Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πριν τον πόλεμο…  Η Σπάρτη δε λαμβάνει μέρος στον επιθετικό πόλεμο κατά των Περσών.  Ιδρύεται η Αθηναϊκή Συμμαχία, που αργότερα μετατρέπεται σε ηγεμονία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πριν τον πόλεμο…  Η Σπάρτη δε λαμβάνει μέρος στον επιθετικό πόλεμο κατά των Περσών.  Ιδρύεται η Αθηναϊκή Συμμαχία, που αργότερα μετατρέπεται σε ηγεμονία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Πριν τον πόλεμο…  Η Σπάρτη δε λαμβάνει μέρος στον επιθετικό πόλεμο κατά των Περσών.  Ιδρύεται η Αθηναϊκή Συμμαχία, που αργότερα μετατρέπεται σε ηγεμονία.  Η Αθήνα έγινε πλούσια πόλη και κυριάρχησε σχεδόν σε όλο το Αιγαίο.  Η Σπάρτη είχε με το μέρος της τις περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου.

4 Αίτια Πολέμου  Οι σχέσεις των δύο πόλεων δεν ήταν καλές.  Είχαν διαφορετικά πολιτεύματα. (Δημοκρατικό-Ολιγαρχικό) (Δημοκρατικό-Ολιγαρχικό)  Ο τρόπος ζωής τους ήταν διαφορετικός.  Η μεγάλη δύναμη της Αθήνας ανησύχησε τη Σπάρτη.  Η εμπορική επέκταση των Αθηναίων στη Δυτική Ελλάδα, γεγονός που ενόχλησε τους Κορίνθιους, που ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών.

5 Αφορμές Πολέμου  Οι Κερκυραίοι που είχαν διαφορές με τους Κορινθίους, ζήτησαν βοήθεια από τους Αθηναίους.  Οι Αθηναίοι, που ενδιαφέρονταν για το εμπόριο της περιοχής, θεώρησαν το γεγονός ως μεγάλη ευκαιρία. Αποφάσισαν λοιπόν να πάνε με το μέρος των Κερκυραίων.  Οι Κορίνθιοι προσπάθησαν τότε να βλάψουν τους Αθηναίους στη Μακεδονία.

6 Ο εμφύλιος πόλεμος αρχίζει…  Η Σπάρτη και οι σύμμαχοί της αποφασίζουν να κηρύξουν τον πόλεμο κατά της Αθήνας.  Αντιμέτωποι: Η Πελοποννησιακή Συμμαχία και η Αθηναϊκή Συμμαχία.  Η Πελοποννησιακή Συμμαχία ήταν πιο δυνατή στην ξηρά και η Αθηναϊκή Συμμαχία πιο δυνατή στη θάλασσα. «Αυτή η ημέρα θα γίνει αρχή μεγάλης συμφοράς για τους Έλληνες.» «Αυτή η ημέρα θα γίνει αρχή μεγάλης συμφοράς για τους Έλληνες.»

7 Οι τρεις φάσεις του πολέμου 1. ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431-427 π.Χ. 431π.Χ.  Ο στρατός των Πελοποννήσιων κάνει εισβολή στην Αττική και προκαλεί καταστροφές.  Οι Αθηναίοι αντιδρούν. Ο στόλος λεηλατεί τα παράλια της Λακωνίας. 430 π.Χ.  Πέφτει λοιμός στην Αθήνα.  Πέθαναν πολλοί. Ανάμεσά τους και ο μεγάλος αρχηγός της Αθήνας, ο Περικλής.

8  Ο πόλεμος σιγά-σιγά απλώθηκε σ’όλη την Ελλάδα. Πολλοί όμως είχαν κουραστεί και ήθελαν να σταματήσει ο πόλεμος.  Το 421 π.Χ. ο στρατηγός Νικίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για σύναψη ειρήνης για πενήντα χρόνια και το πετυχαίνει (Νικίεια ειρήνη).  Η ειρήνη δεν κρατά πολύ (6 χρόνια) και ο πόλεμος ξαναρχίζει.

9 2. ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 415-413π.Χ.  Ο Αλκιβιάδης, άνθρωπος υπερβολικά φιλόδοξος, παρέσυρε τους Αθηναίους σε εκστρατεία στη Σικελία εναντίον των Συρακουσών. Αν νικούσαν όλο το εμπόριο θα περνούσε στα χέρια της Αθήνας.  Η εκστρατεία έγινε (415-413 π.Χ.) αλλά οι Αθηναίοι ηττήθηκαν.

10 3. ΔΕΚΕΛΙΚΟΣ Ή ΙΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 413-404π.Χ.  Οι Σπαρτιάτες παίρνουν την απόφαση να δημιουργήσουν και αυτοί ισχυρό στόλο, ικανό να τα βάζει με τον Αθηναϊκό.  Ζήτησαν χρήματα από τους Πέρσες…  Ο αγώνας μεταφέρεται στη θάλασσα.  Σε ναυμαχία που έγινε στις Αργινούσες το 406 π.Χ. νίκησαν οι Αθηναίοι.  Η κρίσιμη σύγκρουση γίνεται το 407 π.Χ. στους Αιγός ποταμούς. Οι Αθηναίοι καταστρέφονται.  404π.Χ.: Οι Αθηναίοι υπογράφουν ειρήνη με βαρείς όρους.

11 Αποτελέσματα  Χιλιάδες νέοι άντρες σκοτώθηκαν στις πολεμικές συγκρούσεις.  Χιλιάδες άμαχοι σφαγιάσθηκαν ή έγιναν δούλοι.  Μεγάλες εκτάσεις γης έμειναν ακαλλιέργητες.  Πολλές πόλεις ερειμώθηκαν.  Η οικονομία των ελληνικών πόλεων κλονίστηκε ( βιοτεχνία και εμπόριο). ( βιοτεχνία και εμπόριο).  Γκρεμίστηκαν ηθικές αξίες και οι άνθρωποι έγιναν σκληροί.  Στις σχέσεις επικρατεί η δολιότητα και το δίκαιο του ισχυρότερου. και το δίκαιο του ισχυρότερου.  Η πιθανότητα πολιτικής ένωσης των Ελλήνων δεν υπάρχει πλέον. δεν υπάρχει πλέον.  Οι Πέρσες εκμεταλεύονται την κατάσταση.


Κατέβασμα ppt "Πριν τον πόλεμο…  Η Σπάρτη δε λαμβάνει μέρος στον επιθετικό πόλεμο κατά των Περσών.  Ιδρύεται η Αθηναϊκή Συμμαχία, που αργότερα μετατρέπεται σε ηγεμονία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google