Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Θεραπευτικά φυτά και οι ιδιότητές»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Θεραπευτικά φυτά και οι ιδιότητές»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Θεραπευτικά φυτά και οι ιδιότητές»
Οι μαθητές της Δ’ Τάξης του 33ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, με την καθηγήτρια της Πληροφορικής Κουρκάκη Σωτηρία (ΠΕ20), παρουσιάζουν το ψηφιακό φυτολόγιο με θέμα: «Θεραπευτικά φυτά και οι ιδιότητές»

2 Περιεχόμενα Αλθαία Αλόη Βασιλικός Βιβούρνο Γκοτζι Μπερι (Goji Berry)
Δεντρολίβανο Δίκταμο Ευκάλυπτος Ιπποφαές Κανέλα Λουΐζα Μαϊντανός Μαντζουράνα Μαύρο Πιπέρι Μέντα Μύρτιλο (Blueberries) Πιπέρι Καγιέν Ρίγανη Σαλέπι Σέλινο Φασκόμηλο Χαμομήλι

3 Αλθαία Είναι χρήσιμη όταν χρειάζεται ένα βότανο με μαλακτική επίδραση.
Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα του πεπτικού συστήματος και άλλα όπως φλεγμονές του στόματος, ουλίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα.  Επίσης καταπραΰνει τις στομαχικές διαταραχές, τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το κρύωμα. Βοηθά ακόμα σε δερματικές παθήσεις και διαταραχές και ανακουφίζει τους πόνους μυών και τενόντων.  Τα φύλλα της αλθαίας χρησιμοποιούνται για παθήσεις των πνευμόνων και του ουροποιητικού συστήματος. Στην αλθαία αποδίδονται τέλος και ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέφουν τα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό. Κατευνάζει τους μυϊκούς πόνους, εξαφανίζει τους μώλωπες, ωριμάζει τα αποστήματα, καταπολεμά τις ουλίτιδες και τις άφθες, επουλώνει τις πληγές. Βοηθάει τα κουρασμένα νεφρά, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Καταπολεμά τον έντονο και ξερό βήχα και το κρυολόγημα και δρα ως ήπιο αποχρεμπτικό.

4 ΑΛΟΗ Αποκαλείται «φυτό της αθανασίας» και θεωρείται ελιξίριο της μακροζωίας.  Η δράση της είναι ευεργετική για μεγάλο φάσμα ασθενειών. Φαίνεται ότι η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, περιορίζει τους πόνους των μυών και των οστών, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, βοηθάει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλόη χρησιμοποιείται επίσης ως καταπραϋντικό σε ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές και έρπητα και, λόγω της ιδιότητάς της να απορροφάται γρηγορότερα από το νερό, το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται και για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Η αλόη θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.

5 Βασιλικός Ο βασιλικός ( Ώκιμον το βασιλικόν,
Ο βασιλικός ( Ώκιμον το βασιλικόν, λατ. Ocimum basilicum) είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των  Χειλανθών και της τάξης των σωληνανθών. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.  Έχει την ονομασία φυτό του πυρετού  και στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής  χρησιμοποιείται ως αντιπυρετικό. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή φαρμακευτική ως βότανο καθώς πιστεύεται πως είναι καλό διουρητικό, καταπραΰνει το στομαχόπονο και το πονοκέφαλο ενώ στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα μετά από δάγκωμα εντόμου, σκορπιού ή και φιδιού. Την ονομασία του το φυτό την πήρε από το «βασιλιάς» και βασιλιάς είναι ο Ιησούς Χριστός.

6 Γκοτζι Μπερι (Goji Berry)
Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Τα Goji έχουν αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών glycoconjugate, ενώ μπορούν να βοηθήσουν από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο. της μακροζωίας. Είναι μια πλούσια πηγή καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία. Βελτίωση της όρασης, Έλεγχος χοληστερίνης και πίεση αίματος, ρύθμιση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, πρόδρομο του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, Ανακουφίζει από την κατάθλιψη και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και σε μαγνήσιο που μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

7 Βιβούρνο Τονώνει το νευρικό σύστημα
Το φυτό τονώνει το νευρικό σύστημα, είναι διουρητικό, μυοχαλαρωτικό και καταπραϋντικό της μήτρας. Είναι γνωστή άλλωστε η χρήση του σε περιπτώσεις που μια γυναίκα κινδυνεύει να αποβάλει. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της φλεγμονής των ωοθηκών και της υπερβολικής αιμορραγίας την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Καλό είναι πάντως να μην τρώμε τον καρπό γιατί προκαλεί γαστρεντερίτιδα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις θανατηφόρων δηλητηριάσεων. Φυλλοβόλος θάμνος που φθάνει σε ύψος τα 5 μέτρα, με πριονωτά οβάλ φύλλα , λευκά άνθη και μαύρους καρπούς. Περιέχει κουμαρίνες, οξέα, πτητικό έλαιο και ταννίνη. Αντισπασμωδικό και στυπτικό,είναι καλό γιατρικό για γυναικολογικές παθήσεις. Χρησιμοποιείται για τους πόνους της περιόδου, την έντονη αιμορραγία και για την κύηση με προβλήματα αποβολής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σε πόνους του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

8 Δεντρολίβανο Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους. Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα ανθισμένα μέρη του και συλλέγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη. Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως λιβάνι γι αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο. Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας. Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.

9 Θεραπευτικές Ιδιότητες & Χρήσεις
Το δεντρολίβανο είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Τα φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάπατου, μουσκεμένες σε οινόπνευμα, βοη θούν να προκαλούν τριχοφυΐα κάνοντας εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού. Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής. Τα μπάνια που γίνονται με αφέψημα δεντρολίβανου βοηθούν αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς στις αρθρώσεις. Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη. Η σκόνη από τα κονιοποιημένα φύλλα του δεντρολίβανου επουλώνει τις πληγές. Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων. Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία. Βρασμένο δεντρολίβανο με κρασί βοηθάει στον ύπνο. Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

10 Δίκταμο Το Δίκταμο (η έρωντας) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα. Ο Ιπποκράτης της Κω, το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό (στην Κρήτη το αναφέρουν και ως «έρωντα»).

11 Ευκάλυπτος Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται
για τις αναλγητικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδες, αντιρρευματικές, αποσυμφορητικές, αποχρεμπτικές καθιστούν το έλαιο του ευκαλύπτου κατάλληλο για αναπνευστικά προβλήματα όπως πονόλαιμο, άσθμα, βήχα, ρινική συμφόρηση, βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα.  Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου ονομάζεται και έλαιο του πυρετού και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος. Γνωστό ως ισχυρό αντισηπτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, εκδορών και πληγών. Είναι επίσης αποτελεσματικό για τσιμπήματα εντόμων. Σημαντική είναι η αναζωογονητική και τονωτική του δράση. Θεωρείται αποτελεσματικό στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, της ψυχικής νωθρότητας και εξάντλησης. Ανακουφίζει από το στρες και την ένταση. Πιστεύεται ότι λαμβάνοντας εσωτερικά το έλαιο ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματικό βοήθημα από τους διαβητικούς. Ως φυσικό αποσμητικό και αντισηπτικό χρησιμοποιείται για να απολυμάνει την ατμόσφαιρα των δωματίων. Σκοτώνει  βακτήρια και μικρόβια και χρησιμοποιείται και από τα νοσοκομεία. Χρησιμοποιείται και διαλυμένο σε στοματικά διαλύματα μιας και δρα αποτελεσματικά ενάντια στην ουλίτιδα, την πλάκα και τις οδοντιατρικές λοιμώξεις σκοτώνοντας μικρόβια και βακτήρια. Αρκετές οδοντόκρεμες και διαλύματα περιέχουν ευκάλυπτο. 

12 Ιπποφαές Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες. Το επίπεδο βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλό από αυτό των πορτοκαλιών, γι' αυτό χρησιμοποιείται και σε κρυολογήματα. Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο και όλα τα είδη της βιταμίνης Β. Περιέχει περισσότερα από 15 αντιοξειδωτικά. Στο έλαιό του περιέχεται βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ουσιαστικά αμινοξέα και φλαβονοειδή. Αποτελέσματα έδειξαν ότι το έλαιο του είχε μια θεραπευτική αποτελεσματικότητα στον αποχρωματισμό δερμάτων, στις φακίδες, ενάντια της πρόωρης γήρανσης, στην σκλήρυνση του δέρματος, στην απολέπιση, στην ακμή, και στην υποτρπιάζουσα δερματίτιδα. Έχει εξαιρετική συγκέντρωση σε κάλιο. Το έλαιο του Ιπποφαές δεν περιέχει τα μέταλλα που είναι επιβλαβή στο σώμα. Κάποιες από τις θεραπευτικές

13 Ιπποφαές (συνέχεια) Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι ιδιότητές του είναι: Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους. Ρύθμιση του μεταβολισμού. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων του ήπατος, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος, κ.α.

14 Κανέλα Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Χαρακτηρίζεται θεραπευτική χάρη στα συστατικά που περιέχει με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου. Η σιναμαλδεύδη επιδρά στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό. Τα συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Κυριότερα οφέλη της κανέλας: ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος,βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό,έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος.

15 Λουΐζα Το βότανο της Λουίζα ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae και κατάγεται από την Αμερική ενώ στην Ευρώπη την έφεραν οι Ισπανοί τον 17ο αιώνα. Για τα νοσήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος το αφέψημά της είναι ευεργετικό και βοηθάει, όταν υποφέρουμε από δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων. Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία Βοηθά στο αδυνάτισμα και στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών. Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό και αντιπυρετικό. Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων. Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.  Ανακουφίζει από τις ημικρανίες.  Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.  Το ζεστό έγχυμα της Λουίζα είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του βοτάνου, για να πλύνετε και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας. Το έλαιο της βοηθά τις πληγές να επουλωθούν. Ευεργετικό με καταπλάσματα στους νευρικούς πόνους και νευρικές κεφαλαλγίες, καθώς και στους πόνους των αυτιών. Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία.

16 Μαϊντανός Ο Μαϊντανός είναι καλός για την ενίσχυση του ουροποιητικού συστήματος. Η ρίζα του μαϊντανού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ασθένειες της ουροδόχου κύστης. Αν φας πολύ κρεμμύδι ή άλλα πικάντικα μπαχαρικά, ο μαϊντανός είναι η λύση που θα δροσίσει τον οισοφάγο σου και θα σε απαλλάξει (και τους γύρω σου, εννοείται) από τη δυνατή μυρωδιά τους.    Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε μέταλλα και περιέχει περισσότερο σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό. Είναι πηγή βιταμινών Α και Β και περιέχει τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι τα εσπεριδοειδή. Ο μαϊντανός είναι διουρητικός και άρα καλός για τα νεφρά και την πέτρα στην ουροδόχο κύστη. Είναι πολύ καλό εμμηναγωγό. Τέλος, προλαμβάνει τη ρευματοπάθεια και βοηθά στην αντιμετώπιση πρησμένων αδένων.

17 Μαντζουράνα Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία,
την μαγειρική, την ζαχα-ροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. Το ρόφημα της, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς. Οι ανθισμένες της κορυφές χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στην κουζίνα. Από αυτές βγαίνει και το έλαιο που χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιία. Εξωτερικά βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Η μαντζουράνα είναι πιο γνωστή για τις στομαχικές της ιδιότητες ως χωνευτικό και καταπραϋντικό για τους στομαχόπονους. Είναι όμως και ηρεμιστικό και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό . Είναι αποχρεμπτική, απολυμα­ντική, τονωτική και αντισπασμωδική. Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανισμούς και τους στομαχικούς πόνους. Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας

18 Μαύρο Πιπέρι Το κλασσικό μαύρο πιπέρι είναι αυτό που
 Μαύρο Πιπέρι Το κλασσικό μαύρο πιπέρι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην Ελλάδα. Προέρχεται από τους καρπούς των φυτών της οικογένειας Piperaceae και η καυτερή του γεύση οφείλεται στο αλκαλοειδές πιπερίνη. Το μαύρο πιπέρι παράλληλα αποτελεί εξαιρετική πηγή: σιδήρου καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως και μαγγανίου καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 8% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας. Το μαύρο πιπέρι έχει πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που οφείλονται στο στην πιπερίνη αλλά και σε ένα φυτοχημικό που περιέχει, την κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει επίσης και αντιβακτηριακές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό οτι στην Ινδία, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπαχαρικών, παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων αυτού του τύπου. Μάλιστα η κατανάλωση κρέατος που πιθανώς να σχετίζεται με την καρκινογένεση, αντισταθμίζεται με την παράλληλη κατανάλωση μπαχαρικών.

19 Μέντα Η μέντα ή mentha piperita, όπως είναι η λατινική της ονομασία, είναι ένα υβρίδιο της υδρομέντας και του δυόσμου. Πρόκειται για ένα πλούσιο αρωματικό φυτό, που ευδοκιμεί σε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο. Η μέντα περιέχει την μενθόλη, ένα φυτοχημικό που βοηθά να καταπραϋνθούν οι μυϊκοί σπασμοί σε όλο το σώμα, βελτιώνει την πέψη, προστατεύει από την τροφική δηλητηρίαση και ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία. Η μενθόλη στη μέντα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως ένα κατασταλτικό του βήχα, ως. αποσυμφορητικό, έχει αντιβακτηριακά, αντι-ιϊκά και αναλγητικά αποτελέσματα. Σε εργαστηριακές μελέτες, το έλαιο μέντας εξουδετέρωσε τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και τον ιό του απλού έρπητα. Το αιθέριο έλαιο της μέντας βοηθά επίσης στη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εξανθήματα και τους πονοκεφάλους. Η μέντα διατίθεται ως βότανο, ως έλαιο, σε κάψουλες για εντερική επικάλυψη, κάψουλες μαλακής ζελατίνης και ως υγρό εκχύλισμα.

20 Μύρτιλο (Blueberries)
Το Μύρτιλο είναι ένα από τα διάφορα είδη φυτών χαμηλής ανάπτυξης της οικογενείας των Ερεικοειδών, παρά την επιστημονική του ονομασία (λατ. Vaccinium myrtillus) (Βακκίνιον ο μύρτιλλος) που υποδηλώνει ότι ανήκει στα Μυρτοειδή. Εξαπλώνεται ως αυτοφυές, συνήθως μεμονωμένο στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της γης, στα ψηλά βουνά των τροπικών περιοχών και κατά προτίμηση αναπτύσσεται στα όξινα δηλ. μη αλκαλικά εδάφη και σε δροσερές θέσεις. Ακόμα, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών του ρωσικού μύρτιλου ειδικά αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, του παχέος  εντέρου, του καρκίνου του στόματος, του στήθους, του προστάτη, στη μήτρα και στις ωοθήκες! Επίσης, το αφέψημα από φύλλα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας. Τα φύλλα του μπλούμπερρυ έχουν την φήμη ότι προκαλούν υπογλυκαιμία όταν καταναλώνονται σαν αντιδιαβητικά αφεψήματα.

21 Μύρτιλα Θεραπευτικές Ιδιότητες
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν καταναλώνετε αυτά τα μοβ φρουτάκια του δάσους σε οποιαδήποτε μορφή, θα αποκτήσετε καλύτερη νυχτερινή όραση. Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση!!!!!! Το Μύρτιλο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον". Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο

22 Πιπέρι Καγιέν Προέρχεται από ποικιλία της πιπεριάς chili
και η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καπσαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου. Ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση του ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγει- ακών νοσημάτων. Επίσης το πιπέρι καγιέν λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. Λανθασμένα το τσίλι όπως και το πιπέρι καγιέν έχει την φήμη ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους. Αντίθετα όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αλλά τον μειώνουν, αδρανοποιώντας βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση του πεπτικού έλκους. Επίσης διεγείρουν το βλεννογόνο του στομάχου να εκκρίνει προστατευτικά υγρά που εμποδίζουν τη δημιουργία έλκους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν ήδη παρουσιάσει πεπτικό έλκος, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή.

23 Ρίγανη Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Το φυτό έχει ύψος εκ.,έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκ.Αναπτύσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9. Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.  Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Επίσης με λίγη ρίγανη στην τροφή των πτηνών σας κρατάτε τις αρρώστιες μακριά.

24 Σαλέπι Φτιάχνεται από τις ρίζες και τους κονδύλους ενός φυτού που ήταν γνωστό για πολλούς αιώνες στον Ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου από όπου και προήλθε, με το όνομα Όρχις (Orchis mascula που είναι ένας τύπος Ορχιδέας). Στα παλαιά χρόνια του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο, βότανο δηλαδή που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά. Στην σημερινή εποχή, πίνεται ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών.  Τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου . Θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.

25 Σέλινο Το σέλινο είναι ένα πράσινο λαχανικό που έχει φύλλα
Το σέλινο είναι ένα πράσινο λαχανικό που έχει φύλλα με τη μορφή φτερών. Ο συνωστισμός των θρεπτικών ουσιών στο σέλινο έχει οδηγήσει στο γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό χρησιμο- ποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φαρμακευτικό φυτό. Τα οφέλη υγείας του σέλινου δεν είναι μόνο στα φύλλα, ρίζες, και οι σπόροι χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά προϊόντα. Αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία του σέλινο μπορείτε να δείτε αυτά τα στοιχεία της χρήσιμες ουσίες, αμινοξέα, ασπαραγίνη, τυροσίνη, καροτίνη, το νικοτινικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αιθέρια έλαια, Οι βιταμίνες Β, Κ, Ε, προβιταμίνη Α και ασκορβικού οξέος, apiin γλυκοσίδιο , χολίνη, πρωτεΐνες, και apiol. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινο, που θα χρησιμεύσει ως κατασταλτικό, αναλγητικό, επούλωση πληγών, θεραπεία για την παχυσαρκία, για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, η ομαλοποίηση του μεταβολισμού, όπως αντι-αλλεργικό. Αν τρώτε σέλινο, μπορείτε εύκολα να καθαρίσει το αίμα, και επίσης βοηθά με πολλές ασθένειες του δέρματος. Και εάν αναμίξετε το σέλινο με το βούτυρο, θα θεραπεύσει όλες τις πληγές, πληγές, εγκαύματα. Είναι πολύ καλό για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Έχει σχεδόν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες του σώματος, και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Έτσι, αν ξυπνάς κάθε μέρα για να φάει μερικά κοτσάνια σέλινο, τις θερμίδες που έρχονται σε σώμα σας δεν θα ορατό σε αυτόν, και να κορεστεί το σώμα με βιταμίνες πλήρως. Το σέλινο χρησιμοποιείται επίσης ως ένα απλό καρύκευμα των τροφίμων, σούπες, σαλάτες, porridges, ή απλώς ως διακόσμηση για το τραπέζι. Είναι επίσης δυνατό να σβήσει το σέλινο και τα λαχανικά. Ο χυμός του σέλινου είναι απαραίτητος στις αλλεργίες, κνίδωση, δερματίτιδα, προδιάθεση, με την ελονοσία και τον διαβήτη. Και είναι αν μια ζεστή μέρα, πιείτε αρκετό δροσερό χυμό σέλινο, θα αισθανθείτε μεγάλη δροσιά επειδή τείνει να ομαλοποιήσει τη θερμοκρασία του σώματος.

26 Φασκόμηλο Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου (Salvia)  προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω». Οι Γάλλοι το ονομάζουν «τσάι της Ελλάδας» εξαιτίας της αφθονίας του στον τόπο μας. Στην Ελλάδα έχουν εντοπισθεί 23 είδη φασκόμηλου.  Εξαίρετο τονωτικό και  καρδιοτονωτικό. Διεγείρει τα νεύρα, τα επινεφρίδια και το κυκλοφορικό σύστημα. Νευροτονωτικό για κάθε μορφή ατονίας και αδυναμίας, νευρικής αδυναμίας, τρόμου, ίλιγγου (vertigo) και νευραλγιών.  Οξύνει τη διάνοια και τονώνει τη μνήμη (οξυδέρκεια).  Απολυμαντικό της φαρυγγοστοματικής περιοχής. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, αφθών, φαρυγγίτιδας και κατά της ουλίτιδας. Ασκεί βλενολυτική δράση. (βήχας, ιγμορίτιδα).  Έχει αντιβακτηριακή, μυκητοστατική, αντισηπτική, ιοστατική και στυπτική δράση.   Ευεργετικό στο ήπαρ (συκώτι), στα νεφρά και στη χολή. Σπασμολυτικό. Ορμονική δράση: είναι το ισχυρότερο προοιστρογονικό βότανο χρήσιμο ως εκ τούτου στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και  δυσμηνόρροιας (εμμηναγωγό), ιδιαίτερα στις εφιδρώσεις.  Δρα κατά του σακχάρου, των ρευματισμών, της ουρικής αρθρίτιδας και της διάρροιας.  Βοηθά στην διούρηση. Ελαττώνει τα αέρια του εντέρου.  Πλύσεις με το έγχυμά του δρουν κατά της ακμής, των μολύνσεων, των πληγών, των τραυμάτων της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας. Τονώνει και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες. Ανακουφίζει τις κράμπες. Βελτιώνει το χρώμα των σκούρων και γκρίζων μαλλιών. Τονώνει και δίνει λάμψη στα ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά.

27 Χαμομήλι Το χαμομήλι είναι ποώδες  φυτό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Chamomilla. Το γένος περιλαμβάνει περί τα 70 είδη. Το όνομα του σημαίνει μήλο που είναι κάτω στο έδαφος (χάμω - μήλο).  Από τα άνθη του χαμομηλιού κατασκευάζεται τo ομώνυμο αφέψημα. Επίσης, εκχυλίσματα χαμομηλιού χρησιμοποιούνται σε διάφορα καλλυντικά ή σαμπουάν. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων. Διώχνει την αϋπνία: Ίσως μια από τις πιο σημαντικές ιδιότητές του, είναι το ότι μπορεί να σας χαλαρώσει. Καταπραΰνει το άγχος, βοηθά το πεπτικό/γαστρεντερικό, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους. Τονώνει το ανοσοποιητικό, αντιμετωπίζει τα δερματικά προβλήματα, βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια, ελέγχει το διαβήτη, αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.


Κατέβασμα ppt "«Θεραπευτικά φυτά και οι ιδιότητές»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google