Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
ΑΝΕΡΓΙΑ Γ΄ΕΠΑΛ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΜΠΙΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ

2 Στην προηγούμενη ενότητα μιλήσαμε για:
Τον πληθωρισμό Πληθωρισμός καλείται η τάση της συνεχούς ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών. Συνέπειες πληθωρισμού Σταθερά χρηματικά εισοδήματα Αποταμιευτές Δανειστές και χρεώστες Αίτια πληθωρισμού Πληθωρισμός ζήτησης Πληθωρισμός κόστους

3 Σήμερα θα ασχοληθούμε με:

4 ΑΝΕΡΓΙΑ Σε αυτή την ενότητα έχουμε ως στόχο:
Να μάθουμε πώς μετράτε η ανεργία, Να γνωρίσουμε τα είδη και τις συνέπειές της και Να δούμε τους τρόπους καταπολέμησής της.

5 Εργατικό δυναμικό Απασχολούμενοι Άνεργοι
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Οικονομικά ενεργός Οικονομικά μη ενεργός Εργατικό δυναμικό Απασχολούμενοι Άνεργοι

6 Εργατικό δυναμικό = απασχολούμενοι + άνεργοι
Εργατικό Δυναμικό: το σύνολο των ατόμων που μπορούν και θέλουν να εργαστούν. Απασχολούμενοι: τα άτομα τα οποία εργάζονται. Άνεργοι: τα άτομα τα οποία μπορούν και θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν. Εργατικό δυναμικό = απασχολούμενοι + άνεργοι

7 ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Αριθμός ανέργων Ποσοστό ανεργίας= Εργατικό δυναμικό
* 100 Αριθμός ανέργων Ποσοστό ανεργίας= Εργατικό δυναμικό

8 Το ποσοστό ανεργίας, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν από το ΔΝΤ από το τμήματος ερευνών, ανέρχεται στο 25%

9 ΕΙΔΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Εποχιακή ανεργία: επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, είναι προσωρινή και έχει μικρή διάρκεια. Συμβαίνει σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν συστηματική μεταβολή στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Ανεργία τριβής: υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας και άνεργοι, που κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα, αλλά υπάρχει αδυναμία στην αγορά εργασίας να απορροφήσει άμεσα τους ανέργους. Διαρθρωτική ανεργία: υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας αλλά οι άνεργοι δεν μπορούν να καλύψουν με τα προσόντα τους αυτές τις θέσεις. Ανεργία λόγω ανεπαρκούς ζήτησης ή κεϋνσιανή ανεργία: η συνολική ζήτηση της οικονομίας αδυνατεί να απορροφήσει την προσφορά του εργατικού δυναμικού.

10 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Αποτελεί απώλεια παραγωγικών δυνάμεων, ανέργων, που μπορούσαν να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Απώλεια εισοδήματος για τον άνεργο και την οικογένειά του. Επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους λόγω της παροχής επιδομάτων ανεργίας Επίσης υπάρχουν και άλλες συνέπειες όπως: Οικογενειακής φύσεως, Κοινωνικής, Αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης από τον ίδιο τον άνεργο.

11 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Δημοσιονομικά Νομισματικά Είναι τα μέτρα που περιλαμβάνουν την αύξηση των κρατικών δαπανών για δημόσια έργα και για προώθηση μεγάλων επενδυτικών έργων. Είναι τα μέτρα που αποβλέπουν στην μείωση του επιτοκίου, με σκοπό την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, της παραγωγής και κατά συνέπεια και την απασχόλησης. Υπάρχουν και τα μέτρα επαγγελματικής κατάρτισης και επανεκπαίδευσης που έχουν ως στόχο οι άνεργοι να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να μπορούν να απασχοληθούν σε υπάρχουσες κενές θέσεις εργασίας.

12 Είχαμε στόχο αρχικά για το σημερινό μάθημα:
Να μάθουμε πώς μετράτε η ανεργία, Να γνωρίσουμε τα είδη και τις συνέπειές της και Να δούμε τους τρόπους καταπολέμησής της.

13 Ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται:
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται: Αριθμός ανέργων Εργατικό δυναμικό Επί εκατό *100 Είδη και συνέπειες Εποχιακή Τριβής Διαρθρωτική Λόγω ανεπαρκούς ζήτησης ή κεϋνσιανή Κοινωνικές και προσωπικές συνέπειες Οικονομικές συνέπειες Οικογενειακές συνέπειες Έλλειψη από παραγωγική διαδικασία Καταπολέμηση Δημοσιονομικά μέτρα Νομισματικά μέτρα Μέτρα κατάρτισης και επιμόρφωσης των ανέργων.

14 Στο επόμενο μάθημα θα ασχοληθούμε με τις Οικονομικές Λειτουργίες του Κράτους. Σας ευχαριστώ πολύ!


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google