Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η εκστρατεία στη Σικελία Ο Δεκελεικός πόλεμος Μιχοπούλου Γεωργία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η εκστρατεία στη Σικελία Ο Δεκελεικός πόλεμος Μιχοπούλου Γεωργία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η εκστρατεία στη Σικελία Ο Δεκελεικός πόλεμος Μιχοπούλου Γεωργία

2 Η εκστρατεία στη Σικελία – Ο Αλκιβιάδης Οργανώνεται εκστρατεία με αρχηγούς : 1. Αλκιβιάδη 2. Λάμαχο 3. Νικία Πείθει τους Αθηναίους να στείλουν βοήθεια στους Εγεσταίους Ικανός και Φιλόδοξος π ολιτικός

3  Για ποιους λόγους οι περισσότεροι Αθηναίοι συμφωνούσαν με τη Σικελική Εκστρατεία ;  Όλους τους έπιασε μεγάλη επιθυμία να φύγουν στην εκστρατεία. Τους πιο ηλικιωμένους επειδή νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν τη Σικελία ή ότι τουλάχιστον δεν διέτρεχαν κίνδυνο με τόσες μεγάλες δυνάμεις. Τους νεότερους επειδή είχαν την επιθυμία να δουν τον μακρινό αυτό τόπο και να τον γνωρίσουν, αλλά και επειδή ήταν βέβαιοι ότι θα γυρίσουν. Το πλήθος οι στρατιώτες επειδή θα έπαιρναν μισθούς αμέσως κι επειδή με την επέκταση της κυριαρχίας θα εξασφάλιζαν για πάντα τη μισθοφορία. Έτσι, εξαιτίας του γενικού ενθουσιασμού, ακόμη κι εκείνοι που διαφωνούσαν σώπαιναν, από φόβο μήπως, καταψηφίζοντας, θεωρηθούν κακοί πατριώτες. Θουκυδίδης, Ιστορία, Ζ, 24 ( μετ. Άγγ. Βλάχου )

4 Εντοπίστε το δρομολόγιο των Αθηναίων στο χάρτη.

5 Μελετώ μια ιστορική πηγή Ο ΝΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ : «Επειδή, αντίθετα προς τους αρχικούς φόβους σας, τους νικήσατε απροσδόκητα, τους καταφρονείτε ήδη και επιδιώκετε την κατάκτηση και της Σικελίας ακόμη. Δεν πρέπει όμως να υπερηφανεύεστε για τις ατυχίες των αντιπάλων, αλλά να στηρίζετε την εμπιστοσύνη σας μόνον στην επικράτησή σας απέναντί τους με την υπεροχή των σχεδίων και των υπολογισμών σας. Και πρέπει να καταλάβετε ότι οι Λακεδαιμόνιοι, εξαιτίας της ταπεινωτικής για αυτούς ειρήνης, σε ένα και μόνο αποβλέπουν: πώς ακόμη και τώρα, αν μπορέσουν, θα μας ανατρέψουν, για να ξεπλύνουν την ίδια τους την ταπείνωση. [...] [...] Εάν νικήσουμε τους Σικελιώτες είναι αδύνατο να τους κρατήσουμε κάτω από την εξουσίαν μας, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης και του μεγάλου τους πλήθους. [...] Εάν πάλι κάποιος ευτυχής, διότι εκλέχθηκε στρατηγός, συνιστά την εκστρατεία, αποβλέποντας μόνον στο προσωπικό του συμφέρον [...] ούτε σε αυτόν να δώσετε την ευκαιρία να επιδειχθεί προσωπικά με κίνδυνο της πόλης. Οφείλετε να έχετε υπόψη ότι τέτοιοι άνθρωποι ζημιώνουν τα δημόσια και σπαταλούν τα δικά τους, και ότι το πράγμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και όχι τέτοιου είδους ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί και να επιχειρηθεί εσπευσμένα από νεότερους.» (Θουκιδίδης, Ιστορία, 6, 11-12) ο Νικίας είναι υ π έρ ή κατά της εκστρατείας ;;;; Εναντίον π οιου π ολιτικού, νομίζετε ότι καταφέρεται ;;

6 να στείλουν ισχυρό στράτευμα στη Σικελία εναντίον των Αθηναίων, να οχυρώσουν τη Δεκέλεια στην Αττική, για να α π οκόψουν την Αθήνα α π ό την αγροτική τους ενδοχώρα.  Ο Αλκιβιάδης κατηγορείται από τους αντιπάλους του για ιεροσυλία και ανακαλείται στην Αθήνα για να λογοδοτήσει.  Φοβούμενος θανατική καταδίκη καταφεύγει στη Σπάρτη, όπου συμβουλεύει τους Σπαρτιάτες:

7 Η κατάσταση στη Σικελία για τους Αθηναίους Στη Σικελία, μετά την αποχώρηση Αλκιβιάδη και το θάνατο του Λαμάχου, τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Αθηναίους. Οι σπαρτιατικές ενισχύσεις με τον ικανό στρατηγό Γύλιππο θα οδηγήσουν τους Αθηναίους στην καταστροφή. Σύμφωνα με το Θουκυδίδη, «ο ὐ δέν ἐ στίν ὅ,τι ο ὐ κ ἀ πώλετο» («όλα χάθηκαν») για την Αθήνα.

8 Δεκελεικός πόλεμος (413-404 π. Χ.)  Η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες στερεί από τους Αθηναίους την αγροτική ύπαιθρο.  Σε αντίδραση οι Αθηναίοι προσπαθούν να ναυπηγήσουν νέο στόλο.

9 Ο Αλκιβιάδης συμβουλεύει τους Πέρσες να συντηρούν τον πόλεμο ανάμεσα σε Αθήνα και Σπάρτη. Οι Πέρσες προσφέρουν χρήματα στους Σπαρτιάτες και εκείνοι με τα χρήματα των Περσών ναυπηγούν ισχυρό στόλο και διεκδικούν από τους Αθηναίους την κυριαρχία στο Αιγαίο. ΤΑ ΠΕΡΣΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Τότε ο Κύρος είπε ότι ο πατέρας του τα ίδια του είχε παραγγείλει και ο ίδιος δεν είχε διαφορετική γνώμη, αλλά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, κι ότι ήλθε φέρνοντας μαζί του πεντακόσια τάλαντα. Είπε ότι, όταν τούτα ξοδευτούν, θα δαπανήσει και τα δικά του, όσα του είχε δώσει ο πατέρας του. Και πάλι, αν και τούτα δεν είναι αρκετά, θα κομματιάσει τον ασημένιο και χρυσό θρόνο, πάνω στον οποίο καθόταν. Οι άλλοι επαίνεσαν τα λόγια του και τον προέτρεψαν να υποσχεθεί σε κάθε ναύτη μία αττική δραχμή, υποδεικνύοντας ότι, αν χορηγηθεί ο μισθός τούτος, οι ναύτες των Αθηναίων θα εγκαταλείψουν τα πλοία τους, κι έτσι θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα. Εκείνος είπε πως ήταν σωστός ο λόγος τους, αλλά ότι δεν μπορούσε να κάνει άλλο, απ’ όσα του είχε ορίσει ο βασιλιάς. Ξενοφών, Ελληνικά, Α, V, 3-5 (μετ. Λ. Παπαγεωργίου) Σε τι αποσκοπούσαν οι Πέρσες με την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους;

10  Οι Αθηναίοι ανακαλούν τον Αλκιβιάδη για να αντιμετωπίσει τον ικανό Σπαρτιάτη στρατηγό Λύσανδρο.  Ο αθηναϊκός στόλος ηττάται στη Σάμο και ο Αλκιβιάδης θεωρείται υπεύθυνος της ήττας.

11 Αγώνας στη θάλασσα Έ π ειτα α π ό α π οκλεισμό α π ό θάλασσα και στεριά οι Αθηναίοι ζητούν το 404 π. Χ. ειρήνη. Το 406 π. Χ. ο αθηναϊκός στόλος με αρχηγό τον Κόνωνα νικά το σ π αρτιατικό στις Αργινούσες. Το 405 π. Χ. στους Αιγός Ποταμούς, οι Σ π αρτιάτες κυριεύουν τα αθηναϊκά π λοία και η Αθήνα καταστρέφεται στρατιωτικά.

12 Το τέλος του πολέμου – ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Οι Κορίνθιοι και οι άλλοι Σύμμαχοι π ροτείνουν να ισο π εδωθεί η Αθήνα και οι κάτοικοί της να π ουληθούν ως δούλοι. Οι Σ π αρτιάτες α π ορρί π τουν την π ρόταση, εκτιμώντας την π ροσφορά των Αθηναίων στους π ερσικούς π ολέμους και δέχονται τη σύναψη ειρήνης. Σε Συνέδριο στην Κόρινθο εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για την τύχη της Αθήνας.

13 Οι όροι της ειρήνης Να π αραδώσουν όλα τους τα π λοία εκτός α π ό δώδεκα. Να κατεδαφιστούν τα Μακρά τείχη και τα τείχη του Πειραιά. Να ε π ιστρέψουν στην Αθήνα οι π ολιτικοί εξόριστοι. Οι Αθηναίοι να ακολουθούν τους Σ π αρτιάτες στις εκστρατείες τους και να έχουν τους ίδιους εχθρούς και φίλους. Οι Αθηναίοι υποχρεώνονται:

14 Συνέπειες του πολέμου Έχουν ερει π ωθεί π όλεις Εγκατάλειψη υ π αίθρου Ανατρο π ή κοινωνικών δομών Οι νεκροί ανέρχονται σε χιλιάδες Κατάρρευση ηθικών αξιών Η θρησκευτική π ίστη έχει αντικατασταθεί α π ό την αμφισβήτηση Οι Πέρσες αναμείχθηκαν π άλι στα ελληνικά π ράγματα.

15  Μελέτη σελ. 83-88  Επιλέξτε από τη φωτοτυπία που σας δόθηκε, μια από τις δυο ομάδες πηγών και απαντήστε γραπτά σε φύλλο ντοσιέ στην αντίστοιχη ερώτηση.  Ευχαριστώ πολύ !!!  Μιχοπούλου Γεωργία (ΠΕ 02)


Κατέβασμα ppt "Η εκστρατεία στη Σικελία Ο Δεκελεικός πόλεμος Μιχοπούλου Γεωργία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google