Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα επαρχίας Πάφου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα επαρχίας Πάφου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα επαρχίας Πάφου
Παλαίπαφος Ιερό της Αφροδίτης Λουτρά της Αφροδίτης Πέτρα του Ρωμιού Μάριον – Αρσινοη Φοντάνα Αμορόζα Πάρκο πουλιών

2 ΣΤΟΧΟΙ Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρουν βασικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τα παρακάτω αξιοθέατα και αρχαιολογικά μνημεία της επαρχίας Πάφου και να αξιολογούν τη συμβολή τους στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της: Παλαίπαφος Ιερό της Αφροδίτης Λουτρά της Αφροδίτης Πέτρα του Ρωμιού Μάριον – Αρσινοη Φοντάνα Αμορόζα Πάρκο πουλιών

3 ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΣ

4 Θέση – Ονομασία – Ίδρυση Βρίσκεται 15 χιλ. ανατολικά από την Πάφο.
ΚΟΥΚΛΙΑ - ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΣ Θέση – Ονομασία – Ίδρυση Βρίσκεται 15 χιλ. ανατολικά από την Πάφο. Το όνομα Κούκλια της δόθηκε από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής έβρισκαν συχνά πήλινα αγαλματάκια γυναικών , κουκλιά ή κούκλια. Ιστορικά – Μυθολογικά στοιχεία Πιστεύεται ότι υδρύθηκε από Αχαιούς μετανάστες στο τέλος του 13ου αιώνα π.χ. Σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε από το βασιλιά Κυνήρα πατέρα του Άδωνη.

5 Αρχαίοι ιστορικοί όπως ο Παυσανίας και ο Όμηρος κάνουν αναφορά για το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται στα Κούκλια. Ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις της Κύπρου. Κατά τον 7ο – 4ο αιώνα π.χ. η Παλαίπαφος βρισκόταν σε ψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Τον 4ον αιώνα π.χ. Ο βασιλιάς Νικοκλής ίδρυσε τη Νέα Πάφο η οποία έγινε πρωτευουσα ολόκληρης της Κύπρου. Στην Ελληνιστική περίοδο η Παλαίπαφος άρχισε να παρακμάζει Κατά τον 1ο αιώνα μ.χ. θεωρείτο μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κύπρου.

6 Το 15 μ.χ. και 323 μ.χ. η Παλαίπαφος υπέστη καταστροφές από σεισμούς αλλά συνέχιζε να ακμάζει.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο υποβιβάστηκε σε ένα μικρό χωριό. Στη περίοδο των Λουζινιανών κτίστηκε στα Κούκλια κάστρο που χρησίμευε ως αρχηγείο για τον έλεγχο των φυτειών ζαχαροκάλαμου και κατεργασίας της ζάχαρης. Καταστράφηκε από τους Μαμελούκους Τούρκους αλλά ξανακτίστηκε από αυτούς και έγινε τσιφλίκι του Χαλίφη των Κουκλιών. Το ψηφιδωτό της Λήδας και του Κύκνου που βρέθηκε στη Παλαίπαφο αναπαραστεί την ένωση της Λήδας και του Κύκνου (Δίας), όπου γεννήθηκαν οι Διόσκουροι (Κάστορας και Πολυδεύκης)

7 Εικόνες από τα αρχαία και σημερινά Κούκλια

8

9 ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ Ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει ότι το ιερό κτίστηκε από τον Αγαπήνορα βασιλιά της Αρκαδίας γύρω στον 12ον αιώνα π.χ. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε από τον βασιλιά Κινύρα πατέρα του Άδωνη. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδρυση της πόλης και παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας, συχνά αναφέρεται σε συγγράμματα κλασσικών συγγραφέων. Στο ναό γίνονταν γιορταστικές τελετές προς τιμή της θεάς Αφροδίτης, οι οποίες περιλάμβαναν πομπές, θυσίες και μυήσεις. Στις εκδηλώσεις λάμβαναν μέρος και άνθρωποι από άλλα μέρη. Στο ιερό υπήρχε μαντείο το οποίο επισκέφθηκε ο αυτοκράτορας Τίτος το 69 μ.χ.

10

11

12

13 Σύμφωνα με τη παράδοση η θεά Αφροδίτη σύχναζε στο μέρος.
ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ Βρίσκονται σε γραφική τοποθεσία στη περιοχή του Ακάμα. Απέχουν 9,5 χιλ. από τη πόλη της Χρυσοχούς και 50 χιλ. βορειοδυτικά της Πάφου. Σύμφωνα με τη παράδοση η θεά Αφροδίτη σύχναζε στο μέρος. Είναι μια λιμνούλα 5 μέτρων διάμετρο και 1 μέτρο βάθος , έχει πάντα πεντακάθαρο νερό . Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη μαγεία του τοπίου καθώς η πυκνή βλάστηση , οι ακτίδες του φωτός που την διαπερνούν προσφέρουν στο επισκέπτη αξέχαστες στιγμές.

14

15

16 Πρόκειται για Ηφαιστειογενή βράχο.
ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάφου, στην ακροθαλασσιά μεταξύ των χωριών Κούκλια και Πισσούρι. Πρόκειται για Ηφαιστειογενή βράχο. Η πέτρα συνδέεται με δύο παραδόσεις: Η πρώτη αναφέρει ότι ο θρυλικός ήρωας Διγενής Ακρίτας πέταξε αυτό το βράχο για να τσακίσει τα καράβια των Σαρακηνών. Η δεύτερη αναφέρεται στη θεά της ομορφιάς Αφροδίτη όπου σε αυτό το μέρος αναδύθηκε από τους αφρούς των κυμάτων, γι αυτό και ονομάζεται πέτρα ή βράχος της Αφροδίτης

17

18

19

20

21 ΜΑΡΙΟΝ – ΑΡΣΙΝΟΗ Ιδρύθηκε από Αχαιούς αποίκους. Η παράδοση λέει ότι ιδρύθηκε από τον Μαριέα. Ήταν ένα από τα Κυπριακά βασίλεια. Διατηρήθηκε μέχρι την εποχή των Πτολεμαίων. Ιστορία της πόλης Είναι περισσότερο γνωστή για το διάστημα από το 725 π.χ. μέχρι το 475 π.χ. Γνώρισε μεγάλη εμπορική ακμή. Ήταν κέντρο εξαγωγής χαλκού και εισαγωγής Ελληνικών αγγείων. Όλα τα στοιχεία ήταν Ελληνικά στην πόλη του Μαρίου. Υπήρχαν ιερά του Δία, του Απόλλωνα και της Αφροδίτης

22 Το 312 το βασίλειο του Μαρίου με βασιλιά τον Στασίοικο καταστράφηκε από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Πάφο και ο βασιλιάς πουλήθηκε ως σκλάβος. Η πόλη ξανακτίστηκε και μετονομάστηκε σε Αρσινόη (αδελφή του Πτολεμαίου) Αναπτύχθηκε και πάλι χωρίς όμως να αποτελεί βασίλειο. Κατά τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια ήταν μια από τις πρώτες επισκοπές. Μετά τον μεσαίωνα ονομάστηκε Πόλη ή Πόλη Χρυσοχούς Σήμερα είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής.

23

24 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΙΟΥ – ΑΡΣΙΝΟΗΣ

25 Φοντάνα Αμορόζα Πηγή η οποία βρίσκεται πέντε μίλια δυτικά των Λουτρών της Αφροδίτης Λέγεται ότι όποιος πιει από αυτή την πηγή θα ερωτευτεί Η παράδοση αυτή σώζεται από τα πολύ παλία χρόνια

26

27

28

29 Paphos Bird Park - Πάρκο πουλιών
Βρίσκεται στον κύριο δρόμο του Κόλπου των Κοραλλίων και Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην Πάφο. Είναι ενδιαφέρον πάρκο με τροπικά πουλιά (παπαγάλους, αετούς, στρουθοκάμηλους, φλαμίγκος κ.α) και άλλα ζώα (γκαζέλες, καμηλοπαρδάλη, ιγκουάνα , τίγρη, κ.α). Τηλ: , Φαξ: Ανοικτό ολόχρονα: Καθημερινά: (Οκτώβριος-Μάρτιος) (Απρίλης - Σεπτέμβριος)

30

31 Φύλλο εργασίας στην τάξη
1. Από που πήραν την ονομασία τους τα Κούκλια. Τι γνωρίζεται για το ψηφιδωτό της Λήδας και του κύκνου ; 2. Να αναφέρεται με συντομία την ιστορία ίδρυσης της Παλαίπαφου. Πότε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. 3. Τι γνωρίζεται για το ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται στα Κούκλια. 4. Γιατί νομίζεται τα Λουτρά της Αφροδίτης είναι τόσο γνωστά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 5. Να αναφέρεται τις δύο παραδόσεις που σχετίζονται με την ύπαρξη στο χώρο αυτό της πέτρας του Ρωμιού.


Κατέβασμα ppt "Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα επαρχίας Πάφου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google