Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΣΤΡΑ Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014

2 Το κάστρο της Κερύνειας
Το φρούριο της Κερύνειας είναι κτισμένο γύρω από μια εσωτερική αυλή. Χώροι διαμονής, αποθηκευτικοί χώροι, φυλακές αποθήκες, οπλαποθήκες, θολωτές δεξαμενές περιβάλλουν την αυλή. Στην είσοδο υπήρχε μια κρεμαστή γέφυρα πάνω από την τάφρο. Τα νεώτερα χρόνια η εσωτερική αυλή του φρουρίου χρησιμοποιήθηκε για διάφορες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α. Μέσα σε ειδικά διασκευασμένη αίθουσα φυλάσσεται το αρχαίο καράβι της Κερύνειας. Από το βιβλίο «Η κατεχόμενη γη μας»

3 Το κάστρο της Κερύνειας
Το κάστρο της Κερύνειας χτίστηκε το 1208 από τους Φράγκους στη θέ­ση που υπήρχε πρωτύτερα Βυζαντινό φρούριο, για υπεράσπιση της πόλης και του λιμανιού της. Υπάρχει ακόμα ο Βυζαντινός ναός του Άγιου Γεωργίου μέσα στο κάστρο. Ήταν πολύ ισχυρό. Παρόλο που πολιορκήθηκε εννιά φορές, ποτέ δεν πάρθηκε με έφοδο. Λογγοβάρδοι, Γενουάτες, Μαμελούκοι, δοκίμασαν εναντί­ον του όλες τις πολεμικές μηχανές της εποχής, μα δεν κατάφεραν να το εκπορθήσουν. Μονάχα με δόλο το κυρίευαν ή με συνθηκολόγηση. Επιδιορθώθηκε από τους Βενετσιάνους και σήμερα βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Εκεί βρίσκονται τώρα το «καράβι της Κερύνειας» που ανασύρθηκε από τα βάθη της Κερυνειώτικης θάλασσας κι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Κύπρου.

4 Το κάστρο της Καντάρας Είναι χτισμένο σε βραχώδη κορυφή ύψους 620 μέτρων. Δεσπόζει της βό­ρειας παραλίας και της ανατολικής Μεσαορίας και ελέγχει την είσοδο της Καρπασίας. Σ' αυτό αιχμαλωτίστηκε ο Ισαάκιος Κομνηνός από το Ριχάρδο Λεοντόκαρδο. Το 1230 ο αντιβασιλιάς Ιωάννης ντ' Ιμπελίν πολιόρκησε και πήρε το κάστρο από μια φιλογερμανική ομάδα που κατέφυγε εκεί. Χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο όσο καιρό κρατούσαν οι Γενουά­τες την Αμμόχωστο, από τους Φράγκους βασιλιάδες. Καταστράφηκε από τους Βενετσιάνους.

5 Το Βουφάβεντο Είναι χτισμένο στη δεύτερη σε ύψος κορυφή του Πενταδάκτυλου (950 μ.). Δεν ήταν μεγάλο κάστρο, μα ήταν απόρθητο. Εκεί κατέφυγαν το 1232 οι συγγενείς του αντιβασιλέα Ιωάννη ντ' Ιμπελίν κι η γερμανόφιλη ομάδα του Έημερη Μπαρλέ δεν μπόρεσε να το κυριεύσει. Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν φυλακή κατά τη Φραγκοκρατία. ΄Ηταν το καλύτερο παρατηρητήριο της Κύπρου. Καταστράφηκε κι αυτό από τους Βενετσιάνους. Στη νότια πλαγιά του Βουφαβέντο βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου.

6 Το κάστρο του ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
Είναι χτισμένο σε κορφή ύψους 725 μ. όπου είχε ασκητέψει ο Άγιος Ιλαρίωνας ο Μέγας τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το 1230 μ.Χ. το πήρε ο Γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Βαρβα-ρόσσας (Κοκκινογένης) που είχε πάρει μέρος στην Έκτη Σταυροφορία μα τον έδιωξε ύστερα από δυο χρόνια ο Φράγκος αντιβασιλέας της Κύπρου Ιω­άννης ντ' Ιμπελίν. Χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο κατά των Γενουατών το 1382 από τον Φράγκο κόμη Αντιόχειας Ιωάννη ντε Λουζινιάν. Εκεί σκότωσε και τους Βούλ­γαρους μισθοφόρους που τον βοήθησαν γκρεμίζοντας τους με δόλο από ένα παράθυρο στο βάραθρο. Διατηρούνται σήμερα μισοχαλασμένα διάφορα τμήματα του κάστρου που κατάστρεψαν οι Βενετσάνοι. (Πηγή: Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι, Ε΄-Στ΄τάξης, σ.165)

7 ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Ισχυρά, ογκώδη τείχη, μέσου ύψους 15 και πάχους 8 μέτρων, περιβάλ­λουν τη μεσαιωνική Αμμόχωστο. Χτίστηκαν από τους Φράγκους κι ενισχύθηκαν από τους Βενετσιάνους. Έχουν δυο πύλες, μια προς τη θάλασσα και μια προς τη στεριά. Διαθέτουν εσωτερικές σκάλες προς τους προμαχώνες και πύργους. Πιο σπουδαίος είναι ο Πύργος του Οθέλλου που πήρε το όνομα του από το όνομα του ήρωα της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, που τοποθέτησε τα γεγονότα του έργου του να διαδραματίζονται σ' αυτόν, Η Αμμόχωστος χάρη στα ισχυρά τείχη της και στη γενναιότητα των λίγων υπερασπιστών της άντεξε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις πολυάριθμων Τούρκων για εννιά μήνες το Δεν πατήθηκαν τα τείχη. Οι υπερασπιστές της παρά­δωσαν την πόλη όταν έλειψαν οι τροφές και τα πολεμοφόδια κι ύστερα από συμφωνία με τους Τούρκους. Οι Τούρκοι δεν κράτησαν τη συμφωνία. Οι αρχηνοί των υπερασπιστών της πόλης είχαν μαρτυρικό θάνατο. (πηγή: Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι)


Κατέβασμα ppt "Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google