Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας
Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας Αββαείο του Πέλλαπαϊς Μοναστήρι Αγίου Χρυσοστόμου Φρούριο Βουφαβέντο Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα

2 ΣΤΟΧΟΙ Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να μπορούν να:
Αναφέρουν με συντομία τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία που αναφέρονται στα πιο κάτω μοναστήρια και φρούρια της επαρχίας Κερύνειας: Αββαείο του Πέλλαπαϊς Μοναστήρι Αγίου Χρυσοστόμου Φρούριο Βουφαβέντο Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα

3

4

5 Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Κερύνειας κτισμένο σε βραχώδη κρημνό.
Αββαείο του Πέλλαπαϊς Ονομασία Πιστεύεται ότι προέρχεται από την παράφραση των αρχαίων Γαλλικών Abbaye de la Paix = Αββαείο της ειρήνης Αρχικά ονομαζόταν Πισκοπιά ή Επισκοπιά γιατί εκεί βρισκόταν η κατοικία του επισκόπου Κερύνειας. Προς το τέλος του 15ου αιώνα ονομάστηκε Λευκό Αββαείο και Παναγία Ασπροφορούσα. Θέση Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Κερύνειας κτισμένο σε βραχώδη κρημνό.

6 Ιστορία Για πρώτη φορά αναφέρεται ως κοινότητα των μοναχών του ταγματος του Αγίου Αυγουστίνου. Το μοναστήρι απέκτησε μεγάλη δύναμη και συχνά δεν υπάκουε στον Αρχιεπίσκοπο Λευκωσίας. Το μοναστήρι κατέχει κομμάτι του τιμίου σταυρού το οποίο δόθηκε από τον Ιππότη της Πάφου το 1241. Ο Ούγος ο Γ΄παραχώρησε στον Ηγούμενο της Μονής το δικαίωμα να φέρει μήτρα αρχιερέα, σπαθί επίχρυσο και επίχρυσα σπιρούνια. Ο Ιωάννης ο Α΄, γιός του Ούγου Γ΄πρόσθεσε μεγαλοπρεπή διαμερίσματα , στα οποία διέμενε. Το 1373 μ.χ. οι Γενουάτες λεηλάτησαν το Αββαείο . Το μοναστήρι βρισκόταν σε παρακμή πριν τη Τουρκική κατάκτηση του 1570. Με τη κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570 το μοναστήρι δόθηκε στους Έλληνες χωρικούς όπου και ονομάστηκε Παναγία Ασπροφορούσα.

7 Περιγραφή Είναι το ωραιότερο δείγμα μοναστηριού γοτθικού ρυθμού στην Ανατολή. Αποτελείται από την εσσωτερική αυλή , με στοά γύρω γύρω , την εκκλησία, τη τραπεζαρία, το συνοδικό , τα δωμάτια των μοναχών,τα εργαστήρια, τις αποθήκες το θησαυροφυλάκιο και το μαγειρείο.

8

9 Μοναστήρι Αγίου Χρυσοστόμου
Δεν είναι ακριβώς γνωστή η ημερομηνία ίδρυσης του. Πιστεύεται ότι χτίστικε τέλος του 9ου αιώνα μ.χ. Είναι χτισμένο στη νότια πλευρά του πενταδακτύλου, κάτω από το φρούριο Βουφαβέντο. Παράδοση : Η παράδοση αναφέρει ότι το μοναστήρι χτίστηκε από τη Ρήγαινα, μετά από την εμφάνιση του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου σε αυτή . Η Ρήγαινα παρά τα πλούτη της ήταν δυστυχισμένη γιατί υπέφερε από λέπρα . Η μόνη της παρηγοριά ήταν ένα σκυλάκι το οποίο αγαπούσε πολύ και έπαιζε συχνά μαζί του γιαυτό και του κόλλησε και την αρρώστια. Κάποια μέρα πρόσεξε ότι το σκυλάκι γιατρευόταν σταδιακά. Τότε έβαλε ένα από τους υπηρέτες της να το παρακολουθήσει και αυτός της είπε ότι το σκυλάκι λουζόταν κάτω από ένα βράχο στη ρίζα ενός βουνού.

10 Το ίδιο έκανε καθημερινά η βασίλισσα μέχρι που γιατρεύτηκε
Το ίδιο έκανε καθημερινά η βασίλισσα μέχρι που γιατρεύτηκε. Τότε παρουσιάστηκε στον ύπνο της ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και της είπε να χτίσει στο μέρος αυτό ναό στο όνομα του και να μείνει εκεί σε όλη της τη ζωή. Η βασίλισσα πήρε μαζί της και μοναχούς όπου έμειναν μαζί της μέχρι το θάνατο της . Στο μοναστήρι αυτό έζησε και ο Άγιος Νεόφυτος στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σήμερα υπάρχουν στο μοναστήρι δύο εκκλησίες. Η μια είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και η άλλη στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

11 Η κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Mονή Βατοπεδίου, Άγιον Όρος)

12 Φρούριο Βουφαβέντο Ονομασία
Η αρχική του ονομασία ήταν «Buflerentum ή Buflevent» Βουφαβέντο = μέρος που αψηφά τον άνεμο. Η λέξη Βουφαβέντο πιστεύεται ότι προέρχεται από τη λατινοποίηση της λέξης «Κουτσαφέντης» Το κάστρο κάποτε είχε και την ονομασία « Φρούριο των Λεόντων» Θέση Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λευκωσίας. Είναι χτισμένο σε κορυφή βουνού ύψους 95 μέτρων, στο πενταδάκτυλο. Το φρούριο ήταν κυριολεκτικά απόρθητο λόγω της βραχώδους διαμόρφωσης της περιοχής και του μεγάλου υψομέτρου που βρίσκεται.

13 Ιστορία Χτίστικε από τους Βυζαντινούς κατά τον 11ον αιώνα ή αρχές του 12ου από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό. Ήταν η εποχή των σταυροφοριών όπου οι Βυζαντινοί από τη μια βοηθούσαν τους σταυροφόρους και από την άλλη τους παρακολουθούσαν στενά. Την ίδια εποχή οι Σελτσούκοι Τούρκοι είχαν σχεδόν κατακτήσει ολόκληρη την Ασία. Το το Φρούριο παραδόθηκε από τον Ισαάκιο Κομνηνό στον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Το φρούριο παράκμασε επί Ενετοκρατίας γιατί δεν το θεωρούσαν σημαντικό οχυρωματικό έργο.

14 Περιγραφή Το φρούριο διατηρεί τον αρχικό του χαρακτήρα μέχρι σήμερα. Χωρίζεται σε τρείς ζώνες όπου υπάρχουν κατασκεύες από τους Βυζαντινούς και τους Φράγκους. Αποτελείται από δωμάτια διαμονής , σταύλους , υδατοδεξαμενές και οπλοστάσια. Απο το Φρούριο είναι ορατή η βόρεια ακτή του νησιού, η Αμμόχωστος , η Λάρνακα, η Λευκωσία και η περιοχή μεταξύ Τροόδους και Πενταδακτύλου. Η πρόσβαση στο Φρούριο από ανατολικά, δυτικά και βόρεια είναι εντελώς αδύνατη.

15

16

17

18 Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα
Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα Θέση Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πενταδακτύλου και είναι χτισμένο σε μια κορυφή ύψους 670 μέτρων Ονομασία Την ονομασία Άγιος Ιλαρίωνας την πήρε από τον Άγιο Ιλαρίωνα ο οποίος ασκήτεψε στην περιοχή αυτή γύρω στον 6ον με 8ον αιώνα . Οναμαζόταν και «Δίδυμος» απο τις δίδυμες κορυφές του βουνού στο οποίο είναι χτισμένο. Οι Φράγκοι το μετονόμασαν σε « Ντιέ Ντ’ Αμούρ» που σημαίνει « Θεός της Αγάπης».

19 Ιστορία Χτίστηκε στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας , πιθανόν στα τέλη του 11ου αιώνα Χρησίμευε ως αμυντικό οχυρωματικό έργο και ως παρατηρητήριο. Το φρούριο αναφέρεται για πρώτη φορά το 1191 μ.χ. όταν ο Ριχάρδος ο Λεντόκαρδος ανάγκασε τον Ισαάκιο Κομνηνό, ο οποίος ήταν κλεισμένος στο κάστρο να παραδοθεί. Το φρούριο ενισχύθηκε πιθανόν από τους Λουζινιανούς όταν κατέλαβαν τη Κύπρο. Αναφέρεται ότι το 1229 μ.χ. και το 1232 μ.χ. ο Ιωάννης Ντ’ Ιβελίν νίκησε τους οπαδούς του αυτοκράτορα Φρειδερίκου οι οποίοι αναγκάστηκαν να κλειστούν στο φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα.

20 Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα

21

22 Όμορφη και παράξενη πατρίδα...1982...
Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης Μουσική: Δημήτρης Λάγιος 1.Γιώργος Νταλάρας 2.Γιάννης Κότσιρας Όμορφη και παράξενη πατρίδα ωσαν αυτή που μου `λαχε δεν είδα Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά στήνει στην γη καράβι κήπο στα νερά κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται Όμορφη και παράξενη πατρίδα ω σαν αυτή που μου `λαχε δεν είδα Κάνει να πάρει πέτρα την επαρατά κάνει να τη σκαλίσει βγάνει θάματα μπαίνει σ’ ένα βαρκάκι πιάνει ωκεανούς ξεσηκωμούς γυρεύει θέλει τύρρανους Όμορφη και παράξενη πατρίδα ω σαν αυτή που μου `λαχε δεν είδα Και ...καλή λευτεριά...

23 Τι έχουμε μάθει σήμερα…
Σημαντικά ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία που αναφέρονται στα μοναστήρια που βρίσκονται στην επαρχία Κερύνειας Αββαείο του Πέλλαπαϊς και Μοναστήρι Αγίου Χρυσοστόμου και στα σημαντικότερα φρούρια της επαρχίας Κερύνειας: Φρούριο Βουφαβέντο Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνα

24 Εργασία στη τάξη Ποια παράδοση συνδέεται με το κτίσιμο της μονής τους Αγίου Χρυσοστόμου; Ποιος Άγιος της εκκλησίας μας έζησε εκεί στα πρώτα χρόνια της ζωής του; Αναφέρετε τέσσερις ονομασίες που δόθηκαν κατά καιρούς στο Αββαείο του Πελλαπαïς Ποια προνόμια κατείχαν οι Ηγούμενοι της μονής του Αβαείου; Ποια η αξία του μοναστηριού ως οικοδόμημα; Το φρούριο Βουφαβέντο ονομαζόταν και ………………… ή ……………………. Το φρούριο Βουφαβέντο κτίστηκε από τους …………………………. Το φρούριο ως κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από …………………………………………………………………………… Από πού πήρε τη ονομασία του το φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα; Πως ονομαζόταν διαφορετικά το φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα; Ποιοι το έκτισαν , πότε και σε τι χρησίμευε το φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα;


Κατέβασμα ppt "Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google