Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΤΑΞΗ Α΄ ΤΜΗΜΑ Α΄2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΑΡΡΗ ΜΑΤΟΥΛΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ‘’ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ’’

2 Το σπανάκι ανήκει στην τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών. Είναι φυτό ετήσιο με μικρή ρίζα, θυσανώδη και φύλλα που βγαίνουν αμέσως πάνω από το χώμα σαν ροζέτα. Τα άνθη του είναι μικρά και γονιμοποιούνται σταυρωτά με τη βοήθεια του ανέμου. Ο καρπός του είναι σκληρός και μονόσπερμος. Το σπανάκι είναι χειμωνιάτικο φυτό, ταχύτατης βλάστησης.

3 Το σπανάκι για να αναπτυχθεί χρειάζεται χαμηλές θερμοκρασίες, υγρό έδαφος και πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Έχει ανάγκη από άφθονο άζωτο για να αναπτύξει πλούσιο φύλλωμα και βαθύ πράσινο χρώμα. Η σπορά του σπανακιού γίνεται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη διαδοχικά, για να υπάρχει συνέχεια συγκομιδή. Ο σπόρος ρίχνετε συνήθως στα ‘’ πεταχτά ‘’ και σκεπάζεται σε βάθος 1,5-2,5 εκατοστά.

4 Μετά τη σπορά ακολουθεί βοτάνισμα για την καταστροφή των ζιζανίων και σπάνια ποτίσματα. Η συγκομιδή των φυτών αρχίζει μόλις αποκτήσουν 4-6 φύλλα οπότε γίνεται και αραίωμα. Το σπανάκι Νέας Ζηλανδίας σπέρνεται μετά τους παγετούς και η συγκομιδή συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι.

5 Το σπανάκι μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο, αλλά μπορούμε αφού το ζεματι- σουμε να το διατηρήσουμε σε κοινούς καταψύκτες. Το σπανάκι τρώγεται μαγειρε- μένο (σπανακόρυζο), γίνεται πίτες (σπανακόπιτα) ή τρώγεται ωμό σε διάφορες σαλάτες.

6 ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ Εκτέλεση: Σε ένα μπωλ βάζουμε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, τη φέτα, το αυγό, το αλάτι το πιπέρι, το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά .Ύστερα βάζουμε και το αλεύρι για να απορροφήσει τα υγρά. Όταν έχουμε έτοιμη τη γέμιση σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λαδί στο ταψί και μετά βάζουμε 4-5 φύλλα στον πάτο του ταψιού και ανάμεσα από το κάθε ένα αλείφουμε με λίγο λάδι . Στο κέντρο βάζουμε όλη τη γέμιση μας και ξαναβάζουμε άλλα 4-5 φύλλα κρούστας πάνω από την ζύμη πάλι με τον ίδιο τρόπο. Αλείφοντας ένα ένα τα φύλλα με λάδι. Κάνουμε 3 χαρακιές πάνω στα τελευταία φύλλα και τη βάζουμε στον φούρνο στους 180ο βαθμούς για 30 λεπτά. ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο 800γρ φέτα σκληρή πικάντικη κομμένη σε μικρά κυβάκια 2-3 ρίζες από πράσο ψιλοκομμένες 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 κουτί φύλο κρούστας έτοιμο για αλμυρές πίτες 1 αυγό, αλάτι, μια κουταλιά της σούπας λίγο πιπέρι 1 σφηνάκι ελαιόλαδο 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

7 Η κατανάλωσή του γίνεται όλο το χρόνο
Η κατανάλωσή του γίνεται όλο το χρόνο. Η μεγαλύτερη όμως κατανάλωσή του γίνεται το Χειμώνα και την Άνοιξη. Ο λόγος που καταναλώνουμε σπανάκι είναι γιατί είναι ωφέλιμο για την υγεία μας. Περιέχει σίδηρο και βιταμίνες Α,C,E,Κ, χλωροφύλλη, και άλατα ιωδίου. Είναι πολύ καλό στην σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας.

8 Για τους λόγους αυτούς η οικογένειά μου το καλλιεργεί στον κήπο μας και το χρησιμοποιούμε τακτικά στη διατροφή μας. Εμένα μου αρέσει πολύ, αλλά μετά από μία έρευνα που έκανα ανάμεσα στους συμμαθητές μου έμαθα ότι αρέσει σε αρκετούς και το καταναλώνουν.

9 Μερικές εικόνες

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ‘’ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ’’ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!
Τέλος!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!


Κατέβασμα ppt "4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google