Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2 ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Χριστούγεννα: Μια-δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεχώριζαν το κρέας που θα κατανάλωναν νωπό κατά την διάρκεια των γιορτών και εκείνο που θα έκαναν λουκάνικα. Το υπόλοιπο το κομμάτιαζαν και το έβαζαν στο καζάνι με λίπος χωρίς νερό και το καβούρδιζαν.  Έριχναν μπόλικο αλάτι και αφού ψηνόταν το έβαζαν σε πήλινα δοχεία. Έτσι, μπορούσαν να συντηρήσουν το κρέας με το λίπος του, αφού δεν υπήρχαν ψυγεία. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά γύριζαν από πόρτα σε πόρτα και λέγανε τα κάλαντα, όπως και την Πρωτοχρονιά. Η ανταμοιβή ήταν σύκα καρύδια ή κάποιο γλύκισμα από αυτά των ημερών, τα παλιά τα χρόνια, ενώ σήμερα είναι λίγα χρήματα. Πολλά είναι τα φαγητά και τα γλυκίσματα που ακόμα και σήμερα συναντάει κανείς στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μερικά από αυτά είναι χοιρινό σελινάτο ή φρικασέ, μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα, ρεβίθια με το κρέας και λουκάνικα, ενώ τα γλυκά είναι κουραμπιέδες, μελομακάρονα (φοινίκια), πλαντζέτα ή μπακλαβάς και δίπλες.

3 Πρωτοχρονιά: Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς γυρίζουν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα.  Για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν διάφορα έθιμα που ακολουθούνται μέχρι και σήμερα. Το «ποδαρικό» είναι ένα από αυτά. Στη Λέσβο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πιστεύουν στην τύχη του ανθρώπου που θα μπει πρώτος στο σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου και θα φέρει καλή τύχη και ευημερία στο σπιτικό τους. Ο νοικοκύρης του σπιτιού το πρωί της Πρωτοχρονιάς μπαίνει στο σπίτι τρεις φορές κρατώντας μια πέτρα και ένα ρόδι μέσα σε μια σακούλα. Το «αμίλητο νερό» είναι επίσης έθιμο της ημέρας. Νωρίς το πρωί κάποιο μέλος της οικογένειας παίρνει μια στάμνα, που στο στόμιό της έχουν τοποθετήσει ένα κλαδί αγιόκλημα, και πηγαίνει σε μια βρύση.  Παίρνει νερό και σε όλη τη διαδρομή δεν μιλάει σε κανέναν. Την Πρωτοχρονιά γίνεται και η κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, η οποία είναι συνήθως σε μορφή κέικ ή τσουρεκιού και κόβεται μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μέσα βάζουν κάποιο νόμισμα, το λεγόμενο φλουρί. Όποιος τύχει το φλουρί στο κομμάτι του, σημαίνει ότι θα είναι τυχερός όλο το χρόνο.

4 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΣΕΛΙΝΑΤΟ: Υλικά για σελινάτο: 1½ κ. χοιρινό κρέας 1½ κ. σέλινο ευρωπαϊκό και τοπικό (πιο αρωματικό) 4 καρότα (προαιρετικά) 1 μεγάλο κρεμμύδι βούτυρο αγνό (1 κουταλιά της σούπας) 4 αυγά 1½ - 2 λεμόνια ελαιόλαδο (1 φλ. του καφέ) αλάτι

5 Καθαρίζουμε τα σέλινα, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε, το αφήνουμε να αχνιστεί σε μια κατσαρόλα με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει το κρέας και προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Αφού τσιγαριστούν ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Αφήνουμε να βράσει 1½ ώρα σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε τα σέλινα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και τα κομμένα καρότα. Bράζουμε άλλη μια ώρα και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε το αυγολέμονο προσθέτοντας ζωμό από το φαγητό. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε, ανακινούμε καλά μέχρι να πήξει το αυγολέμονο και τότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

6 ΚΡΕΜΜΥΔΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ: Υλικά για κρεμμυδοντολμάδες ή σουγάνια
1 κ.  κιμά από αρνίσιο κρέας με λίγο πάχος 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι 2 μεγάλα κρεμμύδια άνηθο αλάτι πιπέρι 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ζεστό νερό

7 Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα για να βράσουν λίγο χωρίς να διαλυθούν και τα σουρώνουμε. Ανακατεύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά, ανοίγουμε τα φύλλα ένα-ένα, τα γεμίζουμε με τη γέμιση και τα τυλίγουμε. Τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν. Τέλος, τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα ώστε να μην ανοίξουν και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι που να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

8 ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!! ''ΤΕΛΟΣ''


Κατέβασμα ppt "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google