Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

2 «Σημασία των προστατευόμενων περιοχών για την εκπαίδευση την αειφορία και τις τοπικές κοινωνίες»
Παπαδάκης Νίκος – Π.Ο. ΚΠΕ Μολάων

3 O όρος προστατευόμενες περιοχές αναφέρεται σε:
«χερσαίες ή θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ιδρύονται με σκοπό την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών και πολιτισμικών αξιών τους, των οποίων η διαχείριση επιτυγχάνεται με νομικά μέσα ή άλλους αποτελεσματικούς τρόπους».

4 Κύριοι στόχοι ίδρυσης των προστατευόμενων περιοχών:
η διατήρηση και προστασία σημαντικών ειδών πανίδας και χλωρίδας και των ενδιαιτημάτων τους, η διατήρηση της γενετικής βιοποικιλότητας (γενετικά αποθέματα), η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, η διατήρηση των φυσικών, παραδοσιακών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών, η εκπαίδευση, η αναψυχή και η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, η διατήρηση μια σειράς λειτουργιών που επιτελούνται στο φυσικό περιβάλλον και είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής πάνω στη γη.

5 Μια περιοχή μπορεί να ενταχθεί σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες με βάση τις προτεραιότητες διαχείρισης: Περιοχές απολύτου προστασίας για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας Περιοχές άγριας ζωής, όπου η προστασία της άγριας ζωής είναι ο κύριος διαχειριστικός στόχος Εθνικά πάρκα, για την προστασία και διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων

6 Μια περιοχή μπορεί να ενταχθεί σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες με βάση τις προτεραιότητες διαχείρισης: Φυσικά μνημεία, για την προστασία και διατήρηση συγκεκριμένων φυσικών χαρακτηριστικών Περιοχές προστασίας συγκεκριμένων ειδών, ή οικοσυστημάτων Χερσαίες και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Προστατευόμενες περιοχές για τη διαχείριση φυσικών πόρων. NATOYRA 2000, Ζώνες Ειδικής Προστασίας - ΖΕΠ , Τόπους Κοινοτικής Σημασίας - ΤΚΣ Κ.α 

7 Δεν πρέπει να ξεχνάμε… Για την Ελλάδα, θεμέλιο λίθο της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τελεί το άρθρο 24 του Συντάγματος που ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας».

8 ερχόμενων γενεών να αναπτυχθούν
«Στόχος της αειφόρου ανάπτυξης είναι να αναπτυχθεί η παρούσα γενιά χωρίς να υποθηκεύσει τις δυνατότητες των ερχόμενων γενεών να αναπτυχθούν και να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες».

9 Η αειφόρος ανάπτυξη έχει τρεις πυλώνες (παραμέτρους)
περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία. Αν μία παράμετρος υστερεί σε σχέση με τις άλλες ή βλάπτεται από αυτές, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία έχει άμεση σχέση με την ισορροπία αλλά και με την ισότητα ανάμεσα στις γενιές

10 Οι στόχοι της ΠΕ για τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Συνειδητοποίηση Γνώση Στάσεις Δεξιότητες Συμμετοχή

11 Τελικά… Οι ΠΠ είναι χώροι με εμφανείς ιδιαιτερότητες, οι οποίες είναι συχνά συνυφασμένες με: τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πλούσιας βιοποικιλότητας φιλοξενούν ενδιαιτήματα σπανίων ή πολλών άγριων ζώων περιέχουν αξιοπερίεργα γεωλογικά (σπήλαια, απολιθωμένα δάση, γεωλογικές τράπεζες κ.λ.π.) ή βιολογικά χαρακτηριστικά (υπεραιωνόβια δέντρα κ.λπ.).

12 Σας Ευχαριστούμε…


Κατέβασμα ppt "ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΜΟΛΑΟΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google