληθυσμών» (Διεθνής Εταιρία για τον Οικοτουρισμό 1992, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, 1994).

22 Ο οικοτουρισμός περιλαμβάνει: -RAFTING

23 -Κανόε - καγιάκ

24 - Ιππασία

25 -Πεζοπορία

26 - Ποδηλασία βουνού

27 - Παρατήρηση πουλιών

28 -Γνωριμία με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (Κατεργασία μεταξιού στο Σουφλί)

29 -Δοκιμή τοπικών εδεσμάτων

30 -Γνωριμία με τις ομορφιές του τόπου (ποταμός Κομψάτος, μεσαιωνική τοξωτή γέφυρα)

31 -Διαμονή σε παραδοσιακού τύπου καταλύματα (ξενώνας στο Τυχερό Έβρου)

32 Γνωριμία με τον πολιτισμό του τόπου

33 ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σεβασμός στους περιορισμούς του προορισμού Οικοτουρισμός σημαίνει προστατεύω και όχι καταστρέφω ανεξάρτητα με το τι ήρθε να δει ο επισκέπτης. Η φέρουσα ικανότητα, με οικολογικούς ή κοινωνικό / πολιτιστικούς όρους, της κάθε περιοχής πρέπει να γίνεται σεβαστή. Φέρουσα ικανότητα σημαίνει το μέγιστο αριθμό τουριστών που μπορεί να δεχθεί ένας τόπος προορισμού χωρίς να αλλοιωθεί η οικολογική και πολιτιστική ισορροπία του προορισμού αυτού.

34 ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υποστήριξη στην τοπική οικονομία. Περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Ενεργός συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Προώθηση της χαράς της εξερεύνησης, της γνώσης και του σεβασμού Ποιότητα και ασφάλεια από την αρχή ως το τέλος.

35 Γιατί μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ο Αγροτουρισμός και ο Οικοτουρισμός στη Θράκη;
Στην περιοχή μας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία Σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας (περιφέρειες), πρώτη σε ανεργία είναι η Μακεδονία-Θράκη με 22,6% από 16,7% τον Ιανουάριο 2011 ( Υπάρχουν προγράμματα επιδότησης για τη δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών επιχειρήσεων.

36 Γιατί μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ο Αγροτουρισμός και ο Οικοτουρισμός στη Θράκη;
Στη Θράκη μας υπάρχουν περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ταυτόχρονα «αμόλυντες» από τη μαζική εισβολή τουριστών, όπως: Βιότοποι Υδροβιότοποι Ποτάμια Λίμνες - Λιμνοθάλασσες

37 Γιατί μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ο Αγροτουρισμός και ο Οικοτουρισμός στη Θράκη;
Παραλίες Το νησί της Σαμοθράκης. Η οροσειρά της Ροδόπης με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ευρωπαϊκά πεζοπορικά μονοπάτια. Τέμπη του Νέστου. Ιαματικές πηγές.

38 Γιατί μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί ο Αγροτουρισμός και ο Οικοτουρισμός στη Θράκη;
και όλες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται σε σχέση με το φυσικό τοπίο. Επομένως η ευκαιρία, στα πλαίσια και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, φαντάζει Ιδανική!

39 Θρακικά μετέωρα, Ροδόπη

40 Ορεινή Ξάνθη

41 Δέλτα Έβρου

42 Ποταμός Έβρος

43 Ψαρόβαρκες στον ποταμό Έβρο.

44 Σαμοθράκη

45 Σαμοθράκη

46 Απολιθωμένο δάσος Τυχερού

47 Δάσος Δαδιάς, Ν. Έβρου

48 Έβρος - Δέλτα

49 Στα βουνά της Ξάνθης

50 Ποταμός Λίσσος

51 Τέμπη ποταμού Νέστου

52 Ποταμός Νέστος

53 Λίμνη Βιστωνίδα

54 Η λίμνη Βιστωνίδα και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου

55 Ξάνθη – Καταρράκτης Λειβαδίτης

56 Δάσος Νυμφαίας

57 Αξιοθέατα νομού Ξάνθης – Ξάνθη – Παλιά πόλη

58 Αξιοθέατα Ροδόπης – Πύργος Ωρολογίου - Κομοτηνή

59 Αξιοθέατα Ροδόπης – Έσκι Τζαμί - Κομοτηνή

60 Φάρος Αλεξανδρούπολης

61 Αρχοντικό στη Μαρώνεια

62 που μας παρακολουθήσατε
Σας ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε

63 Πηγές α)Διαδικτυακές www.wwf.gr www.ecotourism.org ΚΠΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
users.sch.gr/ppapachr/nestos hellas.teipir.gr rodopinews.gr

64 Τουριστική Ψυχολογία, Περικλής Ν. Λύτρας, Β’ έκδοση interbooks,1993
β)Βιβλιογραφικές Τουριστική Οικονομία, Νίκος Γ. Ηγουμενάκης, εκδόσεις interbooks, Αθήνα 1991 Κοινωνιολογία του Τουρισμού, Περικλής Ν. Λύτρας, Β’ έκδοση interbooks,1998 Τουριστική Ψυχολογία, Περικλής Ν. Λύτρας, Β’ έκδοση interbooks,1993 Τουρισμός έννοιες, μεγέθη, δομές η ελληνική πραγματικότητα, Β’ έκδοση Προπομπός, Μάιος 2000 Τουριστική Οικονομία, 1ος Κύκλος – Β’ Τάξη Ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Λαγός Δημήτρης – Λιαργκόβας Παναγιώτης, Έκδοση 2012 , ΙΤΥΕ Τουρισμός Οικονομικές προσεγγίσεις, Στέλιος Βαρβαρέσος, Β’ έκδοση, εκδόσεις Προπομπός, Αύγουστος 2000


Κατέβασμα ppt "3ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαραλαμπάκη Ελένη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google