Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ Project Β’ Λυκείου ΓΕΛ Πυργετού

2 Εισαγωγή Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή η ανησυχία για τις επιπτώσεις των χημικών προϊόντων στην υγεία έχει προσελκύσει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και έχει στρέψει την προσοχή των ατόμων προς τα φυσικά και φυτικά καλλυντικά.

3 Γενικά Αρωματικά φυτά Μια μεγάλη ομάδα ειδών του φυτικού βασιλείου με κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περιέχουν στα διάφορα μέρη τους αιθέρια έλαια. Βότανα Όλα τα χρήσιμα φυτά των οποίων οι ρίζες, οι μίσχοι, τα άνθη και τα φύλλα χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία χάρη στο άρωμά τους.

4 Γενικά Τα βότανα αποτελούν φυσική πηγή ομορφιάς και υγείας, πηγή πολύτιμων δραστικών συστατικών και ασκούν θεραπευτική και ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλυντικά είτε αυτούσια είτε έπειτα από ειδικές διεργασίες παρασκευής, όπως είναι η έγχυση.

5 Φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων
Δεντρολίβανο Τονωτικό Εξαλείφει τις άφθες Και τον πονόλαιμο Δάφνη Θεραπεύει τη στειρότητα Βοηθητικό πέψης Θεραπεύει το άσθμα

6 Θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων
Μέντα Αντισηπτική Καταπολεμά το συνάχι τη γρίπη και τον πονόλαιμο Δυόσμος Αντιεμετικό Καταπολεμά πόνους στομάχου και θεραπεύει πόνους αυτιών

7 Φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων
Χαμομήλι Θεραπεία δερματικών παθήσεων Τραυμάτων Καταπραϋντικό Αντισηπτικό

8 Τσουκνίδα Θεραπεύει Δαγκώματα σκύλων Γάγγραινες Ρινική αιμορραγία
Αναπνευστικά προβλήματα Πνευμονία Γυναικολογικά προβλήματα Ουρικό οξύ

9 Αντιμετώπιση προβλημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο
Αϋπνία Αν έχετε δύσκολο ύπνο ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε, επωφεληθείτε από τις ηρεμιστικές και υπνωτικές ιδιότητες του μαρουλιού Άγχος Αν πριν από ένα διαγωνισμό ή κάποιο άλλο γεγονός που προκαλεί άγχος δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε, αναζητήστε τις κατευναστικές και υπνωτικές ιδιότητες του φρέσκου βασιλικού.

10 Αντιμετώπιση προβλημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο
Αδυναμία, ατονία Νιώθετε αδυναμία και κόπωση; Υπάρχει ένα κλασσικό γιατροσόφι που θα σας δώσει άμεσα την ενέργεια που σας λείπει. Χτυπήστε τον κρόκο ενός αυγού με όση ζάχαρη θέλετε και με μία κουταλιά ρούμι μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίξτε ένα ποτήρι γάλα σε όλο αυτό ή ζεστό νερό και πιείτε το ρόφημα.

11 Αντιμετώπιση προβλημάτων με τον παραδοσιακό τρόπο
Στα κρυολογήματα τσάι του βουνού ή φασκόμηλο με μέλι λεμόνι και χυμό πορτοκαλιού. Για πονόλαιμο, γαργάρες με λεμόνι και αλάτι. Μαντζουράνα για κοιλιακούς πόνους. Εισπνοές ευκαλύπτου για το κρυολόγημα και για τις λαρυγγίτιδες. Σε χτυπήματα, διαστρέμματα χτυπημένο κρεμμύδι ως κατάπλασμα. Το σκόρδο ρίχνει την πίεση.

12 Τι να χρησιμοποιήσετε αν έχετε:
Πρησμένα μάτια:κατάπλασμα ωμής πατάτας σε γάζα Κόκκινα μάτια:κατάπλασμα από χαμομήλι Μάτια με μαύρους κύκλους:αγγούρι φρεσκοκομμένο σε φέτα Κατάθλιψη:φασκόμηλο, βάλσαμο, μελισσόχορτο Εγκαύματα:ωμή πατάτα, κατάπλασμα από λάχανο

13 Μαλλιά Δεντρολίβανο Μειώνει την τριχόπτωση, την πιτυρίδα, ευνοεί τα λιπαρά μαλλιά, χαρίζει λάμψη και δυναμώνει το σκούρο χρώμα.

14 Μαλλιά Χαμομήλι Δίνει ζωηρές ανταύγειες στα ξανθά μαλλιά και ενισχύει τη φυσική λάμψη των μαλλιών.

15 Παρόμοιες ιδιότητες έχουν και τα εξής φυτά:
Αλόη βέρα – τσουκνίδα – αχιλλαία – καρύδια – κόλιανδρος – ρόδι – πεύκο.

16 Δέρμα Μαϊντανός Καταπολεμά την κυτταρίτιδα, φωτίζει το δέρμα και εξαλείφει τους σκούρους λεκέδες του δέρματος και τις πανάδες.

17 Δέρμα Γεράνι Αυτό το αιθέριο έλαιο έχει εκπληκτική αντιρυτιδική δράση και είναι ωφέλιμο τόσο για τις ευαίσθητες επιδερμίδες όσο και για τα λιπαρά ή ξηρά δέρματα.

18 Δέρμα Καλέντουλα – Σανταλόξυλο – Τεϊόδεντρο
Διευκολύνουν την εξαφάνιση της ακμής, των μαύρων στιγμάτων και των σπυριών. Επίσης η αχιλλαία, η τσουκνίδα, η αμυγδαλιά, το πράσο, το χαμομήλι και άλλα ευνοούν σημαντικά το δέρμα και καταπολεμούν τις παθήσεις του.

19 Γενικές πληροφορίες Ο βασιλικός χρησιμοποιείται τόσο στη σαπωνοποιία όσο και στην αρωματοποιία. Αρωματικά φυτά που είναι κατάλληλα επίσης για την αρωματοποιία είναι ο μαϊντανός, η ρίγανη, η ερυθρανθής σαλβία και η μακροφυλλη μέντα.

20 Γενικές πληροφορίες Το κόκκινο τσάι δυναμώνει τα μαλλιά.
Λουίζα – το λεμονόχορτο βοηθάει στο αδυνάτισμα. Το ροδόξυλο βοηθά στην ευεξία και στην αύξηση της ερωτικής διάθεσης και έχει αναζωογονητική δράση. Η γνήσια λεβάντα είναι καλλωπιστικό φυτό και είναι τονωτική. Βοηθάει στην χαλάρωση και είναι κατάλληλη για δερματοπάθειες. Το τίλιο και η ροδιά εξαφανίζουν ρυτίδες.

21 Γιασεμί 300 περίπου είδη Ευχάριστο άρωμα Αναρριχώμενος θάμνος
Διακοσμητικό φυτό Ευαίσθητο στο κρύο. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία

22 Γλυκάνισος Ωριμάζει το φθινόπωρο Παραλαβή ελαίου
Κατάγεται από την Ασία Ύψος εκ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη φαρμακευτική Αρωματίζει τα τσίπουρα

23 Δίκταμος Έχει αντισηπτική τονωτική δράση
Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων Καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος Χρησιμοποιείται και ως αφέψημα Ανακουφίζει πονοκεφάλους, πονόδοντους και αποστήματα

24 Ευκάλυπτος Αγγειόσπερμα δικότυλο ιθαγενές φυτό
Βοηθά στην αρθρίτιδα, στον άσθμα, στον βήχα, στους ρευματισμούς. Χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην φαρμακοποιία και στην οδοντοκρεμοποιία. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ζεστό κλίμα.

25 Θυμάρι Ανθίζει το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Είναι αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητικό βότανο. Συνιστάται για προβλήματα πέψης, για κρυοπαγήματα και για το βήχα. Χρησιμοποιείται και για εντριβές ρευματικών πόνων.

26 Κόλιανδρος Κυρίαρχο συστατικό μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, καλλυντικών και ερωτικών φίλτρων. Είναι χωνευτικό με αφροδισιακές ιδιότητες. Βοηθά στη νευρική ανορεξία και στη νευρική κόπωση. Εξασφαλίζει αθανασία ψυχής. Έχει αναλγητική, αντισηπτική και λιποδιαλυτική δράση.

27 Ρίγανη Πολυετές ιθαγενές φυτό. Έχει ύψος 30-60 εκατοστά.
Έχει όμοιες ιδιότητες με τη μαντζουράνα. Ανθίζει τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

28 Βότανα και Ιατρική

29 Δυόσμος Έχει βλαστούς και ωοειδή πράσινα φύλλα με άνθη μικρά ρόδινα ή μωβ. Είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο, ανακουφίζει τον πόνο στις κλειδώσεις και τον πονοκέφαλο.

30 Βαλεριάνα Έχει πτεροειδή φύλλα και μικρά άσπρα ή ρόδινα άνθη.
Χρήσιμη είναι η ρίζα αλλά σε μερικές περιπτώσεις και ολόκληρο το φυτό. Το άνθος μαζεύεται το καλοκαίρι, ενώ οι ρίζες το φθινόπωρο. Η ρίζα χρησιμοποιείται για την καταπράυνση των νεύρων, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Η χρήση της πρέπει να γίνεται για μια βδομάδα και να ακολουθεί διάλλειμα τριών εβδομάδων.

31 Ερωτηματολόγιο 1η ερώτηση:
Γνωρίζεις τι είναι τα αρωματικά φυτά/βότανα;

32 Ερωτηματολόγιο 2η ερώτηση:
Μπορείς να αναφέρεις 3 αρωματικά φυτά/βότανα;

33 Ερωτηματολόγιο 3η ερώτηση:
Έχεις χρησιμοποιήσει αρωματικά φυτά/βότανα αντί φαρμάκων;

34 Ερωτηματολόγιο 4η ερώτηση:
Αν τα έχεις χρησιμοποιήσει ως φάρμακα, είδες θετικό αποτέλεσμα;

35 Ενημέρωση από τον γεωπόνο Παλούκα Β.

36 Εργασίες στον κήπο

37 Οι «κηπουροί» του Β2


Κατέβασμα ppt "ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google