Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοστολόγηση Μάθημα 12.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοστολόγηση Μάθημα 12."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοστολόγηση Μάθημα 12

2 ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Σελιδα 39)
(Σελιδα 39) ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει το στόχο της επιχείρησης κατά την έκδοση των προϊόντων από την αποθήκη. Αναφέρει τη σωστή διαδικασία έκδοσης των υλικών. Αναγνωρίζει και συμπληρώνει σωστά τα έντυπα που είναι απαραίτητα για την έκδοση των τροφίμων και ποτών.

3 ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΟΡΙΣΜΟΣ: Είναι η διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων από τις αποθήκες στη κουζίνα, στο εστιατόριο, καφετέρια και μπαρ όπου τυγχάνουν επεξεργασίας και πωλούνται.

4 ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Συμπλήρωση των ελλείψεων της ημέρας. Ικανοποίηση των αναγκών των τμημάτων σύμφωνα με την προβλεπόμενη πληρότητα της μονάδας και απαιτήσεις του μενού.

5 ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Σωστό προγραμματισμό Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει έγκαιρα τις ανάγκες σε υλικά. Προγραμματισμός στις παραγγελίες σύμφωνα με το μενού και τις προβλέψεις των πωλήσεων.

6 Στα Αγγλικά ονομάζεται requisition form.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Είναι το δελτίο πάνω στο οποίο οι υπεύθυνοι τμημάτων (κουζίνα εστιατόριο και μπαρ) καταγράφουν ή συμπληρώνουν τις καθημερινές ανάγκες των τμημάτων τους σε τρόφιμα ή ποτά. Στα Αγγλικά ονομάζεται requisition form. (Σελιδα 54)

7 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ - REQUISITION FORM
Αύξων αριθμός δελτίου. Όνομα ξενοδοχείου. Ημερομηνία ημέρας. Ποσότητες υλικών που χρειάζονται. Βάρος υλικών. Είδος εμπορεύματος. Αξία του κάθε εμπορεύματος. Υπογραφή παραγγέλλοντας. Υπογραφή ατόμου που εγκρίνει την παραγγελία Υπογραφή παραλήπτη

8 ΣΕ ΠΟΣΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
Εκδίδεται σε τρία αντίγραφα: Το πρωτότυπο και το πρώτο αντίγραφο παραδίδονται στην αποθήκη. Το δεύτερο αντίγραφο πηγαίνει στο λογιστήριο Το τρίτο αντίγραφο παραμένει στο στέλεχος(μπλόκ) σε αυτόν που το έκδωσε π.χ. κουζίνα, εστιατόριο.

9 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Ο υπεύθυνος του τμήματος (ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος) καταγράφει τα προϊόντα που χρειάζεται και παραδίδει το δελτίο παραγγελίας στον αποθηκάριο. Ο αποθηκάριος ετοιμάζει τα υλικά και τα παραδίδει στο υπεύθυνο του τμήματος ή τα μεταφέρει ο ίδιος στο τμήμα που τα έχει ζητήσει. Ο υπεύθυνος παραλαβής αφού ελέγξει τα υλικά για να βεβαιωθεί ότι είναι σωστές οι ποσότητες υπογράφει το δελτίο έκδοσης υλικών. Ο αποθηκάριος καταχωρεί τις ποσότητες στις καρτέλες υλικών ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να αφαιρεθούν από τα αποθέματα της αποθήκης. Υπολογίζει τις τιμές ή στέλλει τις καρτέλες στο λογιστήριο για να περαστούν οι τιμές.

10 ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ
Ο υπεύθυνος του τμήματος που παραγγέλλει τα υλικά πρέπει να τα ελέγχει κατά την παραλαβή τους. Τα δελτία είναι καλύτερα να παραδίνονται στην αποθήκη από την προηγούμενη ημέρα για να προγραμματίζει ο αποθηκάριος την εργασία του. Συστήνεται να υπάρχει ένα κουτί έξω από την αποθήκη ώστε οι τμηματάρχες να τοποθετούν τις παραγγελίες τους όταν η αποθήκη είναι κλειστή. Το κάθε τμήμα πρέπει να έχει καθορισμένο ωράριο για την παραλαβή των υλικών από την αποθήκη. Να αποφεύγονται οι συχνές επισκέψεις εκπροσώπων των τμημάτων στο χώρο της αποθήκης.

11 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ:
Ορίζει το στόχο της επιχείρησης κατά την έκδοση των προϊόντων από την αποθήκη. Αναφέρει τη σωστή διαδικασία έκδοσης των υλικών. Αναγνωρίζει και συμπληρώνει σωστά τα έντυπα που είναι απαραίτητα για την έκδοση των τροφίμων και ποτών.

12 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Φύλλο Εργασίας Σωστό / Λάθος

13 Εργασία στο σπίτι: Απαντήστε τις ερωτήσεις


Κατέβασμα ppt "Κοστολόγηση Μάθημα 12."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google