Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη της διατροφής, που ασχολείται με τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους και την ισορροπία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη της διατροφής, που ασχολείται με τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους και την ισορροπία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

2 ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη της διατροφής, που ασχολείται με τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους και την ισορροπία τους σε σχέση με την υγεία και τις ασθένειες, καθώς και με τη διαδικασία με την οποία ο οργανισμός επεξεργάζεται τις ουσίες που περιέχονται στις τροφές.

3 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  Ενημερώνει για τις ανάγκες του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά,  Ενημερώνει για τη σωστή και υπεύθυνη διατροφή σε διάφορες ηλικίες και καταστάσεις,  Μας γνωρίζει τις τροφές,  Μεθοδεύει τον προγραμματισμό, την εκλογή, την αγορά και την παρασκευή της τροφής μας.

4 ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η διατροφή που πρέπει να ακολουθεί ο άνθρωπος, κατάλληλη σε ποιότητα και ανάλογη σε ποσότητα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και να προστατεύεται η υγεία του.

5 Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ  Για να αναπτυχθεί  Να διατηρηθεί στη ζωή  Να αναπαραχθεί  Να πλάθει ιστούς  Να αντικαθιστά τις φθορές

6 Οι τροφές ανάλογα με την προέλευση τους διακρίνονται σε: δημητριακά όσπρια ξηροί καρποί πατάτα–ρύζι φρούτα-λαχανικά ελαιόλαδο-σπορέλαια δημητριακά όσπρια ξηροί καρποί πατάτα–ρύζι φρούτα-λαχανικά ελαιόλαδο-σπορέλαια κρέας κοτόπουλο ψάρι ζωικά λίπη αυγά γαλακτοκομικά προϊόντα κρέας κοτόπουλο ψάρι ζωικά λίπη αυγά γαλακτοκομικά προϊόντα ΖΩΙΚΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΡΟΦΩΝ

7 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ  Υδατάνθρακες  Πρωτεΐνες  Λίπη  Βιταμίνες (Α–Ε-D-K-B-C)  Άλατα (Ca-Ph-Fe-Mg-K-Na)  Νερό

8 Δόμηση των κυττάρων και των ιστών Ρύθμιση εσωτερικών λειτουργιών  Υδατάνθρακες  Λίπη  Πρωτεΐνες Προσφορά ενέργειας  Πρωτεΐνες  Λιπαρά οξέα  Βιταμίνες  Άλατα  Κυτταρίνη  Νερό  Πρωτεΐνες  Άλατα  Νερό ΡΟΛΟΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

9 Δόμηση των κυττάρων και των ιστών Προσφορά ενέργειας Ρύθμιση εσωτερικών λειτουργιών Πρωτεΐνες Άλατα Νερό Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Λιπαρά Οξέα Βιταμίνες Άλατα Κυτταρίνη Νερό

10 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:  Δημητριακά  Φρούτα  Λαχανικά  Πατάτες  Ρύζι  Ψωμί

11 ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Βασικά συστατικά για την ανάπτυξη του ανθρώπου, την δημιουργία γερού σκελετού και την προστασία του οργανισμού από φθορές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:  Κρέας  Ψάρι  Κοτόπουλο  Γάλα  Τυρί  Γιαούρτι  Αυγό

12 ΛΙΠΗ Προσφέρουν στον άνθρωπο ενέργεια. Η χρησιμοποίηση ελαιολάδου προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες όπως:  Καρδιακά προβλήματα  Υπέρταση  Διαβήτη  Παχυσαρκία Την μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών πρέπει να την παίρνουμε από το ελαιόλαδο.

13 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ  Απαραίτητες για τη διατήρηση του ανθρώπου στη ζωή  Συμβάλλουν στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια  Θωρακίζουν τον οργανισμό από ασθένειες  Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού  Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη και τη δημιουργία γερού σκελετού

14 ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι τα βασικά συστατικά του σκελετού και των δοντιών. Ο σίδηρος είναι συστατικό του αίματος. Απαραίτητα στην λειτουργία του μυϊκού, του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Προσφέρουν σωστή ανάπτυξη και υγεία!

15 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  Ομάδα δημητριακών  Ομάδα γαλακτοκομικών  Ομάδα φρούτων και λαχανικών  Ομάδα πρωτεϊνών  Ομάδα ελαιολάδου

16 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

17 ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

18 ΠΡΩΙΝΟ: ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ  Το πρωινό δίνει ενέργεια  Ενισχύει την μνήμη, τη συγκέντρωση και την απόδοση στο σχολείο  Βοηθά στη διατήρηση σωστού βάρους

19 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ  Γάλα, δημητριακά ολικής και φρούτο  Γάλα, ψωμί ολικής, μέλι ή μαρμελάδα  Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς  Αυγό, ψωμί, φυσικό χυμό  Γιαούρτι με δημητριακά, φρούτο  Γάλα, τοστ με κασέρι, φρούτο

20 ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

21 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΛΑΤΣΙΟΥ  Κουλούρι σουσαμένιο, φρούτο  Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα  Σάντουιτς με αυγό, τυρί, ντομάτα  Σπιτικό κέικ  Σταφιδόψωμο  Φρέσκα φρούτα  Γιαούρτι με φρούτα  Ρυζογκοφρέτα ήμπάρα δημητριακών

22 ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ  2-4 φρούτα την ημέρα  2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων  1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια  2 φορές την εβδομάδα ψάρι  Σαλάτες σε όλα τα γεύματα  3-4 αυγά  1-2 φορές κρέας ή κοτόπουλο  Ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις  Ανάλατους ξηρούς καρπούς

23 Γάλα Ασβέστιο – Βιταμίνη D Πρωτεΐνη Ψάρια Ωμέγα 3 λιπαρά Βιταμίνες Φρούτα Βιταμίνη C Φυτικές ίνες Λαχανικά Βιταμίνες φυτικές ίνες Αυγά Πρωτεΐνη - Σίδηρο Βιταμίνες Ψωμί ολικής άλεσης Φυτικές ίνες - Ασβέστιο Βιταμίνες – Σίδηρο - Ψευδάργυρο Μέλι Βιταμίνες - Ασβέστιο Σίδηρο – Μαγνήσιο - Πρωτεΐνες ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

24 Είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία υπερβολική ποσότητα λίπους συσσωρεύεται κυρίως κάτω από το δέρμα αλλά και σε διάφορα όργανα του σώματος των παιδιών. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

25 Προκαλείται όταν το διαιτολόγιο ενός παιδιού περιέχει περισσότερη ενέργεια από όση μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός του με αποτέλεσμα το πλεόνασμα να αποθηκεύεται από τον οργανισμό ως λίπος. ΠΟΤΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ;

26 Έχω μεγαλύτερο στρες Καταναλώνω λιγότερη ενέργεια Προσλαμβάνω περισσότερες θερμίδες Βλέπω πολλές ώρες τηλεόραση ΓΙΑΤΙ ΠΑΧΑΙΝΩ;

27 Περιβάλλον  Υπερβολική διατροφή (χωρίς έλεγχο)  Ποσότητα  Ποιότητα  Έλλειψη άσκησης και φυσικών δραστηριοτήτων  Δημογραφικοί  Κοινωνικο-οικονομικοί Κληρονομικότητα  Ενδοκρινικοί ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

28 Σωματικόβάρος Πρόσληψη (φαγητό) Κατανάλωση θερμίδων (φυσική δραστηριότητα ή άσκηση) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΩ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΒΑΡΟΣ;

29 100 επιπλέον θερμίδες/ημέρα Περίπου 5Kg αύξηση βάρους/ έτος ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

30 200 θερμίδες επιπλέον/ημέρα αύξηση 10kg/έτος ΙΑΝ ΑΠΡ ΙΟΥΝ ΟΚΤ ΙΑΝ 72,5 Kg 75 Kg 77 Kg 80 Kg 82.5Kg ΕΡΠΟΥΣΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

31 <18.5 Μειωμένο σωματικό βάρος Επιθυμητές τιμές Υπέρβαροι ο στάδιο παχυσαρκίας ο στάδιο παχυσαρκίας ≥40 Υπερβολικά παχύσαρκοι Παράδειγμα : 80Kg / (1,75) 2 = 80/3,0625=26,1 Οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω παχυσαρκίας ξεκινούν με δείκτη σωματικής μάζας με εύρος 25 έως 29,9Κg/m 2 ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ (ΒΜΙ)

32 Λιποβαρής < 5th Φυσιολογικός 5th ως 85th Υπέρβαρος 85th ως 95th Παχύσαρκος ≥ 95th ΒΜΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

33 Η παχυσαρκία δεν είναι πάθηση… Η παχυσαρκία δεν είναι πάθηση… …είναι >!

34  Δίαιτα (μεγάλος αριθμός)  Άσκηση – Φυσική Δραστηριότητα  Άσκηση και δίαιτα  Αλλαγή τρόπου ζωής και συνηθειών – Επανεξέταση διατροφικών επιλογών – Βιολογικά προϊόντα ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

35 Ισορροπημένη διατροφή Λιπαρά 30%, Υδατάνθρακες 55%, Πρωτεΐνες 15% Μείωση κατανάλωσης θερμίδων Στόχος η μείωση του βάρους κατά 0,5 – 1 kg την εβδομάδα Αγόρια : θερμίδες / ημέρα Κορίτσια : θερμίδε ς / ημέρα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

36 Ψυχογενής Ανορεξία Ψυχογενής Βουλιμία ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

37  Οι πιο γνωστές διαταραχές στη λήψη τροφής που εμφανίζονται στην εφηβεία και ιδιαίτερα στις κοπέλες είναι η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία  Τα αίτια των ασθενειών Η έντονη δυσαρέσκεια ως προς το σώμα Η περιοριστική συμπεριφορά ως προς το φαγητό Οι συνεχείς δίαιτες αδυνατίσματος ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ

38 Διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από άρνηση διατήρησης του κατώτερου φυσιο- λογικού σωματικού βάρους, έντονο φόβο για πρόσληψη βάρους καιδιαταραγμένη εικόνα σώματος. ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

39 Επιπτώσεις από την Ψυχογενή Ανορεξία  Απώλεια ικανότητας ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος λόγω μείωσης του λιπώδους ιστού  Χαμηλός μεταβολικός ρυθμός λόγω ορμονών  Επιβράδυνση καρδιακών παλμών (ατονία, λιποθυμία, υπνηλία)  Σιδηροπενική αναιμία και αβιταμίνωση  Ξηρό και άγριο δέρμα, απώλεια μαλλιών

40 Επιπτώσεις από την Ψυχογενή Ανορεξία  Προβλήματα του πεπτικού συστήματος, δυσκοι- λιότητα  Αφυδάτωση λόγω μεταβολών στους ηλεκτρολύτες του σώματος  Αμηνόρροια (τρόπος διάγνωσης της νόσου)  Μείωση της οστικής μάζας, που μπορεί να προκαλέσει και οστεοπόρωση  Καρδιακή δυσλειτουργία και ανεπάρκεια που αποτελεί και αιτία θανάτου

41 Διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, τα οποία ακολουθούνται από χρήση καθαρτικών μεθόδων, υπερεντατική άσκηση ή πλήρη αποχή από το φαγητό. ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

42 Βουλιμία και επιπτώσεις στην Υγεία Τερηδόνα δοντιών (από τα οξέα στομάχου)  Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα  Δυσκοιλιότητα  Αφυδάτωση (από εμετούς και χρήση διουρητικών)  Ορμονικές διαταραχές  Μυϊκή αδυναμία.

43 Τρόποι αποφυγής των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή  Σωστή και ισορροπημένη διατροφή  Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής  Τακτική φυσική δραστηριότητα  Ψυχολογική αντιμετώπιση που βασίζεται στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης του ατόμου

44  Τρώμε από όλα και με μέτρο  Τρώμε άφθονα φρούτα και λαχανικά  Πίνουμε 2-4 ποτήρια γάλα την ημέρα  Κάνουμε 5 γεύματα την ημέρα  Αποφεύγουμε σνακ, γλυκά, αναψυκτικά  Μειώνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι  Προτιμάμε το σπιτικό φαγητό  Πίνουμε άφθονο νερό  Γυμναζόμαστε  Κοιμόμαστε 8-10 ώρες το 24ωρο 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

45 Είναι το παιδί μου υπέρβαρο;  Επισκεφτείτε το γιατρό που είναι αρμόδιος για να αποφανθεί αν το παιδί είναι υπέρβαρο (μέτρηση βάρους, ύψους, αξιολόγηση της συνολικής ανάπτυξης του παιδιού σε σχέση με την ηλικία του)  Αντιμετώπιση με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας όπως και στις συνήθειες της φυσικής δραστηριότητας Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

46 Ψυχολογικός τομέας  Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να πείτε στο παιδί σας ότι είναι καλά οποιοδήποτε και αν είναι το βάρος του  Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους επηρεάζεται από τα αισθήματα των γονέων προς αυτά. Αν εσείς αποδεχτείτε το παιδί σας, όποιο και αν είναι το βάρος του, είναι πολύ πιθανό και το ίδιο να νοιώσει καλά` Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

47 Ψυχολογικός τομέας  Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σημασία του βάρους του σώματος, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν το δικό τους προβληματισμό. Το παιδί σας πιθανότατα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι έχει πρόβλημα βάρους  Τα υπέρβαρα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, αποδοχή και ενθάρρυνση από τους γονείς Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

48 «Όπλο» η σωστή διατροφ ή Τα παιδιά πρέπει από νωρίς να μάθουν τη σωστή σημασία της διατροφής, δηλαδή ότι το φαγητό πέρα από την ευχαρίστηση που μας δίνει, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του σώματος και για την παροχή ενέργειας για τις ανάγκες του οργανισμού. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

49 «Όπλο» η σωστή διατροφή Μάθετε περισσότερα για τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού. Συζητήστε με τα παιδιά για τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά το φαγητό τους και αφήστε τα ίδια να αποφασίσουν για το τι και πόσο θα φάνε Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

50 «Όπλο» η σωστή διατροφή Φροντίστε η διατροφή ολόκληρης της οικογένειας να είναι ισορροπημένη είναι ισορροπημένη σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

51 «Όπλο» η σωστή διατροφ ή Μειώστε το λίπος χρησιμοποιώντας γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά, κρέας πουλερικών χωρίς το δέρμα, ψάρια, άπαχα κρέατα κτλ. Προσπαθήστε να υπάρχουν υγιεινές επιλογές φαγητών στο σπίτι. Τα παιδιά θα μάθουν να διαλέγουν τη σωστή διατροφή χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι τους επιβάλετε τη δική σας άποψη. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

52 «Όπλο» η σωστή διατροφή  Προσπαθήστε να τρώτε όσο γίνεται συχνότερα όλοι μαζί σαν οικογένεια  Κάνετε την ώρα του φαγητού ευχάριστη, με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και όχι ευκαιρία για παρατηρήσεις και διαπληκτισμούς  Αν η ώρα του φαγητού είναι δυσάρεστη, τότε το παιδί θα προσπαθήσει να φάει όσο γίνεται πιο γρήγορα και να φύγει από το τραπέζι. Επίσης θα μάθει να συνδυάζει το φαγητό με το στρες. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

53 «Όπλο» η σωστή διατροφή  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στα ψώνια και στην προετοιμασία του φαγητού  Τα παιδιά τρώνε πιο ευχάριστα τα φαγητά που διάλεξαν και βοήθησαν στην προετοιμασία τους Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

54 «Όπλο» η σωστή διατροφή Προγραμματίστε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας την κατανάλωση ενδιάμεσων (snacks) έτσι που να μην τους κόβουν την όρεξη για τα κυρίως γεύματα Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

55 «Όπλο» η σωστή διατροφή Να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητών ή σνακς βλέποντας τηλεόραση. Τρώτε μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του σπιτιού, πχ κουζίνα, τραπεζαρία. Όταν τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, είναι πολύ πιθανό να μη νοιώσουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να φάνε περισσότερο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

56 Τέσσερις είναι οι βασικοί μηχανισμοί που μέχρι σήμερα έχουν προταθεί για το πώς η τηλεόραση συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους :  Αντικαθιστά χρόνο που αλλιώς θα καταναλώνονταν σε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας  Προωθεί την κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων  Το περιεχόμενο των προγραμμάτων και των διαφημίσεων στην τηλεόραση επηρεάζει και τροποποιεί τις διατροφικές επιλογές  Μειώνει το μεταβολικό ρυθμό Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

57 «Όπλο» η σωστή διατροφή Ειδικότερα στα παιδιά η ενεργειακή πρόσληψη και η κατανάλωση σνακ έχει βρεθεί συσχετίζεται με τις ώρες τηλεθέασης αλλά και με την κατανάλωση σνακ που διαφημίζονται στην τηλεόραση Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

58  Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για τιμωρία ή ανταμοιβή. Αν στερείτε το φαγητό από το παιδί για να το τιμωρήσετε υπάρχει η πιθανότητα να του δημιουργηθεί ο φόβος της πείνας με αποτέλεσμα το παιδί να τρώει οποτεδήποτε βρίσκει την ευκαιρία  Αν χρησιμοποιούνται τρόφιμα, πχ γλυκά, σαν ανταμοιβή, το παιδί θα πιστέψει ότι αυτά τα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα άλλα

59 «Όπλο» η σωστή διατροφή  Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει μια ισορροπημένη διατροφή και έξω από το σπίτι. Επίσης, προσέχετε τις επιλογές σας όταν τρώτε έξω από το σπίτι (πχ εστιατόρια)  Μάθετε τι τρώει στο σχολείο ή καλύτερα ετοιμάστε εσείς το κολατσιό του Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ

60 «Όπλο» η σωστή διατροφή Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με παραδείγματα Ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνετε εσείς το παράδειγμα στο παιδί σας, τρώγοντας υγιεινά και όντας σωματικά δραστήριοι Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη της διατροφής, που ασχολείται με τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά τους και την ισορροπία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google