Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή

2

3 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία
Με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το μέλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι αβέβαιο. Οι δυνάμεις της Αντάντ προσανατολίζονται στη δημιουργία μιας μικρής εδαφικά Τουρκίας. Τα μικρασιατικά παράλια τα διεκδικούν η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα, με το μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ζουν κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης.

4 Ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη
Η Ελλάδα παίρνει εντολή να στείλει στρατό στη Σμύρνη. Στη Συνθήκη των Σεβρών (1920) κερδίζει τη διοίκηση της περιοχής μέχρις ότου οι κάτοικοί της αποφασίσουν αν θα ενωθούν με την Ελλάδα. Υποδοχή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το Μάϊο του 1919

5 Οι σύμμαχοι αλλάζουν στάση
Η συμφωνία των Συμμάχων για την κατάληψη και τη διοίκηση της Σμύρνης από τους Έλληνες αποδεικνύεται προσωρινή. Οι σύμμαχοι διχάζονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η Γαλλία και η Ιταλία προσανατολίζονται σταδιακά στην υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ η θέση της Ελλάδας αποδυναμώνεται.

6 Οι εκλογές στην Ελλάδα Το Νοέμβριο του 1920 ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές. Ο λόγος ήταν πως οι αντίπαλοί του υποσχέθηκαν πως θα σταματούσαν τον πόλεμο και θα γύριζαν το στρατό πίσω στην Ελλάδα.

7 Ο ελληνικός στρατός κατευθύνεται στην Άγκυρα
Παρά την υπόσχεσή τους συνέχισαν τον πόλεμο και προχώρησαν πολύ πιο βαθιά στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Το καλοκαίρι του 1921 ο ελληνικός στρατός επιτίθεται με στόχο την κατάληψη της Άγκυρας.

8 Αρχίζει η υποχώρηση του ελληνικού στρατού
Η πορεία του ελληνικού στρατού ανακόπτεται στο Σαγγάριο ποταμό, χωρίς να πετύχει το στόχο του.

9 Ο Μουσταφά Κεμάλ Ένα χρόνο μετά, οι τουρκικές δυνάμεις, με αρχηγό τον Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκάζουν τα ελληνικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς τα παράλια.

10 Ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη
Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες προσπαθούν να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.

11 ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ Τουρκία: ονομάζεται το κράτος που προκύπτει με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Σμύρνη: πόλη στα παράλια της Μικράς Ασίας, με μεγάλο αριθμό ελληνικού πληθυσμού Σαγγάριος: ποταμός στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας, κοντά στην Άγκυρα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ: ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων και μετέπειτα πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας

12 Ερωτήσεις 1. Ποια τύχη επιφυλάσσουν οι Σύμμαχοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία; Οι Σύμμαχοι προσανατολίζονται στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη δημιουργία ενός μικρού εδαφικά τουρκικού κράτους πέρα από τα μικρασιατικά παράλια. 2. Με ποιες προσδοκίες η Ελλάδα εκστρατεύει στη Μικρά Ασία και ποια είναι η έκβαση; Η Ελλάδα εκστρατεύει στη Μικρά Ασία για να διασφαλίσει την τάξη και να προστατεύσει τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής αλλά κυρίως γιατί πιστεύει ότι αυτή η εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων σημαίνει την αρχή της ένωσης της Σμύρνης με την Ελλάδα.


Κατέβασμα ppt "Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google