Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο

2 Τι έκαναν οι Φράγκοι που κυρίευσαν την Κωνσταντινούπολη;
Τι έκαναν οι Φράγκοι που κυρίευσαν την Κωνσταντινούπολη; Οι Φράγκοι που κυρίευσαν την Κωνσταντινούπολη, αφού τη λεηλάτησαν για πολύ καιρό και πήραν τους θησαυρούς της, άρχισαν πλέον να μην ενδιαφέρονται γι' αυτή.

3 Ποιος αυτοκράτορας ενδιαφερόταν να πάρει την Κωνσταντινούπολη;
0 Μιχαήλ Η', ο Παλαιολόγος, που ήταν αυτοκράτορας της Νίκαιας, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με μυστική εντολή δικοί του άνθρωποι παρακολουθούσαν μέρα-νύχτα την πόλη αναζητώντας τρόπο να μπουν σ' αυτή κρυφά και να την πάρουν δίχως πόλεμο.

4 Τι έγινε τo καλοκαίρι του 1261μ.Χ. ;
To καλοκαίρι του 1261μ.Χ. ο στρατηγός του Αλέξιος Στρατηγόπουλος κατάφερε να μπει στην Πόλη από αφύλαχτο άνοιγμα των τειχών και να την καταλάβει χωρίς καμιά αντίσταση των Φράγκων.

5 Ο νέος αυτοκράτορας Έτσι, ο Μιχαήλ Η', ο Παλαιολόγος, στέφτηκε αυτοκράτορας στο ναό της Αγίας Σοφίας.

6 Η Βυζαντινή αυτοκρατορία μετά την ανάκτηση της Πόλης
Ο ίδιος ακόμη κατάφερε να ξαναπάρει αρκετά από τα κατακτημένα μέρη της Ελλάδας. Ένα μεγάλο μέρος τους όμως παρέμεινε στους Φράγκους.

7 Πώς ένιωθαν οι Βυζαντινοί για τους Φράγκους;
Στα πενήντα επτά (57) χρόνια, που η Κωνσταντινούπολη ήταν στα χέρια των Λατίνων, τα ταμεία του κράτους άδειασαν, τα κτίσματα ερειπώθηκαν και τα έργα τέχνης λεηλατήθηκαν ή μεταφέρθηκαν στη Δύση. Οι Φράγκοι, που βεβήλωσαν τους ιερούς ναούς της Πόλης, έγιναν μισητοί κι ανεπιθύμητοι για όλους τους Βυζαντινούς.

8

9 Ποιοι εχθροί παραμόνευαν και πού;
Μετά την ανάκτηση της η Κωνσταντινούπολης έμεινε χωρίς συμμάχους και οι εχθροί τώρα ήταν πολλοί. Στην Ανατολή παραμόνευαν οι Τούρκοι, στο Βορρά απειλούσαν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, στη Δύση οι Φράγκοι και οι Βενετοί. Όλα έδειχναν ότι πλησίαζε η ώρα της τελικής της πτώσης.

10

11 Βάλτε σε αριθμητική σειρά τα γεγονότα που αναφέρονται στον πίνακα, ανάλογα με το χρόνο που αυτά συνέβησαν: 0 Αλέξιος Α' Κομνηνός ζήτησε βοήθεια από τους άρχοντες της Δύσης. Ένας γέροντας γεωργός φανέρωσε το μυστικό πέρασμα κάτω απ’ τα τείχη. Οι Βενετοί διέθεσαν τα πλοία τους για τη μεταφορά των σταυροφόρων. 0 Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος στέφτηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατέλαβαν τους Αγίους τόπους. Οι Βυζαντινοί πρόσφυγες - άρχοντες της Πόλης ίδρυσαν 4 νέα κρατίδια. 0 στόλος άλλαξε πορεία στη διαδρομή και πολιόρκησε την Πόλη. Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων. 0 Αλέξιος Στρατηγόπουλος ελευθέρωσε την Πόλη από τους Φράγκους. 2 7 3 9 1 6 4 5 8

12

13 1. Βάλτε σε αριθμητική σειρά (από 1 έως 9) τα γεγονότα της άλωσης και της ανάκτησης της Πόλης, ανάλογα με το χρόνο που καθένα συνέβη: 2 0 Αλέξιος Α' Κομνηνός ζήτησε βοήθεια από τους άρχοντες της Δύσης. 7 Ένας γέροντας γεωργός φανέρωσε το μυστικό πέρασμα κάτω απ’ τα τείχη. 3 Οι Βενετοί διέθεσαν τα πλοία τους για τη μεταφορά των σταυροφόρων. 9 0 Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος στέφτηκε αυτοκράτορας και στην Αγία Σοφία. 1 Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατέλαβαν τους Αγίους τόπους. 6 Οι Βυζαντινοί πρόσφυγες - άρχοντες της Πόλης ίδρυσαν 4 νέα κρατίδια. 4 0 στόλος άλλαξε πορεία στη διαδρομή και πολιόρκησε την Πόλη. 5 Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων. 8 0 Αλέξιος Στρατηγόπουλος ελευθέρωσε την Πόλη από τους Φράγκους.


Κατέβασμα ppt "Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google