Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους
Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου

2

3 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

4 Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα οι εσωτερικές έριδες των Παλαιολόγων, παρόλο που επανέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Ήδη από το 1354 με την κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, το Βυζάντιο, κυκλωμένο πλέον εδαφικά, ήταν φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή

5

6 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου γεννήθηκε το 1404 και ήταν ο τέταρτος γιός του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου. Απο τον πατέρα του κληρονόμησε τις περιοχές της Κριμαίας. Αφού έμεινε για λίγο καιρό εκεί έφυγε για την Πελοπόννησο όπου και ανέλαβε την διοιήκηση του δεσποτάτου του Μιστρά και αγωνίστηκε για την πολιτική και στρατιωτική αναδιοργάνωση της Πελοποννήσου και την άμυνα απο τους Τούρκους και Φράγκους.Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Ιωάννη Η' στέφθηκε στο Μιστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου το 1449.Προσπάθησε όσο μπορούσε να αναστήσει την διαλυμένη πλεόν Βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά τελικά παρόλες τις ικανότητες και τον πατριωτισμό του δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πτώση της Πόλης στους Οθωμανούς.Πέθανε το 1453 μαχόμενος για να δημιουργήσει ολόκληρους θρύλους γύρω απο το όνομα του.Παρόλο που το σώμα του βρέθηκε και θάφτηκε απο τους Οθωμανούς που κράτησαν όμως άγνωστο το σημείο ταφής.

7 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Εικόνες)
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Εικόνες)

8 Εικόνες Εικόνες της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους

9 Σήμα της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας (Δικέφαλος Αετός)
Η πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων

10 Τούρκικος στρατός κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη (Ο σουλτάνος Μωάμεθ βρίσκεται πάνω στο λευκό άλογο)

11 Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου
Τέλος Παρουσίασης Επιμελήτρια παρουσίασης: Μαρία Γαϊτανίδου


Κατέβασμα ppt "Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google