Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Νίκος Καζαντζάκης από το Χρίστος Ξανασταυρώνεται Μαριάννα Ηρακλέους Εύη Ευθυμίου Γ2

2 Κατανάλωση ελιάς & υγεία
• Με σημαντικά οφέλη στην υγεία , οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της μεσογειακής μας διατροφής. Ο καρπός τους ήταν από τα αρχαία χρόνια ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς. • Ο καρπός της ελιάς είναι πράσινος και σαρκώδης και μετατρέπεται σε μαύρο-μωβ όταν είναι πλήρως ώριμος. Όταν οι ελιές ωριμάζουν, βγαίνει και το λάδι. Από άποψη υγείας, οι μαύρες ελιές είναι ανώτερες από τις πράσινες ελιές, καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα.

3 Τα οφέλη της ελιάς •Περιέχουν λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό στο θηλασμό, καθώς η έλλειψη αυτού σχετίζεται με δερματικές παθήσεις και ανάπτυξη προβλημάτων στα βρέφη. •Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις ελιές μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και τις φλεγμονές. •Οι βιταμίνες A, D, E και Κ βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τους ενήλικες. •Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά τους προέρχεται από τις πολυφαινόλες, οι οποίες παρουσιάζουν δράση κατά του καρκίνου και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. •Βελτιώνει τις ηπατικές λειτουργίες «καθαρίζοντας» τον οργανισμό λόγω του φυσικού χλωρίου που περιέχει.

4 Τα οφέλη του ελαιολάδου
Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει επιδρούν θετικά στα επίπεδα της χοληστερίνης. To έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ρίχνει την «κακή» (LDL) χοληστερίνη και αυξάνει την «καλή» (HDL). Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με εξαιρετική δράση σε περιπτώσεις άσθματος και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το φυσικό συστατικό ολεοκανθάλη μπορεί να δράσει αποτρεπτικά στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ στο μέλλον ή ακόμα και να συντελέσει στην επιβράδυνση της ασθένειας. Η Αμερικανική Ένωση κατά του Διαβήτη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα συνιστούν την κατανάλωση ελαιολάδου από διαβητικούς, καθώς λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στο να πέσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Μειώνει τις εξάψεις που βιώνουν σε έντονο βαθμό οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Περιέχει τα φυσικά χημικά στοιχεία που μπορούν να μειώσουν τον πόνο. Κάνει καλό στο δέρμα του κεφαλιού και τα μαλλιά. Εμπεριέχεται σε πολλά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος, λόγω του ότι βελτιώνει την ελαστικότητά του και αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει.

5 Παραδοσιακή Υγιεινή Συνταγή Ελιόπιτας
Υλικά: ▪1 ποτήρι πορτοκαλάδα ▪1-1/2 ποτήρι λάδι φυστικέλαιο ▪3 ποτήρια αλεύρι ▪3 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ ▪1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ▪λίγο δυόσμο ▪ελιές μαύρες κομμένες Εκτέλεση: Πρώτα βάζουμε το λάδι και την πορτοκαλάδα και τα ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουτερ και ανακατεύουμε καλά. Τέλος βάζουμε τις ψιλοκομμένες ελιές, το κρεμμύδι και το δυόσμο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για περίπου 45 λεπτά.

6 Προϊόντα Ελιάς Τα κυριότερα προιόντα ελιάς είναι: λάδι
ελιές τσακιστές, μαύρες, ξιδάτες κτλ Βούτυρο σαπούνι φυτικά έλαια Φάρμακα κρέμες σώματος


Κατέβασμα ppt "“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google