Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ” Υπεύθυνη καθηγήτρια : Καραγιάννη Ευαγγελή Σχολικό έτος 2013-2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ” Υπεύθυνη καθηγήτρια : Καραγιάννη Ευαγγελή Σχολικό έτος 2013-2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ” Υπεύθυνη καθηγήτρια : Καραγιάννη Ευαγγελή Σχολικό έτος

2 Στα πλαίσια του μαθήματος Σχολική Κοινωνική Ζωή εμείς οι μαθητές αναλάβαμε και υλοποιήσαμε την ερευνητική εργασία (project) με θέμα : “Διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ηπείρου στο χθες και στο σήμερα”. Είναι ένα θέμα που μας βοήθησε : Να κατανοήσουμε τη σημασία της διατροφής Να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα της διατροφής για την επιβίωση,την ανάπτυξη και την υγεία. Να αποκτήσουμε γνώσεις, εμπειρίες (παραδόσεις του τόπου,λαογραφικές γνώσεις). Να αποκτήσουμε επαφή με το κοντινό μας παρελθόν και τις διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος. Να εκφραστούμε ελεύθερα και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Καλλιεργείται το πνεύμα της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας.

3 Στη συγγραφή της εργασίας συμμετείχαν οι μαθητές του Α 2 τμήματος ως εξής : Πρώτη ομάδα Τζίμας Κων/νος Υφαντής Γρηγόριος Ντάφλος Δημήτριος Δεύτερη ομάδα Παπαδήμα Ειρήνη Πανταζή Βικτώρια Παυλίδη Παναγιώτα Τέταρτη ομάδα Τσιότσιος Ηλίας Σολλάκου Κλεβισιάν Πάντου Αναστασία Παπαθανασίου Κων/νος Τρίτη ομάδα Σωτηρίου Βάγια Νταντζάι Ρομίλντα Χρήστου Νικόλαος Πάνου Ελένη

4 Προσφορά διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό για την ανάπτυξη του σώματος, για την καλή λειτουργία του, για την διατήρηση της υγείας και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Γιατί ; λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.

5 Ο στόχος μας είναι : Να αναγνωρίζουμε τις ομάδες τροφίμων Να γνωρίζουμε τα θρεπτικά συστατικά Να εντοπίσουμε τα οφέλη ή τους κινδύνους των τροφίμων Να συνειδητοποιήσουμε την ευεργετική τους επίδραση

6 Η ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε 2 βασικές αρχές : Επιλογή και κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων Κατανάλωση με σύνεση και μέτρο

7 Ομάδα 1η Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Στην ομάδα αυτή ανήκουν : Το γάλα Το τυρί Το γιαούρτι Ροφήματα από γάλα ή ξινόγαλα

8 Ομάδα 2η Φρούτα και χορταρικά Στην ομάδα αυτή ανήκουν Φρούτα (φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψυγμένα.. ) Λαχανικά  Οι ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία μας

9 Ομάδα 3η Δημητριακά και ψωμί Στην ομάδα αυτή ανήκουν Τα δημητριακά Τα προϊόντα των δημητριακών Οι πατάτες

10 Ομάδα 4η Κρέας, ψάρι, όσπρια Στην ομάδα αυτή ανήκουν Κόκκινο κρέας Κοτόπουλο,γαλοπούλα Ψάρι και θαλασσινά Εντόσθια Αβγά Όσπρια

11 Ομάδα 5η Λίπη και έλαια Στην ομάδα αυτή ανήκουν Τα λιπίδια φυτικής προέλευσης Το ελαιόλαδο και οι ελιές Σπορέλαια Φυτικές μαργαρίνες Τα λιπίδια ζωικής προέλευσης Το βούτυρο Ξηροί καρποί

12 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΤΕΣ Οι κοινωνικές ομάδες στην Ήπειρο Σαρακατσαναίοι Πόντιοι Αρβανίτες Βλάχοι μετανάστες

13 ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία Εκτροφή ζώων Παραγωγή γάλακτος, τυριού, μυζήθρας, ξινόγαλου.. Παραδοσιακές πίτες

14 ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι άνθρωποι ασχολούνται με την αλιεία Κατανάλωση ψαριων, οστρακοειδών, μαλάκιων κ.ά. Καλλιέργεια ελιάς, σιταριού, καλαμποκιού, σίκαλης, βρώμης κτλ Καλλιέργεια αμπελιών, παραγωγή κρασιού,τσίπουρου κ.ά.

15 Παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής προϊόντων Παρασκευή τυριού Παρασκευή βουτύρου Παραγωγή και παρασκευή ψωμιού

16 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο σε περιοχές πλούσιες σε παραγωγή καρπών Κατανάλωναν μικρές ποσότητες κρέατος Εναλλακτική μορφή πρωτείνης ήταν τα ψάρια (χαψία) Παρασκευή ζυμαρικών (κορκότα,πληγούρι..) Πλούσια κατανάλωση σε άγρια χόρτα, φρούτα και λαχανικά

17 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Εισήλθαν στην Ελλάδα από τη Ν. Αλβανία ως απλοί μετανάστες Έγιναν χριστιανοί και απέκτησαν ελληνική συνείδηση Χαρακτηριστικό της διατροφής τους Λιακρόκι (κρεατόπιτα) Όσπρια, λαχανικά,ρύζι, παρασκευή ψωμιού

18 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ Ζούσαν ως νομάδες Ενασχόληση με την κτηνοτροφία (πρόβατα) Διατροφή : τυρί, μυζήθρα, ξινόγαλα, όσπρια, ρύζι Αποχή από το κρέας λόγω εκτεταμένης νηστείας Χαρακτηριστικότερο της διατροφής τους : πίτες

19 Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ήταν αρκετά δύσκολη Έτρωγαν φαγητά πλούσια σε λιπίδια και θερμίδες Απουσίαζε το ψάρι από τη διατροφή τους Θεωρούσαν το πρωινό κύριο γεύμα τους

20 Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Συνήθιζαν να τρώνε τα περισσότερα προϊόντα φρέσκα (απουσία ψυγείων..), όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί.. Το κρέας το συντηρούσαν “παστό” Το γάλα το έκαναν γαλοτύρι Το βούτυρο το έλιωναν

21 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

22 Οι ομάδες εργασίας καταλήξανε στα παρακάτω συμπεράσματα: Οι ηλικιωμένοι έχουν κρατήσει τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι νέοι συνδυάζουν παλιότερες συνήθειες με τις σύγχρονες. Όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής αγνών προϊόντων. Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Να προτιμάμε το σπιτικό φαγητό και όχι το έτοιμο προπαρασκευασμένο.

23 Ενδεικτική Βιβλιογραφία Έντυπη βιβλιογραφία Μακρυγιάννη Δ. (2011) : “Όλα τα μυστικά της διατροφής στην εφηβεία”. Μαραζιώτη Ε. “Χτίζω σωστά εμένα”, εκδ. ΦΑΓΕ Ηλεκτρονική βιβλιογραφία Ιατρονέτ Πανελλήνιος σύλλογος διαιτολόγων – διατροφολόγων

24 “Είμαστε ό,τι τρώμε” “Τρώγε, για να ζεις Και μη ζεις, για να τρως”. Σωκράτης

25


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ” Υπεύθυνη καθηγήτρια : Καραγιάννη Ευαγγελή Σχολικό έτος 2013-2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google