Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η πυραμίδα των τροφίμων!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η πυραμίδα των τροφίμων!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η πυραμίδα των τροφίμων!

2 Τι είναι η πυραμίδα των τροφίμων!
H Πυραμίδα τροφίμων αναπτύχθηκε από τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των ΗΠΑ με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως οπτικό  εργαλείο για υγιεινή διατροφή. Η Πυραμίδα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία διαιτητικών προσλήψεων, θρεπτικών συστατικών σε διάφορα τρόφιμα και τρόπους επιλογής τροφίμων για διατήρηση της υγείας.

3 ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1η Ομάδα: Δημητριακά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες .
 1η Ομάδα: Δημητριακά, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες . 2η Ομάδα: Φρούτα, εσπεριδοειδή, χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα. 3η Ομάδα: Λαχανικά 4η Ομάδα: Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί . 5η Ομάδα: Γαλακτοκομικά προϊόντα Γάλα, γιαούρτι, τυρί. 6η Ομάδα: Λίπη, τα έλαια , τα γλυκά, ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες, γλυκά, ανάλατοι ξηροί καρποί).

4 Τι νόημα έχει η χρήση του σχήματος της πυραμίδας;
Τι νόημα έχει η χρήση του σχήματος της πυραμίδας; Στην πυραμίδα των τροφών πάνω πάνω βρίσκονται τα ανθυγεινά φαγητά όπως οι σοκολάτες και τα γλυκά. Ποιό κατω υπάρχουν τα φαγητά που πρέπει να τα τρώμε ποιο συχνά.

5 Τα στάδια της πυραμίδας!
Η κορυφή υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Οι περισσότερες τροφές στην ομάδα αυτή (κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξερά φασόλια, αυγά) είναι ζωικής προέλευσης. Το γάλα, το γιαούρτι και η ομάδα του τυριού παρέχουν ασβέστιο και πρέπει να τα τρώμε ποιο συχνά. Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών βιταμινών και αλάτων. Οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες), είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες βιταμίνες Β.

6 Οδηγός… μας η διατροφική πυραμίδα.
Τα φαγητά περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες έχει ανάγκη το σώμα μας για να μεγαλώσει, να κρατηθεί σε φόρμα, να διορθώσει κάποια ζημιά στα κύτταρά του, για να κινηθεί, να σκεφτεί, να διαβάσει ,ως οδηγό την διατροφική πυραμίδα.

7 Η επιτυχία, βασίζεται στην ποικιλία και στις σωστές αναλογίες
Η επιτυχία, βασίζεται στην ποικιλία και στις σωστές αναλογίες. Ποιές είναι αυτές; 50-55% της ολικής θερμιδικής πρόσληψης από υδατάνθρακες (5-10% ολιγοσακχαρίτες και 90% πολυσακχαρίτες). 25-30% της ολικής θερμιδικής πρόσληψης από λιπίδια (κυρίως ακόρεστα, φυτικής προελεύσεως). 15-20% της ολικής θερμιδικής πρόσληψης από πρωτεΐνες.

8 Οι γενικές αρχές που ακολουθούν ισχύουν για όλους:
Η ποσότητα τροφής δηλαδή οι θερμίδες, να είναι τόση ώστε να διατηρείται το βάρος στα επιθυμητά όρια. Η διατροφή να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που απαιτούνται για τον κάθε ένα. Η συνολική ποσότητα του λίπους να μην ξεπερνά το 30% του συνόλου των θερμίδων. Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού θα ήταν σκόπιμο. 55% να καλύπτεται από υδατάνθρακες δηλαδή ψωμί, ρύζι, φρούτα, χόρτα, όσπρια, ζυμαρικά, πατάτες. Η κατανάλωση του καφέ να μη υπερβαίνει τα τρία φλυτζάνια το 24ωρο. Όχι πάνω από δύο ποτά την ημέρα, έτσι ώστε να μην υπερβαινουμε το 5% των ημερησίων θερμίδων. Προσοχή στην ποσότητα της χοληστερίνης που λαμβάνεται από την διατροφή όχι πάνω από 250 mg. Προσοχή στο είδος του λίπους που καταναλώνετε.

9 Τι είναι οι πρωτεΐνες , οι υδατάνθρακες και τα λίπη;
Πρωτεΐνες: Υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας % από την συνολική ημερήσια θερμιδική ανάγκη. Υδατάνθρακες: Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, "καύσιμα" για κάθε λειτουργία του. Σε μία ισορροπημένη διατροφή το 55-60% της ολικής ενέργειας πρέπει να έρχεται από τους υδατάνθρακες. Λίπη: Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες.

10 Σωστή διατροφή! Τι σημαίνει διατροφή;
Διατροφή είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή για να σε κρατάει υγιή. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος διατροφής; Πρέπει να καταναλώνονται διαφορετικά φαγητά από όλες τις ομάδες τροφών της διατροφικής πυραμίδας.

11 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!!!!!!!
ΣΤΕΛΛΑ ΚΩΣΤΗ!!!!! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ!!!!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΜΦΡΕΔΑ!!!!!


Κατέβασμα ppt "Η πυραμίδα των τροφίμων!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google