Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45) Για να υπολογίσουμε τη διαγώνιο x του τετραγώνου… Από το Πυθαγόρειο Θεώρημα έχουμε : Άρα : x 2 = 2. Ποιου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45) Για να υπολογίσουμε τη διαγώνιο x του τετραγώνου… Από το Πυθαγόρειο Θεώρημα έχουμε : Άρα : x 2 = 2. Ποιου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45) Για να υπολογίσουμε τη διαγώνιο x του τετραγώνου… Από το Πυθαγόρειο Θεώρημα έχουμε : Άρα : x 2 = 2. Ποιου αριθμού όμως το τετράγωνο μας δίνει 2; Kοιτάξτε προσεκτικά την επόμενη διαφάνεια… Δοκιμάστε…. μήπως του 1, μήπως του 2…

2 Τι παρατηρείτε ;

3 § 2.3 Προβλήματα με Άρρητους αριθμούς (σελ. 49) ----------------------------------------------- Γνωρίζουμε : δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με απόλυτη ακρίβεια την τιμή ενός άρρητου αριθμού. Παραδείγματα :

4 Προσπαθήστε να λύσετε το παρακάτω πρόβλημα : Κατά τη μετακίνηση ενός οδηγού από την πόλη Α στην πόλη Β, μετά στο χωριό Γ και από το χωριό Γ στο χωριό Δ, ο μετρητής του αυτοκινήτου του κατέγραψε τις αποστάσεις ΑΒ=20 km, ΒΓ=13 km και ΓΔ=5 km. Ποια είναι η απόσταση από το χωριό Δ στην πόλη Α ;

5 Λύση

6 Ακόμα ένα πρόβλημα (σελ.49) Μπορούμε να σηκώσουμε όρθιο το ντουλάπι του διπλανού σχήματος ; Μήπως κάπως έτσι ;

7 Ασκήσεις για το σπίτι Τις ασκήσεις 1, 2, 3 στη σελίδα 51 του σχολικού βιβλίου Επίσης : 1) 6cm 4 cm Α Β Γ Δ Ε Στο διπλανό σχήμα να υπολογίσετε το εμβαδόν του τετραγώνου ΒΓΔΕ και τη διαγώνιό του ΓΕ. (Απ. 52cm 2, 10,20 cm)

8 2) Α Δ Β Γ 50 m 60 m 90 m Στο διπλανό σχήμα αποτυπώνεται ένας αγρός. Να υπολογίσετε το εμβαδόν του. (Απ. 3130,5 m 2 )

9 Έτσι …για επανάληψη και εξάσκηση

10 Και δυο Προβλήματα Το καλάμι Mια σπείρα με άπειρους άρρητους αριθμούς

11 Το πρόβλημα με το καλάμι (από τη φύση με αγάπη…) Σε ένα ρυάκι βρισκόταν ένα καλάμι ύψους 9 m το οποίο έσπασε σε κάποιο σημείο του (από το βάρος ενός μεγάλου πουλιού) και το σπασμένο τμήμα του έγειρε και άγγιξε στο έδαφος. Το σημείο που άγγιξε απέχει 3m από τη βάση του καλαμιού. Σε πoιό σημείο έσπασε το καλάμι και πόσο ήταν το σπασμένο τμήμα του; 9 m 3 m Το καλάμι αρχικά Το σπασμένο καλάμι Απάντηση : έσπασε στα 4 m και το σπασμένο κομμάτι ήταν 5 m. A B Γ

12

13 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Συνοπτικός πίνακας της ανάπτυξης των Μαθηματικών μέχρι το 2000 μ.Χ. της κ. Χριστίνας Φίλη, Kαθηγήτριας Ε.Μ.Π. (από το περιοδικό Ευκλείδης Β΄, 2000).

14

15

16


Κατέβασμα ppt "Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ § 2.2 Άρρητοι αριθμοί (σελ. 45) Για να υπολογίσουμε τη διαγώνιο x του τετραγώνου… Από το Πυθαγόρειο Θεώρημα έχουμε : Άρα : x 2 = 2. Ποιου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google