Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Oι βάσεις. Αν μετρήσουμε το pH διαλυμάτων από αυτά τα υλικά βρίσκουμε τιμή μεγαλύτερη του 7!!! ασβεστόνερο αμμωνία υδροξείδιο του νατρίου Τα διαλύματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Oι βάσεις. Αν μετρήσουμε το pH διαλυμάτων από αυτά τα υλικά βρίσκουμε τιμή μεγαλύτερη του 7!!! ασβεστόνερο αμμωνία υδροξείδιο του νατρίου Τα διαλύματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Oι βάσεις

2

3 Αν μετρήσουμε το pH διαλυμάτων από αυτά τα υλικά βρίσκουμε τιμή μεγαλύτερη του 7!!! ασβεστόνερο αμμωνία υδροξείδιο του νατρίου Τα διαλύματα αυτά περιέχουν ουσίες που στη Χημεία ονομάζονται βάσεις και γιαυτό χαρακτηρίζονται ως βασικά ή αλκαλικά διαλύματα. Το δηλητήριο της σφήκας είναι βασικό διάλυμα

4 φαινολοφθαλεΐνη → διάλυμα βάσης → μπλε βρωμοθυμόλης δείκτης κόκκινου λάχανου βασικά διαλύματα όξινα διαλύματα Βάσεις και δείκτες

5 Τα διαλύματα των βάσεων: Έχουν γεύση καυστική. Έχουν σαπωνοειδή αφή. Μεταβάλλουν το χρώμα των δεικτών. Είναι ηλεκτρολύτες....... Το σύνολο των κοινών ιδιοτήτων των διαλυμάτων των βάσεων ονομάζεται βασικός χαρακτήρας.

6 Βάσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις οι οποίες μέσα σε υδατικά διαλύματα σχηματίζουν ανιόντα υδροξειδίου ΟΗ 1- S. Arrhenius Νόμπελ Χημείας 1903 Οι περισσότερες βάσεις (εξαίρεση: αμμωνία) είναι στερεά κρυσταλλικά σώματα και τα ιόντα δεν σχηματίζονται με τη διάλυση στο νερό αλλά προϋπάρχουν στον ιοντικό κρύσταλλο.

7 NaOH (s) →Na 1+ (aq) +OH 1- (aq) Ca(OH) 2 (s) →Ca 2+ (aq) +2OH 1- (aq) NH 3 (aq) + Η 2 Ο (l) →NH 4 1+ (aq) +OH 1- (aq) KOH (s) →K 1+ (aq) +OH 1- (aq) υδροξείδιο του νατρίου υδροξείδιο του καλίου υδροξείδιο του ασβεστίου Mg(OH) 2 (s) →Mg 2+ (aq) +2OH 1- (aq) υδροξείδιο του μαγνησίου (γάλα μαγνησίας) αμμωνία (υδροξείδιο του αμμωνίου) Διάσταση των βάσεων

8 Σε καθαρό νερό και σε υδατικά διαλύματα που έχουν pH=7: πλήθος Η 1+ (aq) = πλήθος ΟΗ 1- (aq) Στα διαλύματα των οξέων που έχουν pH<7: πλήθος Η 1+ (aq) > πλήθος ΟΗ 1- (aq) Στα διαλύματα των βάσεων, λόγω της διάστασης σε ανιόντα υδροξειδίου: πλήθος Η 1+ (aq) < πλήθος ΟΗ 1- (aq)

9 Το καθαρό νερό εμφανίζει ελάχιστη διάσταση: από ένα δισεκατομμύριο μόρια νερού μόνο τέσσερα μόρια δίνουν κατιόντα H 1+ και ανιόντα OH 1- σε ίσες ποσότητες (ισορροπία). περιεκτικότητα H 1+ είναι 10 -7 και περιεκτικότητα OH 1- επίσης 10 -7 Σε μια ισχυρή βάση όλα τα κατιόντα υδρογόνου πρακτικά θα αντικατασταθούν από ανιόντα υδροξειδίου και η περιεκτικότητα H 1+ γίνεται η ελάχιστη δυνατή: 10 -14 Άρα, η τιμή του pH ενός βασικού διαλύματος είναι μεταξύ του 7 και του 14 7891011121314 η βασικότητα του διαλύματος επίσης αυξάνεται όσο το pH του διαλύματος αυξάνεται... ΠΡΟΣΟΧΗ: Το pH και στα όξινα και στα βασικά διαλύματα περιγράφει την περιεκτικότητα των διαλυμάτων σε κατιόντα H 1+

10 Βιομηχανική παραγωγή της αμμωνίας... ανοίγει το δρόμο για την «πράσινη επανάσταση», δηλαδή τη μεγάλη αύξηση της φυτικής παραγωγής. 1909: ο Γερμανός χημικός F. Haber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, κατάφερε να συνθέσει την αμμωνία σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιέσεις από πριν. «Λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Γερμανία χάρη στη μέθοδο Haber έχει στα χέρια της ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».


Κατέβασμα ppt "Oι βάσεις. Αν μετρήσουμε το pH διαλυμάτων από αυτά τα υλικά βρίσκουμε τιμή μεγαλύτερη του 7!!! ασβεστόνερο αμμωνία υδροξείδιο του νατρίου Τα διαλύματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google